Arama sonuçları

Okullara mesaj: 8 Mart'a kadar yüz yüze sınav yapmayın

Okullara mesaj: 8 Mart'a kadar yüz yüze sınav yapmayın

Liselerde birinci dönemde yapılamayan yüz yüze sınavlar 1 Mart’tan itibaren planlanarak, 19 Mart’a kadar e-okul sistemine girilecekti. Böylece liselerin birinci dönem yılsonu başarı puanları da oluşacaktı. İkinci dönemin yüz yüze sınavları da Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) daha önce yaptığı açıklamaya göre 16 Nisan’da son bulacaktı.

Ancak 1 Mart’ta ilkokul, 8 ve 12’ler için başlayacak yüz yüze eğitime erteleme kararı çıktı. Tüm valilikler aynı metni kullanarak, birbiri ardına açıklama yaptı. Bu birbirinin eşi ortak metinde yüz yüze eğitimin 1 gün ertelendiği ama 1 Mart’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısından çıkacak karara göre de yeniden planlama yapılacağına vurgu yapıldı.

SINAVLAR BU HAFTA OLMASIN

Valiliklerin açıklamaları sürerken de MEB, 81 ilde de yüz yüze eğitime geçecek kademeler için 1 günlük erteleme kararı alındığını duyurdu. Bu açıklamada kabine toplantısında yapılacak değerlendirmelerden sonra “yerinde karar” uygulamasına geçileceği belirtildi. Yani bir ilde okulların açılıp açılmamasına da yüz yüze sınavların yapılıp yapılmamasına da  valilik il hıfzıssıhha kurulları karar verecek.

ÖĞRENCİLER ÇOKTAN GELDİ

Peki bu arada 1 Mart’tan itibaren yapılacağı duyurulan liselerdeki yazılı sınavlar ne olacak? Üstelik yatılı liselerin öğrencilerinin bir kısmı çoktan okullarına ulaştı bile. Önümüzdeki hafta içinde yapılacağı duyurulan bu sınavlar yapılabilecek mi?

İşte bu sorunun yanıtını Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine sorduk.

Yanıt 8 Mart tarihine kadar sınav yapmamaları yönünde okulların bilgilendirildiği oldu.

Buna göre liselerdeki sınavların planlamaları 8 Mart tarihinden itibaren planlanmaya başlanacak. Bu yönde de okul yönetimleri velileri ve öğrencileri bilgilendirecek.

Yüz yüze eğitime gelince, hangi kademelerde nasıl olacağına ise 1 Mart’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında yapılacak değerlendirmeye göre karar verilecek. Bu tarihten sonra iller kendi “yüz yüze eğitim” ve “yüz yüze sınav” kararlarını alacak.

19 MART’A YETİŞEBİLECEK Mİ?

Liselerin birinci dönem sınavlarının 8 Mart’tan sonraya ertelenmesi ise 19 Mart’ta bu işlemlerin tamamlanarak, e-okul sistemine işlenmesini sağlayabilecek mi? Birçok okul yöneticisine göre bu mümkün değil. Hele yatılı eğitim veren okulların pansiyonlarında fiziksel mesafe kuralları yüzünden tüm öğrencileri aynı anda okula çağırmak söz konusu olmayacak. Bu yüzden de 19 Mart’a kadar bu sınavların tamamlanması pek olası görünmüyor. Bir de bazı illerde yüz yüze eğitim ile sınav kararlarında öteleme olursa belirlenen tarihlerde sınavların gerçekleşmesi zor.

Bir de unutmayalım 16 Nisan’a kadar da ikinci dönem sınavlarının tamamlanması gerek.

Peki ne olacak?

EĞİTİMCİLER NE DİYOR?

Eğitimcilerin önerisi şöyle: Birinci dönemin notları dikkate alınmasın, nisan ayında yapılacak ikinci dönem sınavları mayıs ayına ertelensin. Bu sene de üniversite sınavlarında okul notları kullanılmasın. Liseye Geçiş Sistemi’nde (LGS) için de yerleştirmelerde notlara bakılmasın. Eğer mayıs ayında da bu sınavlar yapılamayacak kadar vaka sayıları artarsa tüm öğrencilere 100 verip, 2020-2021 öğretim yılını tamamlayalım.

27-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş