Arama sonuçları

ÖSYS tercih kılavuzunda bu yıl neler değişti?

ÖSYS tercih kılavuzunda bu yıl neler değişti?

LYS maratonu bitti şimdi ise adayları tercihler bekliyor. ÖSYM, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu yayımladı. Tercihlerde bu yıl bazı değişiklikler var. Adayların tercihlere kadar verilmiş örnek tercih kılavuzunu iyi okumaları, tercih yapmak istediği bölümlerle hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor.  

Bu sene tercih kılavuzunda yapılan önemli değişikliklerden biri üniversitelerin niteliklerini ortaya koyan akreditasyon bilgileri. Bunun yanında program mezunlarının ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavlardaki başarı durumlarını gösteren bilgiler de yer alıyor. Bu tür bilgiler adayların üniversite tercihlerinde rehberlik edecek. Bu sene tercihler 26 Temmuz-2 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak.  

“Her yıl ortalama 700 bini aşkın aday isabetli tercih yapamadıklarından dolayı tekrar sınava hazırlanıyor ve bu sayı giderek artıyor” Fem Yayınları Eğitim Koordinatörü Faruk Ardıç bu yıl kılavuzda yapılan değişiklikleri anlattı.      

İşte bu yıl tercih kılavuzundaki genel değişiklikler:

BARAJI OLAN BÖLÜM SAYISI ARTTI: Daha önce sadece tıp ve hukuk fakültelerine uygulanan başarı puan sınırlamasına bu sene mimarlık ve mühendislik programları da eklendi.Başarı puan sıralaması tıp programları için ilgili puan türünde ilk 40 bin, hukuk programları için 150 bin, mimarlık programları için 200 bin ve orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri hariç mühendislik programlarında ise 240 bin olarak belirlendi. Başarı sırası sınırlamasında, vakıf üniversiteleri senato kararı ile söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebiliyor.

YGS TABAN PUAN SINIRI ARTTI: Meslek yüksekokulu ön lisans programları, AÖF, Özel yetenek gerektiren lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puanı 140’tan 150 puana çıkarıldı.

TERCİH SAYISI AZALDI: Daha önce 30 olan tercih sayısı uygulaması bu sene 24’e çekildi. ÖSYM bu yıl üniversite adaylarının  bilinçli Tercih yapmasını saplamak ve açıkta kalma kaygısıyla istemedikleri halde tüm tercihlerini dolduran sonradan yerleştiği üniversiteye gitmeyen adayların "kontenjanları yakmaması" adına adayların yapabileceği tercih sayısını 30'dan 24'e düşürdü.

MESLEK LİSELİLERE EK PUAN KALDIRILDI: Bu sene ilk kez tercih yapacak olan meslek lisesi mezunu adaylar kendi alanlarıyla ilgili programları tercih ettiklerinde ek puan alamayacak. Ancak mezun olan meslek lisesi mezunları adaylar bu haktan yaranabilecek.

AKREDİTASYON BİLGİSİ EKLENDİ: ÖSYM üniversitelerin tanınabiliriliğini artırmak için akreditasyon bilgilerini, okul mezunlarının en son girdikleri tıp, diş hekimliği uzmanlığı sınavı, Adalet Bakanlığı adli yargı sınavı ve KPSS puan ortalamaları ekledi. 2016 ÖSYS tercihler kılavuzunda üniversitelerin baştan Türkiye olmak üzere ABD ve Almanya’daki 15 farklı akreditasyon kurumundan alınan akreditasyon bilgileri yer alıyor. Bu akreditasyon kurumları şöyle:

AQAS: Akademik programların akreditasyon kalite güvence ajansı, Almanya’nın önde gelen ve üniversitelerin yetkinliklerini değerlendiren akreditasyon kuruluşudur.

AACBS: İşletme ve muhasebe programları akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluş.

ABET: Üniversitelerde uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim alanlarındaki programlarını akredite eden ve sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren bir kuruluştur.

ACPE: Eczacılık fakültelerini akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluş.

AHPGS: Merkezi Almanya'da bulunan, sağlık, sosyal bilimler ve benzeri dallarda verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan ve bu alanlarda kalite güvencesini tescil eden bir kuruluştur.

ASIIN: Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşudur.

ECZAKDER: Eczacılık eğitimi programları için değerlendirme, bilgilendirme çalışmaları yapan akredite kuruluşudur.

FEDEK: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için, değerlendirme ve bilgilendirme yapan akreditasyon kuruluşudur.

FIBAA: Merkezi Almanya'da bulunan muhasebe ve vergi uygulamaları, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşudur.

IACBE: İşletme fakültelerini akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluştur.

MİAK: Üniversitelerin mimarlık eğitimindeki yeterliliklerini değerlinden akreditasyon kuruluşudur.

MÜDEK: Farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşudur.

PSİKOLOGLAR DERNEĞİ: Türk Psikologlar Derneği, 1976 yılında bir grup psikolog tarafından Ankara'da kurulmuştur.

TEPDAD: Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği, Tıp eğitimi programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan kuruluşudur.

VEDEK: Veteriner hekimliği eğitim kurumları ve programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşudur.

Şule Yılmaz
info@pervinkaplan.com
pervinkaplanblog@gmail.com

28-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş