Arama sonuçları

ÖSYM Başkanı Demir'den Tercih Önerileri

ÖSYM Başkanı Demir'den Tercih Önerileri

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir üniversite tercihlerini yapmaya hazırlanan gençlere önerilerde bulundu. Habertürk Gazetesi Eğitim Editörü Pervin Kaplan’ın sorularını yanıtlayan Demir, gençlere tercihlerini onaylatmadan önce birkaç gün beklemelerini söyleyerek, “Tercihleri bir miktar demletmek iyidir” dedi.

İşte Demir’in tercih ile ilgili sorulara verdiği yanıtlar:  

Üniversite tercihi yapan gençler çoğu kez “puanım boşa gitmesin” diyor ya da ailelerinin istekleri doğrultusunda tercih yapıyor. Gençlere ne önerirsiniz, puanları yüksek olsa bile istedikleri ama daha düşük puanlı bölümleri tercih etsinler mi? 

Yerleştirme puanı, bir adayın diğer adaylara göre konumunu ve olası seçeneklerini belirler. O seçenekler arasından hangilerini tercih etmeleri gerektiği tamamen  adayın istek ve yeteneklerine  kalmıştır. Bir bölümün geçen yıllarda puanının yüksek olması, o bölümü bugün tercih edecek adayların istek ve yeteneklerine uygun olduğunu değil, sadece geçmişte başkalarının neyi tercih ettiğini gösterir. Adaylar ‘puanlarımız zayi olmasın’ derken hayatlarını zayi edebilecek tercihler yapabilirler. Bu yüzden puanlarının elverdiği en yüksek puanlı yere değil, en çok okumak istedikleri bölümlere odaklanmaları daha uygun olur.

Tercihlerde üniversite mi yoksa okumak istedikleri bölüm mü önemli?

Bu durum  bölümden bölüme değişir. Bu konuda tek bir formül sözkonusu değildir.

Günümüzde meslekler hızla değişiyor. Geleceğin meslekleri diye bir kavramdan söz etmek mümkün mü? Mesleklerin bu kadar hızlı dönüştüğü bir dönemde tercihlerinde neleri dikkate alsınlar?

Çok özel bir alanda eğitim almak başta “aranan eleman” olmak nedeniyle cazip görünebilir. Ancak değişen dünyada sadece eski bölümler değil, yeni bölümler de hızla evriliyor. Bu açıdan standart mesleklere yönelik bölümler ile yeni alanlara yönelen bölümler arasında çok özel bir fark yok gibi. Bir de bir eğitim alanının dünyadaki evrimi yanında özellikle ülkemizdeki karşılığının ne olduğuna iyi bakmak gerekir.

Siz tercihinizi nasıl yapmıştınız?  ‘Puanım boşa gitmesin’ diye bir kaygınız oldu mu ya da seçiminden pişmanlık duydunuz mu?

Yanlış hatırlamıyorsam üçüncü tercihime yerleşmiştim. Tercihlerimden pişman olmadım.

Tercih yaparken özellikle dikkat etmeleri gereken noktalar neler olmalı?

ercih aşamasında  hata yapmamak için aşamalı gitmek gerekir. Çok fazla seçenek adayın karar vermesinde  “tercih kirliliği” yaratabilir. Bu yüzden önce okunmak istenen bölüm veya bölümlere karar vermek, ardından okunmak istenen bölge ya da ile, ardından da üniversiteye bakılması bir yoldur. Tabii ki yerleşmek kadar yerleştiği bölümde başarılı olmak için de bölümün akademik imkanlarının, fiziksel  ortamının ve yerleşim yerinin barınma imkanlarını göz önüne alınması gerekir. Benim önerim tüm bunlar yapıldıktan sonra bile tercihler yapıldıktan sonra birkaç gün listeyi bekletip, tam emin olduktan sonra ÖSYM sayfasına giriş yapılmasıdır.

Tercihleri bir miktar demletmek iyidir, son dakika önerilerine karşı ihtiyatlı olmak gerekir.  Ayrıca aile yakınlarını memnun etmeye dönük tercihlerde de dikkatli olmak gerekir. Adayın tercihlerinde ailesini memnun etmesi hiç önemli değildir diyemeyiz. Ama aileleri uzun vadede memnun etmenin  en doğru yolu, kendilerinin mutlu ve verimli olacakları bir eğitim almalarından geçtiğini akıldan çıkarmamak gerekir.  

Fotoğraf kaynak: ÖSYM

Bu röportaj Habertürk Gazetesi’nde de yayımlanmış ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir’in izniyle bu blogda da kullanılmıştır.

Bu blog AA abonesidir

07-07-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş