Arama sonuçları

Önlisans ile başlayıp lisans diploması alın

Önlisans ile başlayıp lisans diploması alın

Önlisans eğitimi iki yıllık yükseköğretim programlarını tanımlamak için kullanılır. Bu programlar hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin Meslek Yüksekokulları’nda (MYO) bulunuyor. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı meslek yüksekokulları ile açıköğretim fakültelerinde de önlisans programları var.

Türkiye’de 705 tanesi devlet üniversitelerinde olmak üzere toplam 802 tane MYO bulunuyor. Bu okullarda sağlıktan adalete, havacılıktan turizme kadar birçok alanda eğitim almak mümkün. Öğrenci sayısı ise YÖK verilerine göre yaklaşık 800 bin. Ancak açıköğretim önlisans programları eklendiğinde bu sayı 1.5 milyona ulaşıyor.

Önlisans programları ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları şöyle:

ÖNLİSANS PROGRAMI İÇİN YGS’YE GİRMEK ZORUNDA MIYIM?

Eğer mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunuysanız okuduğunuz alanın devamı niteliğindeki meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız var. Bu haktan yararlanacakların Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmelerine gerek yok. Ancak mesleki ve teknik lise mezunu değilseniz önlisans programlarını tercih edebilmek için YGS’ye girmek zorundasınız.

SINAVSIZ GEÇİŞž NE DEMEK?

Sınavsız geçiş mesleki ve teknik lise mezunlarına tanınan bir hak. Bu öğrenciler öğrenim gördükleri alanların devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına YGS’ye girmeden de sınavsız geçiş hakkını kullanarak devam edebiliyor.

ÖNLİSANS İÇİN YGS PUANINIM KAÇ OLMASI GEREKİYOR?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) 6 puan türünden herhangi birinde en az 140 puan alırsanız önlisans ve açıköğretim programlarını da tercih etme hakkınız var.

ÖNLİSANS TERCİHİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREK?

ÖSYM Kılavuzu’nda önlisans programlarının listesi yer alır. Ancak bu programlardan bazıları sınavsız geçiş yapan öğrenciler için ayrılmıştır. Eğer bunlardan birini tercih ederseniz unutmayın öncelik mesleki ve teknik lise mezunlarının olacak. Onlar yerleştirildikten sonra  bu programlarda boş kontenjan kalırsa o zaman siz yerleştirilirsiniz.

ÖNLİSANS DİPLOMASI NASIL LİSANSA ÇEVRİLİR?

Önlisans eğitiminizi tamamladıktan sonra lisans eğitimine devam edebilirsiniz. Ancak bunun için Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmeniz gerekir. Bu sınavda gereken barajları aştıktan sonra puan üstünlüğünüze göre üniversitelerin DGS için ayırdığı kontenjanlara yerleşebilirsiniz.

YGS’DE 180 PUAN ALIRSAM DA ÖNLİSANS TERCİHİ YAPABİLİR MİYİM?

Evet yapabilirsiniz. İki yıllık önlisans programlarını tercih etmek istiyorsanız YGS’de 140 -179.9 arası puan alan almanız gerekiyor. Bu puanı aldığınızda meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilirsiniz. Ama LYS’lere katılamazsınız. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olursa hem LYS’lere katılabilir hem de meslek yüksekokulu önlisans programları ile açıköğretim programlarını ve  YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilirsiniz.

MESLEK LİSESİ ÖОRENCİSİ DE YGS’DE 140 PUAN ALMAK ZORUNDA MI?

Hayır. Mesleki ve teknik lise öğrencileri YGS’de 140 puanı aşamasalar da sınavsız geçiş haklarını kullanarak, alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. Ancak kendi alanları dışındaki meslek yüksekokul programlarına yerleştirilmelerinde ÖSYS puanları kullanılacağı için 140 puan barajını geçemeyen aday alanının devamı niteliğinde olmayan programlarda geçiş hakkını kullanamaz. 

AÇIKÖОRETİM İÇİN DE 140 PUAN ALMAK GEREKİYOR MU?

Evet. Meslek yüksekokulu önlisans programlarını tercih edebilmek için mesleki ve teknik lise mezunu değilseniz ilgili YGS puan türünde nasıl en az 140 puan almanız gerekiyorsa, ilgili YGS puan türünde açıköğretim ve lisans programlarını tercih edebilmek için de en az 140 puan almalısınız.

ÖNLİSANS  İÇİN TERCİH LİSTESİ HAZIRLAMAM GEREKİYOR MU?

Evet gerekiyor. Bu programlara yerleştirmeleri de merkezi olarak ÖSYM yapıyor.

Fotoğraf: Yaşar Üniversitesi

 

06-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş