Arama sonuçları

Özel okul krizi kapıda mı?

Özel okul krizi kapıda mı?

Özel okul krizi kapıda mı? Koronavirüs salgını ile birlikte yaşanan ekonomik krizin etkilediği sektörlerden birisi de özel okullar. Özel okullarda erken kayıtlar durma noktasında ve bazı veliler taksitlerini ödemekte zorluk yaşıyor.

 

Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, pervinkaplan instagram hesabından canlı yayına katıldı. Tüm dünya gibi Türkiye’nin de olağanüstü bir dönemden geçtiğini söyleyerek, bu sürecin eğitim sektörünü de etkilediğini söyledi. Koronavirüs salgını ile birlikte devlet okulları gibi özel okulların da uzaktan eğitime geçtiğini anlatan Dal, uzaktan eğitim sürecinde özel okulların kar elde ettiğinin düşünüldüğünü ancak bunun doğru olmadığını söyledi.

ÖZEL OKUL KRİZİ KAPIDA MI?

Dal, şöyle dedi: “Uzaktan eğitim ile tasarruf edildiği sanılıyor ama daha fazla maliyet getiriyor. Bu süreçte çok ciddi teknolojik altyapı ilaveleri gerekti. Öğretmenlere daha çok iş yükü geldi. Ciddi masraflar yapıldı. Bu bizim sorunumuz ama biz eğitimi tamamlamak için üzerimize geleni yapıyoruz.”

Dal, en pahalısından en düşük öğrenim ücreti alan tüm özel okulların, velinin verdiği ücretle ayakta durduğunu söyleyerek, “Velilerimiz bizi terk ederse, bizle yürümezse biz de yürüyemeyiz” dedi.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Dal, özel okullarda tıpkı geçen yıl olduğu gibi gelecek yıl için de bir krizden söz edilip edilmeyeceği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kurumlar şu anda erken kayıt döneminde ama en büyük sorun şu planlama yapamıyoruz. Kaç öğretmen çalıştıracağız, kaç öğrencimiz olacak bilemiyoruz. Haziran sonuna kadar kurumlarda öğrenci sayımız belli oluyordu. Bu süreye kadar velilerimiz kayıtlarını tazeler, yeni kayıtlarını yapardı. Biz de ona göre temmuz ayında her şeyi planlamış olurduk. Ama şimdi her şey durdu. Normalde 3-5 taksiti kalan veliler var onlar da zorlanabiliyor. Yeni kayıt yapmada soru işareti olan çok veli var. Bekleyim diyen çok veli var. Biz bu tip krizleri daha önce de yaşadık ama bu boyutta hiç yaşamamıştık.  Şu anda özel okulların çoğunda ekonomik sıkıntı yaşanıyor. Birçok sektör gibi özel okullarda da tahsilatın yapılamaması ve önümüzdeki senenin kayıtlarının yapılamamasından dolayı finansal akışlarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bazı okullarımızda bunu gözlemliyoruz. Eğer okullar tahsilatını yapamazsa, başka bir geliri de yoksa okullar da ne yapabilir? Şu anda kurumların ayakta kalmasını kendi ceplerinden masraflarını karşılamalarından kaynaklanıyor.”

 

 

20-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş