Arama sonuçları

Özel okula yeni teşvik modeli mi geliyor?

Özel okula yeni teşvik modeli mi geliyor?

Özel okula yeni teşvik modeli mi geliyor? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz 28 Ocak 2019 gecesi yaptığı duyuruda temel liseler ile özel öğretim kurslarının kapatılacağını duyururken, teşvik sisteminin de son bulacağını açıkladı.

Buna göre 2014 yılından bu yana süren ve kamuoyunda teşvik olarak adlandırılan eğitim ve öğretim desteği de kademeli olarak kaldırılacak. Teşvik yalnızca organize sanayi bölgeleri ve bu bölgeler dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okulları ve bu okullarda öğrenim gören öğrencilere verilmeye devam edecek. Ancak 2019–2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren özel okullarda ilk defa öğrenim görecek öğrencilere teşvik verilmeyecek. Teşvik alan öğrenciler ise öğrenim gördükleri okulun öğretim kademesi süresi boyunca destekten yararlanabilecek.

ÖZEL OKULLARA YENİ TEŞVİK MODELİ Mİ GELİYOR?

2018-2019 öğretim yılında teşvikten yararlanan öğrenci sayısı yaklaşık yarım milyon. Teşvik miktarı ise okul öncesi eğitim kurumları için 3 bin 290 lira, ilkokul ve temel lise için 3 bin 960'ar lira, ortaokul ve ortaöğretim için de 4 bin 610'ar TL.

BAKANLIK YENİ FİNANS MODELLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Teşvik uygulamasını kaldırma kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) özel okullar için farklı “teşvik” çalışması gündemde. Bundan sonra açılacak tüm özel okullardan öğrenci kontenjanı ve okul türüne göre teminat isteme kararı alan bakanlık, özel okullara “can suyu” niyetine yeni bir teşvik uygulaması getirme çalışması yapıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız ile özel okullara yönelik düşünülen “teşvik” çalışmasını konuştuk.

ATIL DURAN KONTENJANLARI MEB KULLANABİLİR

Özel okulların payının yüzde 8.3’e çıktığını ve bu oranın artmasını istediklerini söyleyen Yıldız, hem okullar hem de öğrenci açısından “zemini sağlam” tutmak istediklerini söylüyor. Bu yüzden de bundan sonra açılacak okullardan teminat isteneceğini vurgulayan Yıldız, özel okulların sıkıntılarını aşabilmeleri için alınacak önlemlerle ilgili şunları anlatıyor:

“Yeni dönemde okullara can suyu olabilecek farklı finans modelleri üzerinde çalışıyoruz. Örnek olarak eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde gündeme gelen okulların atıl kontenjanlarının kamu okulları tarafından kullanılması söz konusu olabilir. Örneğin bir okulun 300 kontenjanı var ama 250 öğrenci almış. Atıl duran 50 kontenjanı biz kullanabiliriz. Atıl duran kontenjanlara o bölgedeki öğrencileri gönderebiliriz. Onların ücretlerini de biz ödemiş oluruz. Bunun gibi özel okulları desteklemek için üzerinde çalıştığımız finans modelleri söz konusu olacak.”

 

31-01-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş