Arama sonuçları

ÖSYM bu hatalı soruları kime hazırlatıyor?

ÖSYM bu hatalı soruları kime hazırlatıyor?

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik ile Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavlarına giren adaylar sonuçları "uzun" bir beklemenin ardından öğrenebildi. Ancak öğretmen adaylarının girdiği 12 soru hatalı olduğu için iptal edildi. KPSS’de 3 sorunun da yanıtı "hatalı" verildiği için düzeltildi. Yargıda ise hatalı olduğu gerekçesiyle sonucu beklenen 4 soru var. Yargı bu soruları iptal ederse adayların puanları bir kez daha değişecek.

HATALI SORU HAZIRLAMA ޞAMPİYONU  

Hatalı sorular ilk kez iptal edilmiyor. Hatırlanacağı gibi hem YGS hem de LYS'de de hatalı olduğu için iptal edilen sorular oldu. ÖSYM son yıllarda adeta "hatalı soru hazırlama şampiyonu" gibi çalışıyor. 
Sınavlarda bu kadar iptal olunca "Bu soruları kimler hazırlıyor?" sorusu akla geliyor. Çünkü hem üniversite hem de KPSS'ye giren adaylar daha sınavdan çıktıkları anda soruların hatalı olduğunu söylerken, soruları hazırlayan ekip bunun farkında bile değil. Yanıtı değiştirilen 3 soru ise soruları hazırlayanların doğru yanıtın hangisi olduğunu bile bilmediğini gösteriyor. 
Peki nasıl oluyor da "soru hazırlama uzmanları" bu kadar hatalı soru hazırlıyor?
Yanıtı basit. 
ÖSYM'nin tüm soru hazırlama ekibi değiştirildi. Geçmişte sadece üniversite sınavları için soru hazırlayan 100 kişilik bir ekip vardı. Bu ekip ölçme ve değerlendirme teknikleri açısından yetişmiş kadrolardı. Bu ekip dağıtıldı ve yerlerine başkaları getirildi. Hatta ÖSYM Yasası çıkarılarak, dışarıya soru hazırlatma hakkı verildi. 
Sonuç ortada. 
Benzer değişiklikler Milli Eğitim Bakanlığı'nda da yaşandı. Soru hazırlayan ekipler dağıtıldı ve orada da sürekli hatalı sorular yazılmaya başlandı. 

SORU HAZIRLAMAK UZMANLIK İŞžİDİR

Başta ÖSYM olmak üzere yetkililerinin soru hazırlamanın bir uzmanlık işi olduğunu hatırlamaları gerekiyor. Soruları hazırlayan ekiplerin bir kez hazırladıkları konuları doğru bilmeleri ve daha da önemlisi o soruları ölçme ve değerlendirme tekniklerine uygun olarak ve doğru şekilde hazırlamaları gerekiyor. 

ÖSYM, "soru hazırlamak zor" diyerek yaptığı sınavlardaki soruları Bilgi Edinme Hakkı Kanunu dışına çıkararak, kamuoyuyla paylaşmaktan kaçındığını da hatırlayalım. Bu hatalı soruları gördükçe soru hazırlamanın ÖSYM için gerçekten de zor olduğu anlaşılıyor. 

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır.

30-07-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş