Arama sonuçları

Önce ALS sonra fiziki yeterlilik sınavı

Önce ALS sonra fiziki yeterlilik sınavı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu'nda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı'nda (ALS) kuvvet komutanlıklarının belirlediği baraj puanları aşan öğrenciler mülakat ile yeterlilik testlerinin de içinde yer aldığı ikinci aşama sınavlarına katılma hakkı kazanacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları ile ALS'nin bir ilgisi bulunmuyor.  

2016 ALS 3 Nisan’da yapılacak ve sınav için son başvuru tarihi 22 Şubat’ta doluyor. Sınav ücreti 55 TL. Bu ücreti ödemek için de son tarih 23 Şubat.

ALS BARAJINI AŞMAK ASKERİ LİSEYE GİRMEK İÇİN YETERLİ Mİ?

Hayır yeterli değil. Baraj puanı aşanlar yalnızca ikinci seçim aşamasına katılmaya hak kazanırlar. Barajı aşmanın anlamı okula girmeye hak kazanmak değildir. Mayıs ayı sonunda kuvvet komutanlıklarının sitelerinden ilan edilen ikinci aşama sınavlarına da katılmanız ve başarı olmanız gerekiyor.

İKİNCİ SEÇİM AŞAMASININ KAPSAMI NEDİR?

Bu aşama için ön sağlık muayenesi, bedeni yeterlilik testleri, mülakat ve sağlık muayenesinden geçmek zorunda. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Işıklar Askeri Lisesi'ne gidecek öğrencilen Psikoteknik Testi'nden Bando Astsubay Hazırlama Okulu'na gidecekler ise Müzik Yetenek Testi'nden geçiyor. Ardından da mülakat ile sağlık muayesi var.

ÖN SAĞLIK MUAYENESİ NEDİR?

Bu teste tüm adaylar girecek. Uzman doktorlar tarafından fiziksel görünümleriniz incelenerek, boy ve kilolarınız ölçülecek, sağlıkla ilgili koşulları taşıyıp taşımadığınız belirlenecek. Ön sağlık muayenesinde yetersiz bulunan adayların diğer aşamalara katılmasına izin verilmez. Sınavlara girmeden önce ayakkabısız olarak boyunuzu ve kilonuzu mutlaka ölçmeniz gerekiyor. Kilo ve boy yaş aralıklarına göre değişiyor. Bu koşulları taşıdığınızdan emin olmalısınız. Bu kriterlere sahip değilseniz bu aşamada elenirsiniz.

BEDENİ YETERLİLİK TESTLERİ NEDİR?

Çabukluk, çeviklik, kuvvet ve kondisyonunuzu ortaya çıkarmak için değişik testler uygulanacak. Bunlar arasında koşu, uzun atlama, mekik çekme, basketbol topu fırlatma gibi değişik yeterlilik testleri ve bu testlerde göstermeniz gereken performanslar olacak.

Örneğin 400 metreyi 13-14 yaş aralığındakilerin 85 saniyede, 15-16 yaş arasındakilerin ise 80 saniyede koşmaları beklenecek. Uzun atlamada ise 13-14 yaş arasındakilerin 160 cm, 15-16 yaş arasındakilerin 170 cm atlamaları gerekiyor. 1 dakikalık sürede ise yine yaş gruplarına göre 30 ile 35 kez mekik çekmeniz gerekiyor. Bir basketbol topunu da yaşınıza göre 7 ile 8 metre atmanız istenecek. Bu 4 ayrı yeterlilik testinin ikisinden başarısız olanlar elenecek. Bu yüzden de bu testler için hazırlık yapmış olmanız gerekiyor.

PSİKOTEKNİK TESTİ NEDİR?

Bu test yalnızca Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına Işıklar Askeri Hava Lisesi’nde okumak için başvuran veya tercihleri arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı bulunan adaylara uçuşa yatkınlıklarını ölçmek amacıyla bilgisayar önünde psikoteknik test uygulanır. Bu test adayların el-göz-ayak koordinasyonunu, dikkat ve tepki hızını ölçecek şekilde tasarlanmıştır. Psikoteknik testinde başarısız olan aday sadece Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı tercih etti ise elenmiş olur.

MÜZİK YETENEK TESTİ NEDİR?

Bu teste yalnızca Bando Astsubay Hazırlama Okulu'nda okumak isteyen adaylar katılacak. Adaylar gruplar halinde salona alınacak. Test hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra teste başlanacak.

Müzik Yetenek Testi 4 kısımdan oluşuyor. Bunlar;

Ses Tekrarı: Kurul tarafından piyanoyla çalınarak verilecek tek sesleri, çift sesleri, üç ve dört sesli akorları kendi sesiniz ile “A” veya “NA” olarak tekrar etmeleri istenir.

Melodi Tekrarı: Basit bir okul şarkısını piyano eşliğinde farklı tonlarda söylemeniz istenecek.

Ritm Tekrarı: Elinizle masaya vurarak gösterilen ritm kalıbını aynen tekrarlamanız istenecek.

Fiziki Uygunluk: Üflemeli ve vurmalı çalgı çalabilmeniz için gerekli uygun çene, dudak, diş, el ve parmak yapısına sahip olup olmadığınıza bakılacak.

MÜLAKAT SINAVINDA NE SORULACAK?

Tüm adayların katılmak zorunda oldukları bir sınav. Görüşme yoluyla konuşma yeteneğiniz, ses tonunuz, heyecanınınızı kontrol edebilmeniz, çok yönlü düşünme yeteneğiniz, davranışlarınızdaki denge, kendine güveniniz ve ifade edebilme yeteneğiniz, askerliğe yatkınlığınız gözlenerek, değerlendirilecek.

SAĞLIK MUAYENESİ NASIL YAPILACAK?

Bu muayene okumak istediğiniz okullara göre değişik olacak. Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi için yapılacak uygulamada yapılacak sağlık muayenesinde “Askerî Öğrenci Olur” kararlı rapor almanız gerekiyor. Bu raporu alanlar puan sırasına göre asil ve yedek olarak sıralanacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı için uygulanacak sağlık muayenesinden “Askerî Öğrenci Olur. Uçucu Yetiştirilmeye Elverişlidir” kararlı rapor almanız gerekiyor. Bu raporu alanlar puanlarına göre sıralanıp, asil ve yedek öğrenci belirlenir.

GENEL SIRALAMA NASIL YAPILIYOR?

Adayların başarı değerlendirmesi yazılı sınav sonucunda aldığı Askeri Lise Sınavı (ALS) Puanı ile 2. seçim aşamasında geçtikleri test sonuçlarına göre hesaplanacak performans puanlarına göre yapılacak. Performans puanlarına göre adaylar sıralanacak. Kontenjana göre asil ve yedek öğrenci liseleri oluşturulacak.

ALS PUANI NE KADAR ETKİLİ OLACAK?

Sınav puanı yüzde 70 oranında etkili.

SONUÇLAR NASIL DUYURULACAK?

ALS sonuçları ÖSYM'nin sitesinden öğrenilirken, 2. seçim aşaması sonuçları Kuvvet Komutanlıkları ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATF) Komutanlığı'nın internet sayfalarından açıklanacak. Sonuçlar adreslerinize gönderilmeyecek.

 

 

 

17-03-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş