Arama sonuçları

Online derslerin niceliği değil, niteliği önemli

Online derslerin niceliği değil, niteliği önemli

Online derslerin niceliği değil, niteliği önemli. Özel Arı Okulları Genel Müdür Yardımcısı Seda Tarman, özel okulların “online ders sayıları” ile yarışa girmeleriyle ilgili olarak ‘Derslerin niceliğinden çok niteliği önemli’ dedi. Tarman, çevrimiçi ders saatlerinin bir reklam aracı olarak açıklanmasının doğru olmadığını ifade etti.

pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Özel Arı Okulları Genel Müdür Yardımcısı Seda Tarman oldu. Tarman, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 1. sınıflar için alınan yüz yüze eğitim kararı sonrası velilerin yaklaşımı ve okullarda hijyen ve temizlik başta olmak üzere gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ONLİNE DERSLERİN NİCELİĞİ DEĞİL, NİTELİĞİ ÖNEMLİ

Tarman,  kulüp dersleri, branş dersleri 2. yabancı dil ders saatlerinin programa yansıması, zorunlu telafi eğitimi, 1. sınıfların yüz yüze eğitime başlaması ve velilerin bu süreçteki yaklaşımlarını değerlendirdi. Tarman, telafi eğitimi öncesi, velilere yönelik önokuldan liseye veli bilgilendirme toplantıları yapıldığını,  yüz yüze eğitim, hibrit eğitim ve uzaktan eğitim ile ilgili tüm proje ve çalışmaların Özel Arı Okulları Bilim Danışma Kurulu Üyeleri rehberliğinde hazırlandığı belirtti.

OKULUM TEMİZ BELGESİ ALDIK

Tarman, telafi eğitimi öncesi Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı rehberliğinde  “Özel Arı Okulları Hijyen ve Sağlık Kılavuzu”un hazırlandığını, MEB tarafından hazırlanan kılavuzlarla da güncellenerek velilerle paylaşıldığını açıkladı. Okul sağlığını önceleyen bir kurum olarak tüm şartları yerine getirerek “Okulum Temiz” belgesini aldıklarını belirtti.

TEKNOLOJİNİN DOĞRU KULLANIMI

Öğrencilerin teknolojiyi doğru ve verimli kullanımının sağlık açısından önemli ve gerekli olduğunu ifade eden Tarman, bu doğrultuda Bilim Danışma Kurulu üyeleri tarafından velilere yönelik seminerler düzenlediklerini, bu seminerlerde dijital araçların kullanım süreleri ve biçimlerine yer verildiğini söyledi. Tarman, rehberlik servisinin öğrenci ve velilere ekran bağımlılığından uzaklaştırmaya yönelik çalışmaları paylaştığını da belirtti. Özel Arı Okulları Eğitim Teknolojileri Merkezi’nin uzun yıllardır öğrencilere yönelik sürdürdüğü laboratuvar çalışmalarının bu dönemde meyvesini topladığını ifade eden Tarman, ARGEM ve rehberlik birimlerinin öğrencilerin dijital araçları yalnızca gereksinimleri içinde kullanmaları konusunda yönlendirdiklerini de sözlerine ekledi.

ÖZEL OKULLAR ARASINDA DERS SAATLERİ YARIŞI

Çevrim içi ders sürelerinin pedagojik ilkelere göre uygun olarak akademik danışmanlar rehberliğinde belirlendiğinin altını çizen Tarman, velilerin tüm süreci izlediklerini, seviye tespit sınavlarının tüm sürecin aynası olduğunu söyledi. UNESCO ve OECD’nin raporlarındaki belirttiği gibi uzaktan eğitimde dersin niteliği için, içerik tasarımı, ölçme-değerlendirme ve materyal seçiminin önemine dikkat çeken Tarman, yapılan derslerin niceliğinden çok niteliğinin önemli olduğu belirtti. Tarman, çevrim içi ders saatlerinin bir reklam aracı olarak açıklanmasının doğru olmadığını da ifade etti.

MADDİ YÖNDEN ÖZEL OKULLARIN DURUMU

Pandemi sürecinden olumsuz etkilenecek özel okulların sayısının hiç de az olmadığı söyleyen Tarman, ,özel okulların devletin üzerindeki yükü hafiflettiğini de dile getirdi. 51 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduklarını anlatan Tarman, bugün önokuldan yükseköğretime uzanan bir kurumlar bütününde eğitim-öğretim etkinliğini sürdürdüğünü belirtti. Tarman, Çankaya Üniversitesi’ni kurmanın yanı sıra eğitimde başarının ödüllendirilmesi gereği ilkesine dayanarak kurulan Sıtkı Alp Eğitim Vakfı’nın (SAEV) her yıl Türkiye genelinde, akademik alanda ve spor alanında başarılı olan öğrencilere karşılıksız eğitim bursu olanağı sağladığını söyledi. Bu doğrultuda, Özel Arı Eğitim Kurumları Kurucusu Sıtkı Alp’in bu zorlu süreçte Arı ailesinin birlikteliğini ve bütünlüğünü önemsediğini, eğitim-öğretimin sürekliliği için tam kadro çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

VELİLERİN ÖZEL OKULLARDAN İNDİRİM İSTEĞİ

Uzaktan eğitim sürecinde velilerin özel okullardan indirim taleplerini de değerlendiren Tarman, Mart 2020’den beri süregelen bir çevrim içi eğitim ve okulda hijyen maliyetlerinin olduğunun altını çizdi. Uzaktan öğretim konusunda mesleki gelişim çalışmaları, içerik oluşturma ve uzaktan eğitimi destekleyen lisanslı yazılımlarla süreci uzaktan eğitime dönük etkin kıldıklarını ve velilerin bu çabaları takdirle karşıladığını ifade eden Tarman, uzaktan eğitimi layıkıyla yapan okullar için okul ücretlerinde özel bir indirimden söz edilemeyeceğini söyledi.

Uzaktan eğitim için lisanslı ürün, yüksek hızlı internet, güvenlik duvarı, dijital ağ, akıllı tahta vb. dijital araçlara sahip olmanın gerektiğine de dikkat çeken Tarman, bu gereksinimlerin tümünün kısa bir sürede tamamlandığı belirti. Uzaktan eğitim, hibrit eğitim ve yüz yüze eğitim için alt yapıların hazırlandığını ve bu süreçte eşsiz fedakârlıkları ile eğitim-öğretimi sürekliliğine katkı sunan ve mesai saatlerinin dışında da özveriyle görevlerini yerine getiren öğretim kadrosu ile birlikte teknik ve idari kadronun da gerekliğine ve gereksinimlerine vurgu yaptı.

 ÖZEL OKULLARDA COVİD-19 SÜRECİ

Tarman, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehber doğrultusunda velilerden “Veli Taahhütnamesi”nin imzalanmasını istediklerini ve öğrencilerin bu imzanın ardından okula davet edildiğini ifade etti. Tarman, okul sağlığı, ev sağlığı ve toplum sağlığı için belirtileri olan tüm bireylerin okula gelmemelerini ve sağlık birimlerinin kontrolünde olmaları gerektiğinin altını çizdi. Tarman, Covid-19 salgını nedeniyle, büyük özveri ve yoğun emekle görev yapan sağlık çalışanlarına ve öğretmenler ile eğitim kadrosuna teşekkür etti.

27-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş