Arama sonuçları

Örgün eğitimden kopuş hızlandı

Örgün eğitimden kopuş hızlandı

Örgün eğitimden koparak açık liseye geçen öğrenci sayısı her yıl katlanarak artıyor: Türkiye’de 1 milyon 450 bin öğrenci açık lisede. 675 bin öğrenci ise tamamen eğitim dışında kalmış durumda.

Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre, Türkiye’de her yıl örgün eğitimden koparak açık liseye geçen öğrenci sayısı katlanarak artıyor. Artışın nedenleri arasında liselere giriş sınavıyla istediği okula yerleşemeyen, meslek ya da imam hatip lisesine gitmek istemeyenler öne çıkıyor.

KIZ ÇOCUKLARINDA OKULLAŞMA ORANLARI

Pandemi ve ekonomik krizle birlikte çalışmak zorunda kalan çocuklar ve gerici politikalar sonucu kız çocuklarının da okullaşma oranı düşüyor. Ayrıca üniversite sınavına hazırlanmak için dershaneye gitmeyi tercih edenler de açık liseye geçiyor. Bulunduğu yerde okul olmayan, taşımalı eğitime mahkum kalan ya da sağlık problemleri nedeniyle örgün öğretime devam edemeyenler de açık lise yolunu tutanlar arasında.

Örgün eğitimin önemine vurgu yapan eğitimciler, açık liseye 14-18 yaş arası öğrencilerin kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Bu çocukların örgün öğretime kazandırılması gerektiğine vurgu yapan eğitimciler örgün öğretimdeki sorunların bir an önce çözülmesini istedi.

ADNAN GÜMÜŞ: NEDENİ ÇOK

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, öğrencilerin açık liseye yönelmesinin birçok sebebi olduğunu dikkat çekti. Gümüş, öğrencilerin neden açık liseyi tercih etmek zorunda kaldıklarını madde madde sıraladı:

  • Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi nedeniyle istemediği halde meslek lisesi ya da imam hatip lisesine yönlendirilen öğrenciler bu okullarda okumak yerine açık liseye kayıt yaptırıyor. Son yıllarda MEB’in öğrencileri imam hatip liselerine yönlendirme girişimleri, açık lisede okuyan öğrenci sayısının ciddi anlamda artmasına neden olmuştur,
  • Çalışmak zorunda kalan, bu yüzden okula gitme imkanı olmayan ama okumak isteyen çocuklar,
  • 11 ve 12. sınıfta olup okulu anlamsız bulup üniversite sınavı hazırlığı yapmak için dershaneye, etüt merkezlerine ya da özel hocaya yönelip okula gitmeyenler,
  • Ayrıca aileler, diploması olsun diyerek okuldan kopmuş çocuklarını açık liseye yönlendiriyor.

"18 YAŞ ALTINA AÇIK LİSE OLMAMALI"

Çocukların açık liseye yönlendirilmesinin örgün eğitimin zayıflatılması anlamına geldiğine dikkati çeken Gümüş, “18 yaş altına kesinlikle açık lise imkanı olmamalı" dedi.

 

"AÇIK LİSE ALTERNATİF OLDU!"

“Her yıl açık liseden kaç öğrenci mezun oluyor” sorusuna Eğitim Sen MYK Üyesi Simge Yardım, "Elimizde bir veri yok" dedi. Ama her yıl açık liseye kayıt yaptırma oranının arttığına işaret eden Yardım, “Bu durum, LGS sonrası meslek lisesi veya imam hatip lisesine gitmek istemeyen öğrencilerin açık liseye yöneldiğini de göstermekte” dedi.

SINAV İÇİN AÇIK LİSEDE

Okulu yetersiz gördüğü için açık liseye geçtiğini söyleyen Zehra, üniversite sınavına daha iyi hazırlanmak için açık liseye geçtiğini söyledi. Çalışmak zorunda kalan çocukların zorunlu adresi de açık lise oluyor. 

1 MİLYON 450 BİN ÖĞRENCİ AÇIK LİSEDE

Eğitimde 4+4+4 düzenlemesine geçilmeden önce Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre açık öğretim liselerinde 940 bin öğrenci bulunuyorken, 4+4+4 sonrasında hızlı bir artış yaşandı. 2020/ 2021 eğitim öğretim yılı sonu itibariyle açık ortaokullardaki öğrenci sayısı 222 bin 638, açık öğretim lisesindeki öğrenci sayısı 1 milyon 254 bin 420’ye çıktı. 2020/ 2021 eğitim öğretim yılı sonu itibariyle toplamda 1 milyon 452 bin 331 öğrenci örgün öğretimin dışında yer almakta ve açık öğretim liselerinde okuyor.

Eğitim Reformu Girişiminin (ERG) raporuna göre, okul dışındaki çocukların sayısı da korkunç. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim çağındaki tam 675 bin öğrenci okul dışında kaldı.

KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI GERİLEDİ

MEB’in “Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2020-2021” verilerine göre Türkiye’de toplam 18 milyon 85 bin 943 öğrenci örgün eğitim alıyor. ERG’nin yaşa göre okullaşma oranı hesaplamasına göre, kız çocukları tüm kademelerde erkek çocuklarının gerisinde kaldı. 2012-2013’te yüzde 98.9 olan ilkokul çağındaki kız çocuklarının okullaşma oranı, 2020-2021 eğitim öğretim yılında yüzde 93.1’e geriledi.

03-11-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş