Arama sonuçları

Okullar kapanmayacak, öğrenme kayıpları giderilecek

Okullar kapanmayacak, öğrenme kayıpları giderilecek

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimdeki fırsat eşitliğinin sağlanması için çalıştıklarını dile getirdi. Eğitim editörleriyle buluşan Özer’in açıklamalarından satır başları şöyle:

Eğitimde fırsat eşitliği için 2022 hedefleri. Okul öncesine erişim oranı artırılacak, okullar arasındaki imkân farklılıkları azaltılacak. Öğretmenlere  3 ay zorunlu mesleki ve kişisel eğitim gelecek.

Birinci önceliğimiz okulların yüz yüze eğitime devam etmesi. Bu bir güvenlik sorunu ve okullar en  son kapanan yerler olmalı.

ÖĞRENME KAYIPLARI YAŞANDI

Salgın döneminde, uzaktan eğitim sürecinde tüm sınıf seviyelerinde öğrenme kayıpları yaşandı. İlkokulda tüm sınıf seviyelerinde kayıplar var. Okuma yazma ile ilgili yardımcı kaynaklar devreye girdi, yetiştirme kursları açtık, açmaya devam ediyoruz. Bu kayıpları gidereceğiz.

8. ve 12. sınıfların yanı sıra 6. ve 10. sınıf öğrencileri için de destekleyici kurslar açılacak.

Okullar arasındaki imkan farklılıkları giderilecek. Pandemi süreci eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştirdi. Okullar arasında başarı farkı giderek azalıyor ama ortadan kalkmış değil.  Amacımız fırsat eşitliğini artırmak, okullar arası başarı farkını en aza indirmek, herkesin en nitelikli okula erişmesini sağlamak.

 

ÖĞRETMENLERE YENİ PROGRAM

Yüz yüze eğitim sürecinde en büyük avantajımız öğretmenlerin aşılanması.  oİki doz aşı olanların oranı yüzde 87, yüzde 5 hastalığı geçirmiş, bağışıklık kazanmış öğretmen var. Toplam yüzde 92; müthiş bir oran.

Öğretmenlerin mesleki gelişimleriyle ilgili ciddi bir hazırlık yaptık ve öğretmenlere yönelik de kapsamlı bir eğitim programını aralık ayında açıklayacağız. Bu programda kişisel gelişim, liderlik, psikososyal eğitimler sunulacak. Ayrıca yeni öğretmenlere göreve başlamadan 3 ay önce eğitim verilecek.

LGS NE OLACAK?

LGS’de bir değişiklik olmayacak.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM HEDEFLERİ

Okul öncesi eğitim fırsat eşitliği için önemli. Okul öncesi eğitimi 3-4 yaşından itibaren alan çocuğun okula hazır bulunuşluğuyla almayan çocuk arasında ciddi fark var. Bunu eğitimin içinde minimize edemezsek bu fark giderek büyüyor. O zaman tüm vatandaşların çocuklarının okul öncesi eğitime erişim arzının kapasitesinin artırılması lazım. Gelinen nokta çok iyi. 5 yaş grubunda okullaşma oranı yüzde 78, 4 yaşta yüzde 35, 3 yaşta yüzde 14. 2022’de hedef 3 yaşta yüzde 50’ye, 4 yaşta yüzde 70’e, 5 yaşta yüzde 100’e çıkarmak.

3 BİN ANAOKULU, 40 BİN ANASINIF

Türkiye’de 2 bin 834 anaokulu bulunuyor. Buna ilave 3 bin anaokulu yapacağız. 40 bin de ana sınıfı yapacağız. Böylece 5 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 88’e, 2022’nin sonuna kadar da yüzde 100’e çıkaracağız. Burada en ağırlık vereceğimiz yer İstanbul ve sosyo-ekonomik anlamda dezavantajlı bölgeler.

 

17-11-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş