Arama sonuçları

Okullardaki tek önlem: Maske

Okullardaki tek önlem: Maske

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) almadığı önlemler nedeniyle okullarda vakalar ve kapanan sınıf sayısı artıyor. Birçok okulda en ciddi sorun temizlik. Eğitim emekçileri, “Okullardaki tek önlem ne yazık ki maske” dedi.

Evrensel'den Eylem Nazlier'in haberine göre, yüz yüze eğitimde yaklaşık bir buçuk ay geride kaldı. Birçok okulda hijyen sorunu, temizlik görevlisi eksiği ve mesafe konusunda önlem alınamadığı için vakalar ve karantinaya alınan sınıf sayısı artıyor. Eğitim emekçileri Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in salgın yokmuş gibi hareket ettiğine dikkat çekiyor.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR

Eğitim emekçileri, sınıf mevcutları seyreltilmeden, yeterli sayıda öğretmen atanmadan, yardımcı personel istihdamı sağlanmadan ve okullara bütçeden yeterli ödenek gönderilmeden MEB’in yaptığı "gerekli önlemleri aldık" açıklamasının içi boş bir ifadeden ibaret olduğuna vurgu yaptı.

"50 KİŞİLİK SINIFLAR VAR"

Yüz yüze eğitime başlanmasının üzerinden bir ayı aşkın bir zaman geçtiğini hatırlatan Eğitim Sen MYK Üyesi Simge Yardım, şöyle dedi: “Okullar açılırken de sonrasında okullarda salgının etkilerini en aza indirecek önlemler alınmadı” dedi.  Sınıfların havalandırılması, okullarda ortak kullanım alanlarının temizliği, giriş çıkışlarının düzenlenmesi ve sınıf mevcutlarının azaltılması konusunda ciddi eksiklikler bulunduğuna işaret eden Yardım  “Kalabalık sınıflar sorunu sürüyor. Seyreltilmiş eğitim içinse herhangi bir çalışma yok. İmam hatiplerde çok fazla boş derslik olmasına rağmen bu okullar akademik okulların kullanımına açılmıyor. 50’nin üzerinde sınıf mevcudu olan okullar var. Bu sınıflarda değil pandemide normal koşullarda dahi sağlıklı bir eğitim yapılamaz.”

"TEMİZLİK CİDDİ BİR SORUN"

Okulların temizliğinin en ciddi sorun olduğunu dile getiren Yardım şöyle devam etti: 

“Okullarda yardımcı hizmet personeli hala çok yetersiz. Yeterli personel olmaması nedeniyle pek çok okulda günde 1 kere bile temizlik yapılamıyor. Bu yıl önceki yıllara göre çok daha az temizlik personeli görevlendirildi. Örneğin, Hatay’da önceki dönemlerde 1500’ün üzerinde personel görevlendirilirken bu yıl Hatay merkez ve ilçelerine görevlendirilen personel sayısı sadece 359. Diğer illerde de durum çok farklı değil. Salgın koşullarında bu sayının düşmüş olması bakanlığın yaklaşımını da ortaya koyuyor.”

"VERİ SINIRLI, TABLO VAHİM"

Ders süresinin 30 dakikaya indirilmesi talebinin de dinlenmediğini belirten Yardım, kış yaklaşırken sağlıklı bir ders ortamı için gerekli çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Yardım, alınmayan önlemler nedeniyle okullarda kovid vakalarının arttığını her hafta raporlarla sunduklarını belirtti. Yardım  “Bize ulaşan sınırlı veriler dahi durumun vahametini ortaya koyuyor. Yüz yüze eğitimin sürdürülmesi temel talebimiz. Bunun için tüm önlemler bir an önce alınmalı ve yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliği sağlanmalı” dedi.

"ÖĞRENCİLER EĞİTİM HAKLARINDAN YOKSUN"

Eğitim Sen İstanbul 9 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Özev,  önlemlerin yeterli olmadığının altını çiziyor. Birçok sınıfın kovid nedeniyle kapalı olduğunu ve buradaki öğrencilerin  eğitim haklarından büyük oranda yoksun kaldıklarına dikkati çeken Özev,  “Okullara kadrolu hizmetli alınmıyor. İŞKUR üzerinden yapılan görevlendirmeler de 1 kişiyi geçmiyor. Eksik personelin maaşı okul aile birliği tarafından tamamen öğrenci velilerden alınan eğitime katkı paralarından karşılanıyor. Pandemi koşullarında okullarda yeterli sayıda görevlendirme yapılmıyor.”

"VAKA SAYILARI ARTIYOR"

Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Zeynel Özgün ise okullarda pandemi öncesindeki durum neyse, şimdi de aynı olduğunu söyledi. Hatta bazı okullarda durumun pandemi öncesinden daha kötü olduğuna vurgu yapan Özgün, şöyle dedi: “Ders süreleri bile kısaltılmadı. Örneğin birçok okulda sınıf mevcutları salgın öncesine göre daha fazla. Alındı denilen önlemler içinde sadece maske takılması söz konusu. Bunun dışında kayda değer bir önlem ne yazık ki yok. Vaka sayılarındaki artışta büyük olasılıkla bu sayılanların etkisi var.”

"TEMİZLİKÇİLERİ SİZ TEMİN EDİN"

Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Sekreteri Cemal Bektaş, birçok ilçede okul müdürlerine ‘temizlik işçilerini siz temin edin’ denildiğini aktardı. Bektaş, “Okul yönetimleri de bu sorunu çözmek için velilerden bağış adı altında para topluyor” diye konuştu. 

"DERS SÜRELERİ KISALTILMALI"

Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Kadın Sekreteri Gamze Yıldırım, okulların fiziki yapıları düzeltilmeden, derslik sayısı artırılmadan ve öğretmen açığı kapatılmadan okulların açıldığını hatırlattı. Pandemi döneminde bile ek ödenek ayrılmadığı için okullardaki temizlik vb. masraflar yine velilerin üzerine yüklenmiş durumda. Hâlâ birçok okulda yardımcı hizmet personeli eksikliği var” bilgisini verdi.

Pek çok okuldan karantinaya alınan sınıf bilgileri aldıklarına vurgu yapan Yıldırım şunları söyledi: “Bu süreçte ciddi sorun teşkil eden durum ise ders  süreleri. MEB ders sürelerinin kısaltılması için düzenleme yapmadı.”

İstanbul'da okul öncesi öğretmenlerinin günde 6 ders ve 300 dakika blok ders yaptığını, sınıfların kalabalık ve teneffüs hakları olmadığını anlatan Yıldırım, “Seyreltilmiş sınıflarda hafifletilmiş müfredat talepleri de dikkate alınmadı” dedi.

19-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş