Arama sonuçları

Okullar koronavirüs kadar tehlikeli

Okullar koronavirüs kadar tehlikeli

Okullar koronavirüs kadar tehlikeli. MEB’in verilerine göre, Türkiye genelindeki 55 bin okuldan yalnızca 26 bini temizlik ve hijyen konusunda sınıfı geçti. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, bakanlığın denetimleri sonucunda 26 bin okul, beyaz bayrak alırken çok sayıda okulda sabun ve tuvalet kâğıdı gibi temizlik malzemelerinin olmadığı bildirildi. Ekonomik gerekçelerle hizmetli sayısının azaltıldığı okullarda temizlik işlemlerinin etkin yürütülemediği de ifade edildi.

OKULLAR KORONAVİRÜS KADAR TEHLİKELİ

Koronavirüs, dikkatleri eğitim kurumlarındaki hijyen sorununa çevirdi. 33 bin öğrenciye bir sağlık görevlisinin düştüğü MEB’in okul ve pansiyonlarında 2019 yılında yaptığı denetimlerde 200 bine yakın uygunsuzluk tespit edildi. Denetim yapılan dokuz okuldan, son kullanma tarihi geçen 119 bin kimyasal atık toplandı.

REVİR YOK, SAĞLIK PERSONELİ AZ

Eğitim kurumlarında istihdam edilen sağlık personeli sayısının son derece az olduğu belirlendi. Türkiye genelindeki 55 bin devlet okulunda sadece 545 sağlık görevlisi bulunuyor. 12 bin 800 özel okulda ise 2 bin 321 sağlık personeli görev yapıyor. Türkiye’de 52 bin okulda revir bulunmuyor.

Bakanlığın denetlediği 19 bin 399 okulda toplam 93 bin 232 uygunsuzluk belirlendi. Okul pansiyonlarında tespit edilen uygunsuzluk sayısı ise 106 bin 545 oldu.

OKUL TUVALETLERİ KİRLİ

Veliler, özellikle okul tuvaletlerinin çok kirli olduğunu belirterek MEB’den tatil haberi beklediklerini söyledi. Temizlik personeli azlığı nedeniyle düzgün temizlenmeyen okul tuvaletlerinin hastalığa davetiye çıkarması, veli ve öğrencileri daha da kaygılandırdı. Tuvaletlerin sayı olarak da ihtiyacı karşılamadığı bildirildi. Okulların dezenfekte edilmesi için tatil kararı alınması gerektiğini ifade eden veliler, temizlik malzemesi ihtiyaçlarının da karşılanamadığını aktardı.

TBMM GÜNDEMİNDE

Milletvekilleri ve eğitim sendikaları da okullardaki temizlik sorununa işaret ederek önlem alınmasını istedi. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, temizlik personeli ve malzeme eksikliğine vurgu yaparak, “Bu çocuklar, öğretmenlerimiz nasıl korunacak, bu endişeyi gidermek için okulların eksiklerini derhal tamamlamalıyız” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de MEB’in sosyal medya aracılığıyla yaptığı duyurulara karşın okullarda temizlik için istihdam edilen kişilerin azaltılması nedeniyle temizlik işlemlerinin etkin olarak gerçekleştiremediğini sordu.

TATİL EDİLMELİ

Eğitim Sen’ ise bütün okulların dezenfekte edilmesi gerektiğini açıkladı. Sendikadan yapılan açıklama şöyle:

“MEB, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak kapsamlı hijyen işlemlerini en kısa sürede tamamlamalı, hijyen ve dezenfekte işlemlerinin tamamlamalıdır. Bütün okullarda eş zamanlı olarak başlatıldığı söylenen hijyen çalışmalarının en kısa sürede tamamlanarak, hastalığın yayılmasının önüne geçecek tedbirleri ivedilikle hayata geçirmek için gerekli adımların derhal atılması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz.”

Eğitim-İş de okullardaki hijyen problemine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, okul binalarının düzgün ve yeterli sıklıkta temizlenmediği kaydedilerek şöyle denildi:

“Yurt genelinde birçok okulda, her türlü mikrobun kolayca üreyebileceği ve bulaşabileceği alan olduğu için ayrıca hijyenine önem verilmesi gereken tuvaletler, adeta kullanılamayacak kadar pistir. Tuvalet kâğıdı ve yeterli miktarda sıvı sabunun bulunduğu okul sayısı çok azdır. Yavrularımızı doğrudan etkileyen bu kötü tabloda okul idarecilerinden çok, MEB’in payı vardır. Daha önce farklı vesilelerle gündeme getirdiğimiz, temizlik malzemeleri için Bakanlığın okullara ödenek vermemesi, bu tablonun temel sebebidir.”

13-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş