Arama sonuçları

ÖSYM'nin 'yanlış yerleştirdim' dediği adaylar ne oldu?

ÖSYM'nin 'yanlış yerleştirdim' dediği adaylar ne oldu?

ÖSYM'nin 'yanlış yerleştirdim' dediği adaylar ne oldu? Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2017 Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonucunda yanlışlıkla bir bölüme yerleştirilen bin 499 adaydan, ek yerleştirme sonuçlarına göre 540'ının yeniden tercih yaptığını, bu adaylardan 275'inin bir bölüme yerleştirildiğini bildirdi.

Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, tercih edilmesi halinde, adayların okul türü, alanı ve dalına göre ek puan alabileceği programların, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun Tablo-6A, Tablo-6B, Tablo-6C ve eklerinde yer aldığını anımsattı.

ÖSYM'NİN 'YANLIŞ YERLEŞTİRDİM' DEDİĞİ ADAYLAR NE OLDU?

Bu tablolarda belirtilen programları tercih etmeleri halinde "ek puanlı yerleştirme puanları" kullanarak yerleşebilecek olan adayların, söz konusu tablolarda belirtilen okul türlerinden mezun olmalarının gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, bu okul türlerinin ise imam hatip liseleri, öğretmen liseleri, spor liseleri, ticaret meslek liseleri, otelcilik ve turizm meslek liseleri gibi okullar olduğunu kaydetti. 

EK PUANLI YERLEŞTİRME PUANLARINI KULLANMADI

Bu kapsamda yer alan adayların yerleştirilmesi esnasında "ek puanlı yerleştirme puanları" kullanılması gerekirken "yerleştirme puanları" kullanıldığı için sehven oluşan durumdan ağırlıklı olarak söz konusu mezunların etkilendiğini anlatan Yılmaz, yapılan yanlışlık sonucu bin 499 adayın yerleştirilmesinin sehven oluşan durum nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

Bu durum oluşmasaydı, söz konusu adayların herhangi bir programa yerleşemeyeceğinin tespit edildiğini aktaran İsmet Yılmaz şöyle dedi: "Bin 499 aday için 2017 ÖSYS ek tercih döneminde Yönetim Kurulu kararına istinaden ücret talep edilmedi. Ek tercihlerin başladığına dair tercih başvurularının ilk günü SMS ile bilgilendirme yapıldı. 2017 ÖSYS ek yerleştirme sonuçlarına göre söz konusu adaylardan 540'ı tercih yaptı, bu adaylardan 275'i yerleşti." 

Yılmaz, yapılan inceleme sonucu ilgili personelin, söz konusu hatanın diğer iş ve işlemlerde de tekrarlanmaması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması hususunda yazılı olarak uyarıldığını da ifade etti.

ÖSYM BAŞKANI İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALDI

Geçen yıl ÖSYM'nin iki ayda yaptığı iki hata ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir'in istifa etmesiyle sonuçlandı.. 

ÖSYM, ÖNCE PUANLARI YANLIŞ HESAPLADI

ÖSYM geçtiğimiz temmuz ayında açıkladığı yerleştirme puanlarında hata yaptı. Bu hatada mesleki ve teknik lise mezunlarından bazılarına ek puan vermeyi, yükseköğretim kurumlarına 2016 yılında yerleşen adayların da Ortaöğretim Başarı Puanlarını (OBP) yarıya düşürmeyi unuttu. Yaklaşık 7 bin adayın puanı değişti. Bu hata yüzünden de 2 milyondan fazla adayın başarı sırası da değişmiş oldu,

İKİNCİ HATAYI YERLEŞTİRMELERDE YAPTI

ÖSYM’nin ikinci hatası ise yerleştirme sonuçlarında oldu. 8 Ağustos 2017'de yerleştirme sonuçlarını açıklayan ÖSYM aradan 4 gün geçtikten sonra hata yaptığını duyurdu. Bu hatadan  4237 aday etkilendi. Buna göre 1110 adayın yerleştirmesi değişti, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma geldi, daha önce bir programa yerleştiği açıklanan 1499 aday herhangi bir programa yerleşmedi. Yerleştirmelerinde hata yapılan adayların yüzde 99’u imam hatip lisesi mezunuydu ve ilahiyat programlarında bu hata gerçekleşti. ÖSYM’nin bu hatası büyük tepkilere neden oldu.

ÖSYM’nin hem yerleştirme puanlarının hesaplanmasında hem de yerleştirme sonuçlarında hata yapmasında geçen yıl kaldırılan ve bu yıl tekrar getirilen “ek puan” uygulaması etkili oldu. Ek puan mesleki ve teknik lise mezunlarına kendi alanlarını tercih ettiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanlarına (OBP) 0.06 ek puan verilmesi uygulaması. Bu adayların OBP’leri  0.12 katsayının yanı sıra 0.06 ek puanla da çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. ÖSYM işte ilk yerleştirme puanları hesaplamasında bu puanları eklemeyi unuttu, yerleştirme  işlemlerinde de ek puanlı yerleştirme puanlarını dikkate almadı.

YARIMAĞAN’DAN SONRA İSTİFA EDEN İKİNCİ BAŞKAN

Ömer Demir, ÖSYM Başkanlığı görevinden “hata” gerekçesi ile istifa eden ikinci başkan. Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da 2010 yılında KPSS skandalından sonra istifa etmişti.  Kurulduğu 1974 yılından itibaren ÖSYM'de çeşitli görevlerde bulunan ve 2004’te başkan olan Yarımagan 2010 yılında KPSS’de soruların önceden sızdırıldığının ortaya çıkması üzerine istifa etmişti.

 

 

06-12-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş