Arama sonuçları

Okullar tekrar kapanmasın

Okullar tekrar kapanmasın

Yüz yüze eğitim eksiklere rağmen bugün başlıyor. Veliler, okul gereçlerinin yüksek fiyatlarından şikâyetçi. Sürdürülebilir eğitim isteyen veli ve eğitimcilerin talebi ortak: Tüm önlemler alınsın, okullar kapanmasın.

18 milyon öğrencinin katılacağı yüz yüze eğitim, uzun bir aradan sonra bugün başlıyor. BirGün'den Dilan Esen'in haberine göre, eğitim emekçileri ve veliler, yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması için yeterli önlemlerin alınması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nı uyarsa da öğrenciler, birçok eksikle okula başlayacak. Okullar açılmadan önce çocukları için alışverişe çıkan aileler ise 2019’dan bu yana eğitim masraflarının 2 kat artması nedeniyle en ucuz kırtasiyeyi bulmaya çalışıyor.

OKULLAR SALGINA HAZIR MI?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Okullarda gerekli önlemleri aldık” dese de okulların büyük bir kısmı salgın koşullarına uygun hale getirilmedi. Eğitim emekçileri ve veliler, haftalardır “Sürdürülebilir yüz yüze eğitim” diyerek taleplerini dile getiriyor ancak bu koşullarda eğitim sürdürülecek halde değil.

Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, “Bakanlığın alınan yeni önlemler ve eğitimin sürdürülebilir olması anlamında yeni planlamaları yok” dedi. Eğitimcilerin taleplerinin karşılanmadığına dikkat çeken Yıldırım, maske ve dezenfektan dışında okullarda önlem alınmadığını hatırlattı.

KAOTİK BİR DÖNEM

Yıldırım şöyle konuştu: “Ek öğretmen ataması, sınıfların seyreltilmesi, ek derslik ihtiyacı, sınıfların havalandırılmasına dönük havalandırma sistemlerinin kurulmasına yönelik bir önlem alınmış değil. Bu önlemler alındığında sürdürülebilir bir eğitim olabilir. Bu yıl belki de Cumhuriyet tarihinin en düşük atamasıydı. Sultangazi’de bir okulda 1. sınıfların tümüne ücretli öğretmen verilmiş. Ciddi bir açık var ama bunu ücretli öğretmenlerle dolduruyorlar, sürdürülebilir bir eğitim olmuyor. Salgını bırakın normal de bile sürdürülebilir bir eğitim söz konusu değil. Öncekinden daha kaotik bir döneme başlıyoruz. Okullara ödenek ayrılması gerekiyor.”

EĞİTİM AKSAYACAK

Konya Eğitim Sen Şube Başkanı Erdal Demiryakan ise okulların açılmasını istediklerini ama çok ciddi eksiklerin olduğunun altını çizdi. Sınıf mevcutlarının 40 kişiye kadar çıktığını ve bu nedenle mesafenin sağlanmasında zorluklar yaşanacağını ifade eden Demiryakan, eğitimin pandemi hiç yokmuş gibi başlayacağını aktardı. Demiryakan, şunları söyledi: “Aşı olunması noktasında ciddi bir kampanya başlaması lazım. Geçen sene okula geldiğimiz dönemlerdeki kaygı devam edecek. Okula gelmeyen öğrenci sayısının artacağını düşünüyorum. Öğrencilerin eğitimi oldukça aksayacak. Gelmeyenlere yönelik de yapılmış bir hazırlık yok.”

Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, MEB’e taleplerini 1 buçuk aydır dile getirdiklerini anımsattı ve şöyle dedi: “MEB’in hiçbir şey yapmadığını gördük. MEB’in belirttiği şeyler kağıt üzerinde kaldı. Okullar açıldıktan sonra hoş olmayan bir süreçle karşılaşabiliriz. Ekran değil akran eğitimi istiyoruz. Biz çocuklarımızı okullara götüreceğiz ama buruk bir başlangıç olacak. Alınmayan önlemlerin gölgesinde bir açılış olacak bu da biz velileri kaygılandırıyor. Alınmayan önlemler doğrultusunda bir süre sonra vakalar arttı okullar paydos deneceğinden korkuyoruz. Bir buçuk yıldır çocuklarımızı eve mahkûm ettik. Ekonomik durumlarından dolayı çocuklar okullarından ayrılmak zorunda kaldı. Eşitsizliğin giderilmesi için çocukların okula gitmesi gerekiyor. Velilerimizi çocukların aşılanmasına davet ediyoruz.”

06-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş