Arama sonuçları

Özel okul yönetmeliğinden ‘çocuk işçi’ çıktı

Özel okul yönetmeliğinden ‘çocuk işçi’ çıktı

Özel okul yönetmeliğindençocuk işçi’ çıktı. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gitmesi, çocuk işçi teşvikinin artması anlamına geliyor. İflasını açıklayan özel okullarda yaşanan mağduriyete çözüm getirmeyen değişiklik kapsamında, çocuk işçiliğini teşvik ettiği gerekçesiyle eleştirilen mesleki eğitim merkezlerinin ‘özel öğretim kurumu’ adı altında açılmasına olanak sağlandı. İflas eden özel okullara uygulanacak idari para cezasını, okulu devralan yeni yönetimin ödemesi de yönetmelik ile karara bağlandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Özel öğretim kurumlarına standartlar getireceğiz” ifadesi ile duyurduğu çalışma tamamlandı.

ÖZEL OKUL YÖNETMELİĞİNDEN 'ÇOCUK İŞÇİ' ÇIKTI

Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile özel okul açabilecek kişilerin yeterliliklerinden bu okulların işleyişine kadar pek çok alanda değişikliğe gidildi. Özel okul açmak isteyen kişilere yönelik güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması getiren yönetmelikte, batan okullardaki öğretmen ve öğrencilerin mağduriyetine çözüm getiren bir değişiklik ise yer almadı.

TEŞVİK TAKSİTLENDİRİLDİ

Çok sayıda özel okulun kapısına kilit vurması ile sonuçlanan krizi çözmesi beklenen yönetmelik, eğitimcileri hayal kırıklığına uğrattı. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile MEB’in özel okullara sağladığı maddi desteğin üç taksitte ödenmesi kararlaştırıldı. Bakanlık, teşvikleri yeni düzenleme kapsamında destekleri Kasım, Şubat ve Haziran aylarında üç taksit halinde ödeyecek.

Yeni yönetmeliğe göre ülkenin içinde olduğu ekonomik darboğaz nedeniyle öğretmenlere maaş ödemekte güçlük çeken ve kapısına kilit vuran özel okullara idari para ceza uygulanacak. Kapanan okulu devralan yönetim, idari para cezasını da ödemek ile yükümlü olacak.

Yeni yönetmelik ile organize sanayi bölgelerindeki (OSB) işletmelerin de özel okul açmasının önü açılıyor. Sanayi bölgelerinde açılacak özel okullara devlet desteği sağlanacak. Sanayi bölgelerindeki firmalar, ‘Özel Öğretim Kurumu’ adı altında işletme açmaya teşvik edilecek.

Belediyeler ile MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokoller kapsamında açılacak kurslar takip altına alınacak.

SORUNLAR GÖRÜLMEDİ

Yönetmeliğin özel okullarda yaşanan sorunlara çözüm getirmeyeceğini söyleyen Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “Yönetmelik değişikliği var olan sorunlara çözüm getirmediği gibi sorunları da bir biçimde görünmez hale gelmesine neden olacak” dedi. Bozdoğan, Bakan Selçuk’un, özel okullardaki sorunların çözümüne ilişkin söylemlerinin lafta kaldığının altını çizerek, şöyle konuştu: “Bu yönetmelik, MEB’in sorunlara çözüm üretemediğinin ifadesidir. Devletten destek almak isteyen işletmeler, birbiri ardında özel okul açma girişiminde bulunacak. Buralar bir eğitim kurumu olmaktan çok, işçi üreten kurumlar haline gelecek. MEB’in, çocuk işçiliğini yaygınlaştıran eğitim merkezlerinin özel sektörce de açılmasına imkân vermesi çocuk işçiliğinin daha da yaygınlaşması anlamına gelecektir. MEB, çocuk işçiliğini artıracak adımlar atmaktan vazgeçmelidir.”

20-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş