Arama sonuçları

Önlem alınmazsa çok okul batar, sektör yüzde 20 daralır

Önlem alınmazsa çok okul batar, sektör yüzde 20 daralır

Önlem alınmazsa çok okul batar, sektör yüzde 20 daralır. Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu özel okullarda ciddi nakit sıkıntısı olduğunu söyleyerek, ‘Önlem alınmazsa çok okul batar, sektör yüzde 20 daralır’ dedi.

Pehlivanoğlu, sınav tarihleriyle ilgili turizm sektörünün baskısı iddiası ile ilgili de şöyle dedi:

“Ben de duydum ama birincisi sağlıktır kimse bunu riske alamaz. Birincisi sağlıktır kimse bunu riske alamaz. Turizmle ilgili istekler olabilir. Ekonomi bir şekilde dönmek durumunda ama bir sektör yaşayacak diye bu iş yapılmaz. Sağlık koşullarıyla ilgili bir sorun yoksa LGS 7 Haziran’da seyreltilmiş sınıf uygulaması ile yapılabilir. Çocuklar kendi okullarında sınava girer.”

ÖNLEM ALINMAZSA ÇOK OKUL BATAR, SEKTÖR YÜZDE 20 DARALIR

Pervinkaplancom instagram hesabından yaptığımız yayında konuğumuz Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu oldu. İşte Selçuk’un sorularımıza verdiği yanıtlar:

DİJİTALE ALIŞKINLAR AMA YASAĞA İSYANKARLAR

 

Korona günleri sizin evde nasıl yaşanıyor? Sizin kızınız da 10’ncu sınıfta yani hem eğitimci hem de baba olarak uzaktan eğitim süreci içindesiniz.  

Yavaşladık mı hızlandık mı belli değil. Y ve Z neslinin avantajları var bu süreçte. Dezavantajlı bir süreç değil yaşadıkları. Zaten onlar tüm ilişkilerini hep dijital üzerinden yürütüyorlardı. Sürekli dersleri var. Senkron bir eğitim yürüyor. Dezavantajları, çabuk sıkılıyor ve yasağa karşı isyankarlar.

Okullar şimdilik 31 Mayıs’a kadar kapalı. Birçok evde aileler bu süreçte çocuklarının akademik olarak geri kalıp kalmadığını sorguluyor. Bu eğitimin öğrenciye ne kadar katkısı olduğunu merak ediyor. Sizce bu katkı ölçülür mü?

BAKANLIĞINI SİSTEMİNİ TAKİP ETSE

Uzaktan öğretim bu, eğitim değil. Eğitimin farklı bileşenleri var. Çocukların sosyal duygusal bileşenleri ile olana biz eğitim diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu sürece hazırlıklıydı. EBA üzerinde 1 yıldır çalışılıyordu. Sınıflar bazında da yavaş yavaş senkron eğitime geçilmeye başlandı. 1 milyon kişi 11 ve 12. sınıflarda EBA’ya kayıt yaptırdı. Bir çocuk disiplinle bakanlığın hazırladığı bu sistemi takip etse akademik olarak çocuğun başka kursa ihtiyacı kalmaz.

Veliler bu süreçte öğrencilerden daha fazla okulu özledi. Bakın kabul edelim şu anda bir öğretim ve kazanım var. Öğretimin çocuğa katkısı kişiden kişiye değişiyor tabii ki. Televizyon her evde var, ancak unutmayalım bir oda içinde yaşayan insanlar var. Bu arada biliyorsunuz uzaktan eğitim yetişkinler içindir aslında.

Bu süreçte sistemlere yüklenen ödevler, bilgiler var. Bunun ölçümlenmesi lazım. Biz bütün çocuklarımıza Eylül’de döndüklerinde kazanım testi yaparız. Bakan da bunun yapılacağını söyledi. Yaş guruplarına ve bölgelere göre farklılık gösterecekmiş bu test. Öğretmenler çocukların ünitelere göre durumlarına bakıp ona göre öğretime devam etmeli.

SADECE 61 GÜNLÜK BİR SÜREÇ

Bakınız, bu süreç kayıp bir süreç değildir. 61 günlük bir eğitim sürecinden bahsediyoruz. Cumartesileri de katın 3 haftada bu çok rahat telafi edilir. Sorun şu olur. Kalma ortadan kalktığı için disiplin ortadan kalkarsa bunu önlemek gerekir.

Öncelik can öncelik çocuk. Sağlık olmadıktan sonra gerisi boş.

TELAFİ EĞİTİMİNDE AÇIK GİDERİLİR Mİ?

Telafi eğitiminde de bu açık giderilir mi?

Olağanüstü bir durum bu. Kısım kısım gitmek gerekir. Sınıftan sınıfa bile değişir. Aslında şu anda akademik kazanım devam ediyor. K12 den bahsediyorum. 3 haftada bu açık telafi edilir. Bu bir de çocukla ilgili bir durum. Okular açık olunca herkes aynı akademik süreci mi yürütüyor. Hayır. Akademik başarı 3 ya da 4. Sıralara düştü. Çocuk akademik olarak başarılıysa dünyada da başarılırdır diyor dershane baronları. Bu yanlıştır. Hep söylüyorum. Bu doğru değil. Sosyal ve kültürel zeka önemli. Kovid, bir kişiden çıktı bunu kimse unutmasın. Sıkıntı çekiyoruz ama bu geçer. Asıl baktığım şey ekonomik ve psikolojik travma süreçleridir. Ona dikkat etmek gerekir.

PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYACIMIZ OLACAK MI?

Bu süreçte öğretmenin rolü değişti, ebeveyne aynı zamanda öğretmenlik rolü geldi. Çocuklar evde. Normale dönüdüğünde desteğe ihtiyacımız olacak mı?

Herkes duyacak. UNESCO günlük veri açıklıyor. Dünyada okulların yüzde 92si kapalı. Öğretmen çalışma gurubunun açıklaması önemli. İstihdamı koruyun, bu süreci öğretmenlerle toparlayacaksınız. Öğretmenler de bu sürece hazırlıklı değillerdi. Biz de öğretmenlerimiz hatta velilerimiz için eğitim süreci geliştiriyoruz. İkiye ayırmak lazım. Somuttan soyuta geçiş süreci vardır. Anaokulu çocuğu soyutu bilmez. 12-13 yaşın altı zor bir süreçtir. Çocuklar hayatlarında ilk kez bu kadar kapalı kalıyorlar. Her şey tepetaklak oldu. Öğretmene, arkadaşa dokunmak önemli.

Çocuğumuzu tanımakla ilgili bir rol modelimiz var mıydı? Bunu da velinin düşünmesi gerekir. Psikoljik olarak çocuklara destek vermek gerekir. Veliler de panik içinde yaşamlarıyla ilgili bir panik halindeler.

TURİZM SEKTÖRÜ BASKI MI YAPIYOR?

Bakan bey okulların ne kadar süre kapalı olacağını açıkladı, ama LGS için tarihi kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanının duyuracağını söyledi. Sınavın 7’sinde yapılması, YKS’nin de tekrar haziran ayına geri çekilmesi konusunda turizm sektörünün baskısı olduğu konuşuluyor. Siz aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı eğitim öğretim politikaları kurulu üyesisiniz orada konuşuldu mu, ertelenir mi LGS ve YKS yine haziran sonuna döndürülür mü?

Kurul adına konuşma yetkim yok ama bu iddiaları ben de duydum. Grift bir durum bu birçok bakanlık koordineli gitmeli. Bir sektör öne çıksın diye sınavlar ertelensin demek doğru değil.

Asıl sorun şurada başlayacak. Dükkanları açalım dedik. Müşteri olacak mı? İşe döndünüz iş olacak mı?

YÖK ERKEN DAVRANDI

Yılladır dershane sektörüyle mücadele ettim biliyorsunuz. YÖK burada erken davrandı. Fransa günlük vaka sayısı 3000 altına düşerse 11 Mayıs’tan itibaren açacağını söyledi. Önce ana okul ve ilkokul açıyor. Almanya isteğe bağlı yaptı bu açmayı.

Sınav bu baskılar yüzünden 7 Haziran’da yapılırsa çocukların sağlığı tehlikeye atılmaz mı?

Türkiye’nin fizik olarak bir sorunu yok seyreltilmiş sınıf yapar. Çok rahat bir şekilde her okulu açarak seyreltilmiş sınav yapılabilir. İki şey var. Çocuklar nasıl etkilendi. Birincisi eşitlik geldi bana göre. İkincisi sınav çarpıklığından dolayı sahte rapor alıyordu. Bu bitti. Evde kalıp kursa dershaneye gitmek istiyordu. Onlar da bu süreci senkron devam ettiriyor. Bu bir yarış maalesef. Anlamsız bir yarış. Yanındaki de yarışıyor yani evde olan diğer arkadaşı ile yarışıyor. Şimdi çocuk sınavı için odaklandı bir tarihe. Bununla oynamamak lazım.

BİR SEKTÖR YAŞAYACAK DİYE BU RİSK ALINMAZ

Birincisi sağlıktır kimse bunu riske alamaz. Turizmle ilgili istekler olabilir. Ekonomi bir şekilde dönmek durumunda ama bir sektör yaşayacak diye bu iş yapılmaz. Ne kadar uzun bir süre olursa o kadar çok çalışırım diyor çocuk. İyi de yanındaki çocuk da o kadar çok çalışacak. MEB, doğru bir hamleyle tarihi bekledi. Ertelemediler. Birincisi velilerin çok kalabalık gelmesi riski. LGS için eve yakın yeri yaparsanız veli çocuğunu beklemeye gelmez.

Çocuğun seyrek oturması ile ilgili durum ne. Ona bakılmalı. Çocuğun stresini devam ettirmeli miyiz? Benim fikrim, çocuğun stresini uzatmadan sınav yapılmalı.

ÇOCUKLAR OKULA DÖNMELİ Mİ?

Bakan bey 1 Haziran’da bilim kurulu onay verirse açabiliriz dedi. Birkaç gün için de olsa çocuklar okula dönmeli mi?

Şahsi fikrim haziran ayında okulların tamamen açılacağını düşünmüyorum. Açılsa da herkesin çocuğunu yollayacağını düşünmüyorum. Biz şunu önerdik. Öğrencilerin belki sınıf sınıf okula çağırarak karnelerini okulda almalarını. Düşünün haziran başında açtınız niye böyle bir riske girelim. Çocuğun ve ebeveynlerin psikolojik süreçlerini atlatması gerekir. Bir kaynaşma ve alışma süreci geçecektir. Kademeli olarak belki bir iki kademe açılabilir. 8. Sınıf gibi. Şahsi fikrim bu. Tavsiyemiz ağustos son haftası ve eylülün ilk haftası açılsın iki ara tatil bire indirilsin. Çünkü insanların birbirlerini görmeye tatile ihtiyacı var.

ÖZ YÖNETİM BECERİLERİ

Öz yönetim becerisinin bu dönemde önemi ortaya çıktı.  Bu becerilerin kazandırılmasını müfredata koymak gerekiyor mu?

Bu ailede ve okulda da öğretilmeli. Öz denetim becerisini geliştirmek kolay değil. Trafik öğrenelim trafik dersi koyalım, başka bir şey öğrenelim başka ders koyalım. Ders koymak değil. Meslek lisesi deniyor hep. Almanya meslek liselerini kapatıyor. Geleceğin mesleği yok geleceğin kazanımları var. Biz o yüzden 8 yıl zorunlu eğitim yapın diyoruz adam gibi eğitim alsınlar diyoruz. Dünya ortalaması 8-9 yıl. İdeal mevcuttaki iyinin baş düşmanıdır. Bu ülkede eğitimin çarpıklığından nesilleri yok ettik. MEB, burada boşa düşmedi. Belli şeyler yaptı. Meslek liselerini de devreye soktu. Eksiklikler hatalar yok mu var. Bakanlığın avantajı EBA’ya daha önce başlamış olmasıydı, böylece devreye sokabildi.

ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ NE OLACAK?

Koronadan sonra ekonomi ne olacak. Kısım çalışma ödeneği, işini kaybedenler, sıkıntılı bir süreçteyiz. Veliler özel okul öğrenim ücretleri ne olacak diye soruyor.

Burada iki alan koyalım. Servis ücretleri okul ücretleri ve iade süreci.

Özel okulların çocuklarını gönderen kişiler sıkıntı çekecekler ekonomik olarak. İkinci bir batma gelecek özel okullarda. Gelecek yılın parasıyla bu yılı döndürüyorlar. TED’de böyle bir sorun yok. Biz geliri bursa aktarıyoruz. Biz okullarımıza şunu diyoruz öğretmen maaşlarını zamanında ödeyin, güvenlik görevlisi temizlik görevlisi çıkarmayın. Eğitim bir bütünselse öğretmenlerin hakkını yemeyelim. Bu krizin öğretmenlere yansımaması gerekiyor. Özel okullarda eğitim-öğretim devam ediyor, çocuklar eğitimlerini devam ettiriyor ve bir de telafisi yapılacak.

Servis ve yemek konusu ise; velilere aman ha bir miktar ücret ödeyin diyorum. Servis ve yemek günlük hizmettir. Ya okullar açıldığında ‘bir servise 15 kişi binmeyecek’ denirse ne yapacağız?  Onu da düşünmek lazım. 180 günlük eğitim sürecine göre geri ödenmesi ya da mahsup edilmesi gerekiyor. Yemek ve servis günlük ödemedir verilmeyen günlük hizmetin karşılığının alınmaması gerekir.

YKS VE LGS ZAMANINDA YAPILIR MI?

Bu bir top değil, ama veliler bilsin ki çocuklar psikolojik bir süreç değişimi yaşamasın istiyorlarsa, ben olsam çocuğum bir an önce girsin de şu süreçten bir çıksın derim. LGS belki biraz ötelenir diye düşünüyorum. Bakanlığın projeksiyonu olmadan kesin bir şey söylemek yanlış olur. Pazartesi bunun açıklaması yapılacak.

 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL KRİZ VAR

Önümüzdeki yıl çok okul batar mı?

Evet, batar. Özel okulların öğretmen maaşlarını bir yıllık teminat altına aldıkları bir yapıya dönmeleri gerekir. Eğitim ticari olarak bakılmaması gereken gelecekle ilgili bir sektör.

Sektörde en az yüzde 20 daralma olabilir. Devlet vergi gibi konularda öteleme yapmalı. Çünkü okullarda ciddi nakit akışı sorunu var. Erken kayıtlarla bir sonraki öğretim yılının parasıyla ayakta duran okullar vardı. Bu yıl ise kayıtlarda durma var.

 

02-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş