Arama sonuçları

Özel okul ile veli arasında ombudsmanlık yapacaklar

Özel okul ile veli arasında ombudsmanlık yapacaklar

Türkiye Özel Okullar Derneği’nde (TÖZOK) geçtiğimiz günlerde yeni yönetim değişikliği oldu. 4 yıl tek başına 4 yıldır da Yusuf Tavukçuoğlu ile eşbaşkanlık görevini yürüten Cem Gülan başkanlıktan ayrıldı. Yeni yönetim kurulu başkanı ise 19 yıldır sektörün içinde olan Nurullah Dal oldu. Dal, 4 yıldır da başkan yardımcısı olarak dernekte yönetimde yer alıyordu.   

Eski başkanlar Cem Gülan ile Yusuf Tavukçoğlu ve yeni başkan Nurullah Dal ile buluştuk ve eğitimi konuştuk. Gülan ve Tavukçuoğlu, “Gençlere de sıra gelsin” diyerek, başkanlık görevini bıraktıklarını söylüyor. İki eski başkan da bundan sonra derneğin Yüksek İstişare Kurulu’nda görev yapacak. 

Nurullah Dal ise dedesinin kurduğu okulları 19 yıldır yönetiyor. Elektrik mühendisi ancak işletme ve bilgisayar programlama üzerine yüksek lisans yapmış. 1985’te 47 okul varken, sektörde bugün özel okul sayısı 10 bini aşmış durumda. 

Dal yeni yönetimin de eskisi gibi öğretmen eğitimleri başta olmak üzere başlattığı eğitimleri daha da yaygınlaştırarak, yürüteceklerini söylüyor. İşte Dal’ın yeni dönemde gerçekleştireceği projeler: 

OKUL İLE VELİ VE ÖĞRENCİ ARASINDA OMBUDSMAN: Aslında tüm yönetmelik ve yasalar okullara karşı velilerin ve öğrencilerin haklarını koruyor. Biz kurulduğumuz günden bu yana izlediğimiz politika veliye, öğrenciye zarar veren okul varsa bunları haysiyet divanına götürmek ve gerekirse üyelikten çıkarmak oldu.  Her zaman veli lehine hareket ettik. Burada artık daha aktif bir rol üsteleneceğiz. Okul ile öğrenci ve veli arasında yaşanan sorun varsa gelecekler, iki tarafı da dinleyeceğiz. 

VELİNİN SIKINTISI ÜCRET VE BURS: Velilerden en çok şikayet ücret ve burs konusunda geliyor. Ancak MEB, veli ile okul arasında sözleşme getirdi. Buna göre ücret artışı yapılıyor.  Kuralları belirlendi. Ancak velilere tavsiyemiz burs ve ücret ile ilgili sözleşmede yazılanları iyi okumaları.

ÖĞRETMENLERE SÜREKLİ EĞİTİM: 2000 yılından bu yana öğretmenlerimiz için belli aralıklarla eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimler daha sık ve yaygın olacak. Okullarımızda kendi bünyelerinde bunu sürdürüyor. Dernek olarak ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği yaparak bu eğitimleri yaygınlaştıracağız. İlk anlaşma Oracle Akademi yapıldı. 3 yılda 300 öğretmen Eğitmen Eğitimleri programından geçecek. Gönüllü öğretmen eğitimleri ile okullarda bilgisayar bilimleri eğitiminin ilerletilmesi hedefleniyor. 

EN İYİ OKULU KURSAN BİLE ÖĞRETMEN İYİ DEĞİLSE: En iyi okulu, en iyi lokasyonda kursan, en son teknoloji ile donatsan bile en başta yer alan öğretmen olacaktır. Eğer öğretmenin nitelikli değilse, yatırımın çöpe gider. Merkezde öğretmen olmalı. Çünkü eğitimde başarı ancak nitelikli bir öğretmen ile olur. Özellikle sınıf öğretmenleriyle ilgili program yapılacak.

ÖĞRETMENLERİN İHTİYAÇLARI BELİRLENECEK: Bu eğitimleri yaparken öğretmenlerimizin talepleri de dikkate alınacak. İhtiyaç duydukları alanlarda eğitim verilecek. 

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMLERİ OLACAK: Bilişim teknolojileri eğitimleri önemli.Öğretmenlerin en az öğrencileri kadar bu teknolojiye hakim olmaları gerekiyor. Teknolojinin öğretmen tarafından kullanılması teşvik edilecek. 

BİZ MÜLAKATLA ÖĞRETMEN ALIYORUZ: Özel okullar öğretmenlerini 3 yöntemle alıyor. Bazı okullar kendi sınavını yapıyor, KPSS bizim için önemli değil. Kendi testini yapar, mülakata alır ve örnek bir ders anlattırır. Bunların sonucuna göre de öğretmenini seçer. 

SINIF ÖĞRETMENİ BULAMIYORUZ: En büyük sıkıntı sınıf öğretmeni bulmakta. Yetişmiş, iyi, nitelikli öğretmen bulmakta. Öğretmenler yetişmiş, donanımlı gelmiyor. 

ÖĞRETMEN ÖZEL’DEN KAÇIYOR: Öğretmenler eğer devlete geçebiliyorsa özel okullarda çalışmak istemiyor. Sıkı çalışma ortamını ve performans değerlendirmeyi sevmiyorlar. Eskiden MEB öğretmen atamalarını yıl içinde yapardı ve özel okullar için büyük sıkıntı olurdu. Çünkü öğretmen yıl ortasında öğrencileri bırakıp gidiyordu, şimdi yaz aylarında atama olması çok iyi oldu. Gençler devlete geçmek istiyor. 

HANGİ ÖĞRETMENLERİ ALIYORLAR: Özellikle sınıf öğretmenliğinde ve matematik gibi derslerde deneyimli öğretmen aranıyor. Ama İngilizce öğretmenliği gibi alanlarda gençleri tercih ediyoruz. Stajyer öğretmen alarak kendimiz de yetiştiriyoruz. 

ÖZEL’DE ÖĞRETMEN ÜCRETLERİ: Ortalama 2 bin 800 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişiyor. Ancak tecrübeli ve alanında iyi olanlar 7 bin 500 ile 10 bin TL arasında da maaş alıyor. Bir de öğretmen çocuklarına okullarda en az yüzde 50 indirim yapılması etkili oluyor. 

Kaynak: Habertürk Eğitim Rehberi

 

17-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş