Arama sonuçları

Okullarda 'uyuşturucu' anketi yapılacak

Okullarda 'uyuşturucu' anketi yapılacak

Okullarda 'uyuşturucu' anketi yapılacak. Uyuşturucu ile tanışma ve kullanımını belirlemek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarda uyuşturucu kullanım anketi yapacak. 

Uyuşturucu Mücadele Kurulu Başkanı olan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu yapılacak çalışmaları anlattı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş başkanlığında 8 bakanın yer aldığı Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu üyeliği görevinde de bulunan Kavuncu, hareket yöntemleri ve politikaların bu kurulda belirlendiğini ifade etti. 

Bunun altında da başkanlığını kendisinin yaptığı Uyuşturucu Mücadele Kurulunun çalıştığını söyleyen Kavuncu, burada müsteşarlar, kurumlardan yetkililer, Yeşilay, Diyanet, Dışişlerinden üyelerin bulunduğunu, bugüne kadar 18 toplantı yaptıklarını belirtti.

Kavuncu, Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda da bir altta teknik kurulun çalıştığını aktardı.

YENİ EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

Kavuncu, 2014'ten bu yana acil eylem planının yürütülerek tamamlandığını, orta ve uzun vade eylem planına geçiş döneminde olduklarını, bununla ilgili ocak ayında geniş katılımla ikinci şurayı yapacaklarını ve yeni bir eylem planına geçeceklerini bildirdi.

Kavuncu, çalışmaların üç ana başlıkta toplanabileceğine anlattı. Bunlardan birinin "arzla mücadele" olduğunu dile getiren Kavuncu, emniyet, gümrük, narkotimler, illerde oluşturulan özel birimlerin çok aktif çalıştığını ifade etti. 

AMATEM SAYILARI ÇOĞALTILACAK

Talebi de azaltmaya çalıştıklarını, riskli, hedef gruplara, gençlere yönelik özel çalışmaların bulunduğunu anlatan Kavuncu, AMATEM'lerin yeniden şekillenmesi, çoğaltılmasının da gündemde olduğunu belirtti.

SOSYAL UYUM MERKEZLERİ KURULACAK

Yeni bir kavram üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Kavuncu, bunun sosyal uyum merkezleri olduğunu söyledi. Kavuncu, bu merkezlerin tedavi amaçlı olmadığına dikkati çekerek, sosyal uyum merkezlerine dair şu bilgileri verdi:

"AMATEM'lerde tedavi olmuş ancak daha sonra doğrudan topluma ve aynı ortama o kişi kavuşunca, aynı risklerle, uyuşturucuyla karşı karşıya kalması çok büyük olasılıktı. Modern dünyada da yer alan yeni bir konsepti, sosyal uyum merkezini oluşturuyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ana sorumlu. Sağlık Bakanlığının da desteğiyle belirli pilot projeler oluşturuldu. Bunu oluşturmak kolay değil. Toplumumuzun özelliği, İtalya, Hollanda toplumuna birebir uyuşmuyor. Buralar yatılı merkezler de olacak. Arınmış, uyuşturucudan, bağımlılıktan kurtarılmış, tedavi edilmiş kişiler toplum hayatına, sosyal yaşama geçmeden önce bu merkezlerde hayatın yeni renkleriyle tanışacaklar, hobiler, yeni mesleki uğraşlar, psikoterapi, iş, meslek terapileri olacak. Bu kişilere başarı ödülleri de ortaya konulacak. Sosyal uyum merkezlerinde belirli başarı gösterenlere iş imkanı sağlanacak. Ümit ediyoruz ki bu merkezlerle birlikte artık kişi toplumda yaşamaya hazır hale gelsin. Kendi mücadele gücünü elde etsin."

Kavuncu, mücadelenin üçüncü boyutunun ise iletişim olduğunu, iletişimin uyuşturucuda çok önemli rol aldığını, geniş kitlelere ulaşıldığını dile getirdi. 

SENTETİK UYUŞTURUCULAR ARTIYOR

Eskiden Ortadoğu'dan veya Güney Asya'dan Avrupa'ya olan trafiğin neredeyse şu anda tersine döndüğünün altını çizen Kavuncu, "Öyle gözüküyor ki Avrupa'dan Türkiye'ye uyuşturucu sokma eğilimleri var. Bunun içinde de özellikle sentetik uyuşturucular giderek artmaya başladı. Çok tehlikeli çünkü yapımları çok kolay, çok ucuz. Ölümcül riskleri çok yüksek. " dedi.

En büyük zorluğu ülkeler arası iletişimde yaşadıklarını belirten Kavuncu, Avrupa'nın bu konuda aynı ciddiyet ve samimiyette olmadığını savundu. Kavuncu, emniyet olarak bütün bilgilerini Avrupa ile en geniş şekilde paylaştıkları, yardımcı oldukları halde karşılık göremediklerini belirtti. Kavuncu, "Onlar paylaşmıyorlar, hiçbir iş birliği yapmıyorlar. Avrupa'dan Türkiye'ye girişi önlemeyle ilgili yeni bir döneme girildi." 

İSTATİSTİK TOPLAMAK İÇİN ANKET 

İstatistikler Avrupa ile kıyaslandığımızda çok daha düşük düzeyde olduğumuzu gösteriyor ama biz bunu rahatlık olarak görmüyoruz. Biz daha da düşük olmalıyız. Elimizde gerçek bir veri, istatistiksel bir veri tabanı, nereden nereye geldiğimizi, çalışmalarımızı değerlendirecek birşey yok. Dolaylı olarak var, kaçakçılıktan, organize mücadele, yapılan operasyonlardan, AMATEM'lerden var. Bunun temeline inmek anlamında Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte anket sistemine geçilecek. İçeriği, soru sorma şekli, örneklem şekli çok tartışıldı. Anketler tüm Türkiye'de belirli şekilde, sistematikle değerlendirilecek. Bu maddeyle tanışmış, herhangi şekilde kullanmış olan, toplum oranını bulacağız. Toplumdaki kullanma oranı. Okullarda yapılacak taramalar bunlar. Bununla birlikte belirli veriye daha net ulaşacağız. "

Bu blog AA abonesidir

14-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş