Arama sonuçları

Özel okul ücretleri adaletli mi? Nasıl hesaplama yapılıyor?

Özel okul ücretleri adaletli mi? Nasıl hesaplama yapılıyor?

Özel okul ücretleri adaletli mi? Özel okullarda 2019-2020 öğretim yılı “erken kayıt” ile daha 2019 yılı gelmeden başladı. Okullar erken kayıt yaptıran velilerine indirim yaparak, bir anlamda gelecek yılın öğrenci sayısını da garanti almaya çalışıyor.

Okullar yönetmelik gereği bir sonraki öğretim yılının ücretlerini mayıs ayı sonuna kadar açıklamak zorunda. Aksi halde bir önceki öğretim yılında açıkladıkları ücretten öğrencilerini kayıt etmeleri gerekiyor.

Bu yüzden de ocak ayından itibaren özel okullarda da öğrenim ücretleri açıklanmaya başlandı. Ama bu açıklamalarla birlikte “ücretler” de tartışılmaya başlandı. Veliler, öğrenim ücretlerinin yüksekliğinden yakınıyor. Özel okullar ise öğrenim ücretlerinin normal olduğunu erken kayıtta yüzde 12-13’lerde, ortalama ise yüzde 17-18 oranında bir zam yaptıklarını ifade ediyor.

ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ ADALETLİ Mİ?

Özel okullar zam oranlarını nasıl belirliyor?

Ara sınıflar için okulların yapabilecekleri zam miktarı yönetmeliğe göre belirli. Özel okullar ara sınıflara zam yaparken yasal olarak uyguladıkları bir hesaplama yöntemi var. Özel okulun ara sınıflarının öğrenim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücrete (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi+ + Tüketici Fiyat Endeksi) / 2 oranına en fazla yüzde 5 artış yapılarak hesaplanır. Ancak bu artış oranı bir önceki yıl veli ile yapılan sözleşmede belirtilen ücret üzerinden yapılabilir. Bunun için de veli sözleşmesinde yazanlar çok önemli.

Ama ara sınıflar dışında 1,5 ve 9’ncu sınıflara yani her kademenin başlangıcına istedikleri kadar zam yapabilirler. Burada bir sınırlama yok.

ÖZEL OKULLAR NASIL ÜCRET BELİRLİYOR?

Peki bir özel okulda öğrenim ücreti nasıl belirlenir?

Hangi kriterler dikkate alınır?

 

ÖĞRENCİ MALİYETİ HESAPLAMASI

Bu hesaplamanın nasıl yapıldığını da uzun yıllardır özel okullarda yöneticilik yapan bir eğitimci bakın nasıl anlatıyor:

“Her sınıf için bizim hesaplamamız yaklaşık olarak şöyle yapılıyor. Bir sınıfta haftada 40 saat ders yapılır. Bu süreyi haftada ortalama 20 saat ders yapan 2 öğretmen doldurabilir. Ancak dersler haftaya dağınık olduğu için bu ihtiyaç ancak ortalama 2.5 öğretmenla karşılanabilir. 

Bir öğretmenin İstanbul için maliyeti ortalama aylık 5 bin 500 TL olarak kabul edelim. 2.5 öğretmenin bir sınıf için maliyeti 13 bin 750 TL. Biz bunu 13 ya da 14 maaşla çarparız. Biz de 14 maaşla çarpalım. Ortaya çıkan rakam 192 bin 500 TL olur. Bu rakamın yarısını kadar ‘diğer giderler’ diye bir kalem yaparsak bir sınıfın maliyeti yaklaşık 288 bin TL olabilir. Bunlar asgari maliyetler.

Eğer sınıfta 10 öğrenci varsa bir öğrencinin maliyeti 28 bin 800 TL, 15 öğrenci varsa 19 bin 200 TL, 20 öğrenci varsa 14 bin 400 TL.

MALİYETİN ÜZERİNE KONAN GİDERLER

Bu asgari maliyetin üzerinde de diğer kalemlere bakılır. Okulun bahçesi ne kadar büyük, masrafı nedir, yüzme havuzu var mı, yabancı öğretmen maaşı nedir? Bu kalemler de maliyetin üzerine eklenir ve öğrenci sayısına bölünür.

Kimi zaman da sınıfın maliyeti bu maliyet 400-500 bin TL’ye çıkabilir. Bu maliyeti öğrenci sayısına böldüğünüzde ise bir öğrencinin öğrenim maliyetini bulmuş oluruz. Ama her koşulda 60 bin TL gibi rakamlar gerçek rakamlar değil.”

ÖĞRETMENLER ASGARİ ÜCRETTEN GÖSTERİLİYOR

Özel okul yöneticileri en büyük maliyeti personel giderleri olarak gösteriyor. Yani öğretmen maaşları. Ancak geçtiğimiz aylarda Antalya’da yapılan “etik” konulu özel okullar konferansında gündeme gelen konulardan biri de öğretmen maaşları oldu. Bazı okulların öğretmenlerin maaşlarını asgari ücretten gösterdikleri, geri kalan ücreti de elden ödedikleri dile getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda da bu konu gündeme geldi ve bakanlık yetkilileri okulları uyardı.

01-03-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş