Arama sonuçları

Okullarda eşitlik yok

Okullarda eşitlik yok

Okullarda eşitlik yok. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçen günlerde açıkladığı 2019-2020 istatistikleri plansızlığı bir kez daha gözler önüne serdi. BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, istatistikler devlete ait liselerde derslik başına öğrenci sayısının 22,5’ten 30,1’e yükseldiğini gösteriyor. İmam hatip lisesi çıkarılınca bu sayı 33’e yükseliyor. Sadece imam hatip liselerinde ise derslik başına öğrenci sayısı geçen yıla göre azalarak 13,8’e düştü.

MEB’in verilerine göre liselerde 2018-2019’da derslik başına öğrenci sayısı 22,5’ti. Ancak derslik sayısı artsa da öğrenci sayısında da meydana gelen artış nedeniyle bu sayı 30,1’e yükseldi.

İmam hatip liselerinde ise 2018-2019’da derslik başına öğrenci sayısı 14,4’tü. Derslik sayıları artıp öğrenci sayıları azalınca imam hatip lisesinde bu sayı 13,8’e geriledi. Ayrıca imam hatip liseleri dışarıda bırakılınca devlet liselerinde derslik başına öğrenci sayısı 33’e yükseldi.

Öte yandan yine AKP döneminde imam hatiplerle birlikte özendirilen ve teşvik edilen özel okullarda da benzer bir tablo ortaya çıktı. Buralarda da derslik başına öğrenci sayısı 11,3’ten 10,8’e düştü.

KAYNAKLAR HEBA EDİLİYOR

Eğitim Uzmanı Ali Taştan yaptığı değerlendirmede AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana öz evlat, üvey evlat ayrımı yürüttüğünü söyledi. Taştan şu ifadeleri kullandı:

“Onlar için birtakım liseler çok önemli oldu, diğer okul türleri çok önemli olmadı. Daha önceki rakamlara da baktığımız zaman imam hatip ve meslek liselerinin yaklaşık yüzde 45’inin dersliklerinin boş olduğunu görüyoruz. Son bir yıl içerisinde imam hatiplerdeki derslik başına düşen öğrenci sayısının 13’lere inilmesi; diğer taraftan da üvey evlat olarak görülen fen lisesi, Anadolu lisesi gibi liselerde de 30’lu rakamlara ulaşması büyük bir sıkıntı. Bunu MEB de görüyor ama müdahale edemiyor. Bir türlü değişikliğe gidilmiyor. Devletin kaynakları boşa gidiyor. Boşu boşuna devletin kaynakları burada heba ediliyor. Siyasal iktidar bu yaptığının, bu politikasının yanlış olduğunu görmeli, özellikle pandemi döneminde Anadolu liselerine ya da ihtiyaç olan diğer kalemlere dönüştürülmeli.”

45’ER KİŞİLİK SINIFLAR VAR

Bazı okullarda temizlik görevlisi olmadığını aktaran Taştan şöyle devam etti:

“Hal böyleyken 13 kişilik sınıflar var ediyorsunuz. 45’er kişilik sınıflarda ikili öğretim yapan, akşam yedide sekizde dersi biten okullar var. Bu akılla, mantıkla izah edilecek bir durum değil. MEB’in yatırım bütçesi verimli kullanılmıyor. MEB imam hatiplere ciddi oranda yatırım yapmış, diğer yanda üvey evlat okullara bir yatırım sunmamış. Özel okullara 2019’da 5.8 milyar lira para verdiler. MEB’in bir yıllık yatırım bütçesi 5 buçuk milyar lira civarında. Yüz yüze eğitime hazır olan okullar; özel okullar ve imam hatip liseleri. Çünkü onların dersliklerinde özel okullara 9-10 kişi düşüyor, imam hatipte 13-14 kişi düşüyor. Bunlar çok rahat yüz yüze eğitim yapabilirler. Diğerlerinin yapması mümkün değil.”

09-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş