Arama sonuçları

Okulları açık tutmanın en etkili yolu: Okula virüsün girmesini önlemek

Okulları açık tutmanın en etkili yolu: Okula virüsün girmesini önlemek

Okulları açık tutmanın en etkili yolu: Okula virüsün girmesini önlemek. Koronavirüs (Kovid-19) yüzünden 1 milyar çocuğun okula gidemediği bu krizde, 400 milyon çocuğun da ücretsiz okul yemeklerine erişimini kaybettiği kaydediliyor. Pek çok çocuğun öğrenmenin gerisinde kaldığı ve rutin alışkanlıklarını kaybettiği belirtilirken, evde şiddet gören öğrencilerin durumu da için endişe verici. Dünyanın koronavirüsle yaşamayı öğrenmeye çalıştığı şu günlerde, okulları yeniden açmak karşımızdaki en büyük engel gibi duruyor.

ABD’DE 7 VELİNİN 6’SI ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEK İSTEMİYOR

Edinburgh Üniversitesi küresel kamu sağlığı bölümü başkanı Devi Sridhar’ın The Guardian’da yer alan yazısına göre, velilerin okula sokulmaması ve öğretmenlerin de birbirlerinin etrafında çok dikkatli olmaları büyük önem taşıyor. İngiltere’nin şu anda karşı karşıya kaldığı en büyük zorluk, okulları açmak değil, okulların açık kalmasını sağlamak olarak gözüküyor. İsrail ve ABD’deki pek çok örnekten gördüğümüz üzere, toplumda bulaş oranı yüksekse, okulların açılmasıyla bu oranlar birdenbire daha da büyük bir yükseliş gösteriyor. Bu vaka artışları öğretmen ve velilerin yüz yüze eğitime olan güvenini de zedeliyor. Şu anda Amerika’daki her 7 veliden sadece 1’i çocuğunu okula yüz yüze göndermeyi düşünüyor.

ÖĞRETMEN VE OKUL PERSONELİNE TEST ÖNCELİĞİ

Öğretmenler de eğitimin devam etmesini isteseler de, güvenliklerinin sağlanmasını talep ediyorlar. Okulların yaklaşık 2 haftadır açık olduğu İskoçya’da, öğretmenler ve okul personeline talepleri üzerine Kovid-19 testi önceliği veriliyor. Ayrıca, okul personeli, öğrenciler ve öğretmenler arasında da 2 metrelik bir mesafeyi korumak da zorunlu.

BÖLGESEL VAKA SAYILARI OKULLARA YANSIYOR

Koronavirüsün okullara girişini önlemek için ise, öncelikle virüsün toplumda yayılmasının önüne geçmek gerekiyor. Yine İskoçya’da, herkesin evden çalışmaya teşvik edilmesinin temel sebeplerinden birisi de koronavirüsün yayılma hızını yavaşlatarak okulların önümüzdeki haftalarda da açık kalmasını sağlayabilmek. İngiltere Kamu Sağlığı tarafından yayınlanan bir rapora göre, okullardaki vakalar ve bölgedeki vakalar arasında da güçlü bir korelasyon gözlemleniyor. Bu yüzden, toplumda vakaların hızlı tespit ve takibi de okulların açık kalmasına büyük önem taşıyor.

KORONAVİRÜSÜN OKULLARDA YAYILMASINI ENGELLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Kovid-19’un okullarda yayılmasının önüne geçmek için, okullarda sıkça el yıkanması, açık havada ders yapılması, sınıfların havalandırılması, değişik yaş grupları ve sınıfların ders başlangıç ve bitiş saatlerinin birbirinden farklı hale getirilmesi öneriliyor. Ebeveynlerin mümkün olduğunca okula girişinin önlenmesi ve öğretmenlerin de birbirlerinin etrafında sosyal mesafeyi korumaları, İngiltere Kamu Sağlığı’na göre okullardaki bulaş oranını üçte iki oranında yavaşlatmak için yeterli önlemler. Bunun yanı sıra DSÖ’nün (Dünya Sağlık Örgütü) de, 12 yaşın üzerindeki çocukların maske takmasını önermesi de dikkate alınan önlemler arasında.

ÖZEL OKULLARA FARKLI ÇÖZÜMLER Mİ GELMELİ?

12 yaşın üzerindeki her çocuğun birbiriyle 2 metrelik bir sosyal mesafeyi koruması durumunda, daha çok alana sahip olan özel okulların tam zamanlı eğitime dönme ihtimali, devlet okullarına göre daha yüksek gözüküyor. Bu çocukların haftada 1 ya da 2 gün yüz yüze eğitim alması mümkün gözükürken, yüz yüze ve uzaktan eğitimi karıştıran hibrit eğitim modelinin ise fiziksel mesafenin korunmasının mümkün olmadığı okullarda uygulanması öneriliyor. Yine de, uzaktan eğitimi teşvik etmenin de eğitimde eşitsizliği arttıracağı, çünkü her öğrencinin internet erişimine ya da bilgisayarlara sahip olmadığının altı çiziliyor.

EN GÜVENLİ YOL SIFIR VAKA POLİTİKASI

Bir öğrencinin virüse yakalanması durumunda tüm sınıfın 14 gün boyunca karantinaya girmesi ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, virüs krizine karşı hızlı sistemler geliştirmenin önemi bir kere daha karşımıza çıkıyor. Okul bölgesinde bir vakanın tespiti durumunda, okulların hızlı davranarak vakayla temasta bulunan kişilerin de tespit etmesi bekleniyor.

Yine de, okulların açık tutulması için en güvenli senaryo vaka sayılarının sıfıra indirilmesi olarak gözükse de, bu durum şimdilik dünya genelinde pek de mümkün gözükmüyor. Onun için şu anda alınabilecek en büyük tedbir, okullara virüsün girmesini engellemek gibi duruyor.

 

Petek SAMATYALI

Pervinkaplan.com editörü

27-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş