Arama sonuçları

'Okullar yeterli koşullar sağlanmadan açılırsa salgın yayılır'

'Okullar yeterli koşullar sağlanmadan açılırsa salgın yayılır'

'Okullar yeterli koşullar sağlanmadan açılırsa salgın yayılır.' Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka sayılarında artış devam ederken 15 Ağustos itibariyle özel okullar telafi eğitimine başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan takvime göre devlet okulları da 31 Ağustos’ta açılacak. Okulların açılması için Bakanlık çeşitli şartlar belirlerken, birden fazla senaryo üzerinde çalıştığını da açıkladı.

HER OKULDA BİR REVİR VE SAĞLIK GÖREVLİSİ OLMALI

BirGün'de yer alan Berkay Sağol'un haberine göre, İzmir’deki okulların genel olarak açıklanan koşullara sahip olmadığını belirten Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Turan Özüçelik ise, “Milli Eğitim Bakanlığı birden fazla senaryo geliştirdiğini belirtiyor, ancak bu senaryolarda çocukların mağdur olacağı çok belli. Biz 'okullar açılmasın demiyoruz'. Asıl olan örgün eğitimdir ancak bütün koşullar sağlandığında okulların açılması gerekiyor. Eğer yeterli koşulları sağlamadan okulları açarlarsa salgın yayılımını göze alacaklar anlamına geliyor. Bu da tam bir tüccar mantığıdır" dedi.

Okullarda fiziki koşulların yeterli hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Özüçelik, "Yeterli şartlar sağlanamaz ve öğretmenlerden veya öğrencilerden biri bile okulda hastalanırsa sonuçlarından Bakanlık sorumludur. Bir de istemeyen çocuklarını okula göndermesin diye bir yol bulmuşlar. Böyle bir bakış açısı asla kabul edilemez" diye konuştu.

"Velilere taahhütname imzalatılmaya çalışılıyor. Bakanlık bu taahhütnamelerle işin yükünü velilere yıkmaya çalışıyor" diyen Özüçelik, "Bu, çok korkunç bir bakış açısı. Okulların bu süreçte en çok ihtiyaç duyacağı şey sağlık görevlisi ve revirdir. Her okulda bir revir ve sağlık görevlisi olması gerekir. Bakanlığın ve okul idarelerinin velilere çocuklarının hasta olmayacağının garantisini ve güvenini vermesi gerekiyor. Şu anda açıkladıkları takvimle öğretim süresini zamana yayacaklar. Bu takvime göre daha fazla öğretmen gerekiyor. Ancak bugüne kadar yeterli imkanlar varken milyonlarca öğretmeni atamadılar. Şimdi de öğretmen açığı hissedilecek. Uzaktan öğretiminde tam bir fiyasko olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

HİÇBİR ŞEY ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞINDAN ÖNEMLİ DEĞİL

Karşıyaka’daki okulların durumunun da Türkiye’deki diğer okullardan farklı olmadığını dile getiren Veli-Der Karşıyaka Şube Başkanı Turgut Aydın ise, “Risk devam ediyor ve bu şartlarda öğrencilerin okullara gönderilmesi doğru değildir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı şartlar gerçekçi değil zaten şartları karşılayacak okul da yok" diye konuştu.

"Karşıyaka öznelinde ifade edecek olursak sınıf mevcutları en az 30 kişi. Dönüşümlü olarak çocukların okullara alınması da yeterli değil" diyen Aydın, şöyle devam etti: "Okullarda yeterli hijyen koşullarının sağlanması gerekir. Bunun içinde okullara ekstra ödenek ayrılması ve gönderilmesi gerekir. Veli-Der’in öncülüğünde okullarla ‘Okullarda fiziki mesafeyi koruyabilecek misiniz? Tuvaletlerde yeterli hijyen koşulları sağlanacak mı? Her sınıfta dezenfektan ve ateş ölçümü olacak mı? Çocuklara pandemi koşullarında kendisini nasıl koruyacağına dair bir eğitim verilecek mi?’ bu soruları içeren bir taahhütname imzalanmalı. Veliler bu şartlar sağlanmadıkça çocuğumu okula göndermiyorum diyebilmeli. Hiçbir şey çocuklarımızın sağlığından daha önemli değil."

BAKANLIK OKULLARA DESTEK OLMUYOR

Bergama’da okulların eğitim öğretime hazırlanmasına yönelik bir çalışma olmadığını belirten Veli-Der Bergama Şube Başkanı Fikret Ali Parlas da, “Okulların bir çoğunda şu anda üniversiteye hazırlık kursları yapılıyor. Pandemi koşullarında sınıflarda en fazla 10 kişi olması gerekirken, öğretmen eksikliğinden dolayı 20 kişi bulunuyor" dedi.

Okulların dezenfekte edilmediğini belirten Parlas, "Biz Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Bergama Kaymakamlığı’na süreci şeffaf yönetmeleri ve bu işin muhatabı olan velileri bilgilendirmeleri gerektiğini söyleyerek dilekçeler verdik ancak ona da henüz cevap gelmedi. Bergama’da geçtiğimiz yıllarda olan Kozak bölgesindeki taşıma öğrenci sorunu da devam ediyor. O konu hala belirsiz. Merkezdeki okul bahçeleri otopark alanı olarak kullanılıyor. Bu da öğrenciler ve eğitimciler için ayrı bir risk barındırıyor. Öğrenci başına okul bahçesinde yarım metrekare bile yer düşmüyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi birde Bergama’ya ihale açıp konteyner alıyorlar. Konteynerde eğitimi asla kabul etmiyoruz" diye konuştu.

"Okullar Mart ayından beri kapalı durumda. Şimdiye kadar okullarda yapılması gereken işlemler yapılmalıydı" diyen Parlas, şunları söyledi: "Eğer çok elzemse prefabrik derslikler yapılabilir. Okullara verilen ödenekler çok önemli. Okullar MEB’den ödenek almadığı sürece pandemi şartlarını asla karşılayamaz. Elinde para olmayan okul nasıl hazırlanabilir. MEB burada sadece iki tane imam hatip okuluna destek veriyor. Geri kalan hiçbir okula destek göndermiyor."

SOMUT PLAN AÇIKLANMALI

Buca'da okulların mevcutlarının çok kalabalık olduğunu söyleyen Veli-Der Buca Şube Başkanı Gülsün Mısırlı ise, “Milli Eğitim Bakanlığı 'bizim senaryolarımız var' diyorlar ama o durum da net değil. Mevcut azalsa bile çok riskli. Çok rastgele ve plansız gelişen bir süreç. Personel ve öğretmenler yetersizdi, daha da yetersiz hale gelecek. Net bir şey hala yok" yorumunda bulundu.

Açıklamasına "Temizlik açısından zaten hep problemliydi, şimdiki durumda daha da hijyen sağlanması çok zor" ifadeleriyle devam eden Mısırlı, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konularda çok çekincelerimiz var. Bu koşullarda okullar açılırsa büyük bir kaos yaşayacağımız ortada. Uzaktan eğitim gerçekleştirdiler ama her öğrenci eşit şartlarda değil ve birçok öğrenci derslere katılamadı. Onun dışında derslere katılabilenlerde çok verimli bir eğitim alamadı ancak üniversite ve lise sınavları aynı şartlarda ve ağırlıkta devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı çok açık ve somut bir plan açıklamalı. Öğrencilerin ve velilerin kafalarındaki soru işaretleri ve çekincelerini ortadan kaldırmalı."

10-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş