Arama sonuçları

Online eğitim: Öğretmenler ve öğrenciler ne durumda?

Online eğitim: Öğretmenler ve öğrenciler ne durumda?

Online eğitim: Öğretmenler ve öğrenciler ne durumda? OECD, kovid-19 nedeniyle ara verilen ülkelerdeki eğitimi inceleyen raporunu yayımladı. Online eğitim sistemine çocukların ‘erişimi’ ve sahip oldukları imkanlar incelendi. Öğrencilerde 'yaz unutması' riski ile dezavantajlı çocuklar için eğitimde eşitsizliklerin derinleşebileceği uyarılarının yer aldığı raporda dikkat çekilen bir başka nokta da online eğitime erişimde sahip olunan olanaklar. Örneğin Türkiye'de dezavantajlı çocukların yüzde 60'ında bilgisayara erişiminde sorun var. Yine rapon online eğitimde öğretmenlerin rolünü de inceledi.

ONLİNE EĞİTİM: 600 BİN ÇOCUK İNCELERDİ, TÜRKİYE’NİN DURUMU NEDİR?

Raporda koronavirüs salgınına karşı ülkelerin aldığı önlemlerin başında okulların kapatılması olduğu vurgulandı. Ancak en uygun tedbir olan bu durumun da eğitimde fırsat eşitsizliğinin artmasına neden olabileceğinin altı çiziliyor. Bu yüzden de eşitliği sağlamak için online eğitimde dikkat edilmesi gereken “gerekliliklere” dikkat çekiliyor.

Bu gereklilikler da araştırmaya katılan 79 eğitim sisteminde eğitim gören 15 yaş grubundaki 600 bin çocuk incelenererek şöyle sıralanıyor:

DERS ÇALIŞMAK İÇİN ORTAMLARI VAR MI?

Sessiz çalışma ortamı: OECD ülkelerinde 15 yaş grubu öğrencilerin %9’ sessiz çalışma ortamına sahip değil. Bu oran bazı ülkelerde %30. (Türkiye’de bu oran yaklaşık %10)

Ders çalışmak için bilgisayar: Burada sosyoekonomik duruma göre imkanlar farklılık gösteriyor. Türkiye’de ortalama %65-%70 arasında öğrenci bilgisayara sahip ama dezavantajı grupta bu oran %40 iken daha iyi durumda olan kesimde %90’a yakın.

TEKNOLOJİLERİ YETERLİ Mİ?

Teknolojinin müsaitliği: Okullarda öğrenci başına düşen bilgisayar sayısı yani öğrencilerin bilgisayara ulaşım imkanına sahip olması da önemli bir gereklilik. OECD ülkelerinde öğrenci başına ortalama düşen bilgisayar sayısı 0.8. (Türkiye’de ise 4 öğrenciye 1 adet düşüyor)

Teknolojinin yeterliliği: Teknolojik ekipmanın sayısı kadar bunların yeterliliği de önemli. Bilgisayar kullanım kapasitesinin güçlü olmasına dair veriler değerlendirildiğinde OECD ortalaması %70 civarında. (Türkiye’de bu oran OECD ortalamasının üstünde %82 civarında).

 

OKUL VE ÖĞRETMENLER NE KADAR HAZIR?

Okul ve öğretmenlerin hazır olması: Okulların ve öğretmenlerin donanımı fırsat eşitliğinin bir diğer unsuru olarak dikkat çekiyor. On-line eğitimden önce de pek çok okul internet konusunda eğitim vermekle birlikte (OECD’de ortalama %90) öğrencilerin ancak 9’da 1’i bilgi kaynağının güvenilirliğini ve doğruluğunu teyit ediyor. (Türkiye’de ortalama internet erişimi %75’ler civarında dezavantajlı bölgelerde %50 avantajlı bölgelerde %92).

Burada bir diğer önemli husus da internet band genişliği ve hızı. Band yeterliliğinin iyi olduğuna dair OECD ortalaması %68-%69 civarında. (Türkiye bu ortalamanın da üstünde %77-%78 civarında).

Yeterli software ulaşım imkanı değerlendirildiğinde OECD ortalaması %71 civarında. (Türkiye’de bu oran %69 civarında).

ÖĞRETMENLERİN BECERİSİ YÜKSEK

Teknolojinin kullanımı ve öğretmenlerin hazır olması: Öğretmenlerin dijital cihazların kullanımındaki beceri ve yetkinliği değerlendirildiğinde OECD ortalaması %62 civarında. (Türkiye’de bu oran OECD ortalamasının üstünde yaklaşık %75).

Etkin on-line eğitim platformalarına erişim: OECD ülkeleri ortalaması yaklaşık %60. (Türkiye’de bu oran %85 civarında).

 

ÖĞRETMENLERİN DURUMU NEDİR?

Dijital cihazların etkin kullanımına dair okul uygulamaları: Öğretmenlerin dijital cihazlara uyumlaştırılmış dersleri hazırlamaya yeterli zamanının olması: OECD ortalaması %60. (Türkiye’de bu oran yaklaşık %85). Öğretmenlerin dijital cihazları kullanıma dair bilgilere mesleki kaynaklar yönünden ulaşım imkanlarının olması: OECD ortalaması %60. (Türkiye’de bu oran %85 civarında).

Öğretmenlerin eğitim için dijital cihazları dahil etmelerine yönelik teşvik edilmeleri: OECD ortalaması %60 civarında. (Türkiye’de bu oran %85 civarında).

Okulların yeterli sayıda nitelikli teknik destek elemanına sahip olması : OECD ortalaması %60 civarında. (Türkiye’de bu oran %85 civarında).

03-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş