Arama sonuçları

Online sınavlar: Üniversitelerde kopya rekoru kırılıyor

Online sınavlar: Üniversitelerde kopya rekoru kırılıyor

Online sınavlar: Üniversitelerde kopya rekoru kırılıyor. Koronavirüs (Kovid-19) tedirleri kapsamında uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte, öğrenciler arasında kopyada dünya genelinde rekor artış yaşanıyor. Uzmanlara göre bu artışın temelinde yatan problem, online eğitime ani geçişin öğrencilerin stresini artırması ve öğrencilerin de online sınavlara girerken internetten yardım alabilme olanağına sahip olmaları.

ONLİNE SINAVLAR: ÜNİVERSİTELERDE KOPYA REKORU KIRILIYOR

Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’nin verilerine göre, geçtiğimiz yıl kopya çekerken yakalanan öğrenci sayısı 1,340 olurken, bir önceki yıla göre kopya vakalarında % 146’lık bir artış gözlemlendi. Calgary Üniversitesi, kendi bünyesindeki kopya artış oranını % 269 olarak bildirirken, bu kopya girişimlerinin çoğunun Mart sonrasında şiddetlenen koronavirüsle birlikte arttığı belirtildi. Öğrencilerin online ödev ve sınavlarda neyi yapıp yapamayacaklarına dair net bilgilerin olmadığını belirten kurum, öğrencilerin dosya paylaşım siteleri ve grup konuşmaları üzerinden kolaylıkla bilgi paylaşımı yapabildiklerinin altını çizdi.

Times Higher Education’dan Paul Basken’in haberine göre, ABD’deki Houston Üniversitesi, sınavlardaki kopya oranının iki katına katlandığını belirtirken, bu oran Avustralya’daki Queenland Teknoloji Üniversitesi’nde ise dört kata kadar çıktı. İngiltere Kalite Kontrol Ajansı ise, koronavirüs ile birlikte anlaşmalı kopyanın arttığını ve ülkede bilinen 904 ödev yazan topluluğun olduğunu ortaya koydu.

ÜNİVERSİTELERİN ALDIKLARI ÖNLEMLER PROTESTO EDİLİYOR

Calgary Üniversitesi’nde doçent doktor olarak görev yapan Sarah Eaton, “Akademik hile ufak boyutlu bir problem değil, dünya genelinde yayılan oldukça büyük bir problem” derken, üniversitelerin aldıkları önlemlerin daha çok problem yarattığını söyledi. Çünkü üniversitelerin öğrencileri denetlemek için öne sürdüğü metotlar, öğrenciler, uzmanlar ve hatta kanun adamları tarafından dünya genelinde protesto ediliyor.

ABD’deki pek çok senato üyesi, üniversitelere online gözetim için programlar satan üç şirkete yazdıkları üzere, bu program çözümlerinin hassas topluluklara zarar verebileceğini ve ayrımcı önyargıları güçlendirebileceğini belirtiyor. Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi adlı bir grup ise, beş test-gözleme şirketini, öğrencilerin kişisel bilgilerini toplamakla ve bu verileri kopya çektiği iddia edilen kişileri bulmak için uygulanan ispatlanmamış tekniklerde kullanmakla suçladı.

ÖĞRENCİLER NEYİN KOPYA OLDUĞUNU BİLMİYOR

Pek çok durumda, öğrenciler internetten bilgi araştırmanın kopya sayılıp sayılmadığından bile emin olamıyorlar. Çünkü öğrencilerin yetiştiriliş tarzı da internet üzerinden sorularına cevaplar bulmaya dayanıyor. Texas A&M Üniversitesi’ndeki bir kopya vakası, yakalanmasının üzerine af dileyen ve online kaynaklar kullanmanın kopya çekmek sayıldığını bilmeyen bir öğrencinin ifadesini bile içeriyor.

Uzmanlar, üniversitelerin modern ve bilgiye erişimin yüksek olduğu bir dünyada öğrencilerin değerlendirme yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi ve bilgiden çok yeteneklerini ölçme üzerine kurgulanması gerektiğini savunuyor. Bunun için önerilen yöntemler arasında, zorlu ve büyük sınavlar yerine düzenli küçük sınav ve ödevler de bulunuyor.

Dr. Eaton, kopyayı önlemek için Zoom üzerinden sözlüler yapılmasını öneriyor. “Bu şekilde öğrencilerin neyi ne kadar bildiğini 5-10 dakika içerisinde anlayabiliyorum” diyen Eaton, bunun çoktan seçmeli bir sınavda mümkün olmadığını çünkü öğrencilerin büyük ihtimalle Google’dan cevapları aratacaklarını ve pek bir şey öğrenmemiş olacaklarını söylüyor.

'ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMLERİ YENİLENMELİ'

Dr. Eaton, öğrencilere uygulanması gereken değerlendirme yöntemlerinin güncellenmesi gerektiğini söylerken, Waterloo Üniversitesi’ndeki akademik kaliteden sorumlu Amanda McKenzie ise pek çok öğrencinin online derslerde kendisini rahat hissetmediğini, üniversite dışında çalışabilecek ortamlarının olmadığını ifade ettiklerini belirtiyor.

Bazı kurumlar akademik bütünlüğü korumak için online gözetim araçlarını çözüm olarak görüyor. Kansas Üniversitesi Akademik Bütünlük Uluslararası Merkezi başkanı Dr. Camilla Roberts ise, pandemiyle birlikte akademik sahtekarlıkların daha çok gündeme geldiğini söylüyor. Dr. Roberts, üniversitelerin online gözetim servisleri yerine modern eğitime karşı yenilikçi bir tutum takınmaları gerektiğini savunuyor ve “Bu bizim için daha iyi öğrenmeyi sağlamak için bir büyüme fırsatı” ifadelerini kullanıyor.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

01-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş