Arama sonuçları

ÖSYM’nin ‘dil’i gençleri zorluyor

ÖSYM’nin ‘dil’i gençleri zorluyor

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) üçü bitti geriye ikisi kaldı. Önümüzdeki hafta sonu Fen Bilimleri ve Edebiyat Coğrafya sınavlarının ardından LYS maratonu tamamlanmış olacak.

LYS’lerin ilk sınavı olan ve sözel  öğrencilerinin girdiği Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) sorularıyla öğrencileri zorlamadı. Yalnızca gençler bazı soruların uzunluğundan ve grafiklerden yakındı. Ancak Matematik Sınavı (LYS-1) tam bir hayal kırıklığı oldu. Çünkü bu sınavda yer alan 50 soruluk matematik  ve 30 soruluk geometri testleri çok zordu. Hem uzmanlar hem de sınava giren gençlere göre “kolay” tek bir soru bile yoktu.

Her sorunun birkaç işlem yapılarak cevabına ulaşılması öğrencilere zaman sorunu yaşattı. Öğrenciler soruları sınav son bulduğunda bitiremedi. Bazı öğrenciler ise özellikle geometri de sınavı yarıda bırakarak, çıktı.

SORULAR ANLAޞILAMADI

Sınavda yalnızca zaman sorunu da yaşanmadı. Soruların “dili” ise sorununu anlaşılmasını da yorumlanmasını da önledi. “Alışılmış tarzda sorular yoktu ve soruda ne istendiğini kullanılan dil yüzünden anlamakta zorluk” çektiklerini söyleyen öğrenciler, “Bırakın soruyu çözmeyi anlamaya bile süre yetmedi” dedi.

ÖSYM son iki yıldır sorularda “akademik” bir dil kullanırken, bir metinden 2-3 sorunun türetildiği bir başka yöntemi daha deniyor. Özellikle de Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) uygulanan bu soru tarzı ise üniversite mezunlarının akademik kariyer yapmak için girdikleri ALES sorularına benziyor. Oysa ÖSYM’nin hem Y kuşağı gençlerinin özelliklerini dikkate alarak uzun metinler halinde değil, kısa soru hazırlaması gerekiyor hem de bu gençlerin anlayabileceği “akademik dil” olmayan daha basit cümlelerle soruları yöneltmesi. Bu gençlerin henüz lise öğrencileri olduklarını, üniversite mezunlarına yöneltilen sorulara benzer bir soru tarzından vazgeçilmesi gerektiğini ÖSYM’nin hatırlaması gerekiyor. 

Fotoğraf: AA

14-06-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş