Arama sonuçları

Özel okullar: 200 okul ya kapandı ya da devir oldu

Özel okullar: 200 okul ya kapandı ya da devir oldu

Özel okullar: 200 okul ya kapandı ya da devir oldu. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, bu yıl 150-200 okulun ya kapandığını ya da devir olduğunu söyledi. Peki özel okullarda kriz sürecek mi?

TÖZOK, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği, Özel Öğretim Derneği, Özel Öğretim Kurumları Birliği, Özel Eğitim Öğretim Birliği’nin oluşturduğu “Özel Öğretim Kurumları Platformu” Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile görüştü. Görüşmede öne çıkan konu ise özel okullarda yaşanan ekonomik kriz oldu. Batan ve devir olan okullar gündeme gelirken, özel okul açılmasına kota getirilmesi, teminat istenmesi gibi öneriler dile getirildi. Hürriyet’ten Nuran Çakmakçı’nın haberine göre bakanlık yetkilileri de özel okulcuların istediği “ruhsat dondurma” teklifine sıcak bakıyor. Önümüzdeki günlerde ise özel okullarda yaşanan bu krizlerin nasıl durdurulacağına ve çözüm yollarına ilişkin çalıştay hazırlıklarına başlanacak. 

ÖZEL OKULLAR: 200 OKUL KAPANDI YA DA DEVİR OLDU

Peki özel okullarda kriz bitti mi, kaç okul battı ya da devir oldu, gelecekte kapanacak okullar olacak mı, veliler nasıl davranmalı? İşte tüm bu sorulara TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal şöyle yanıt verdi: 

ZOR DURUMDA KAÇ OKUL VAR?

Bu sene zor durumda olan 150-200 okul kapısına kilit vurdu ya da devir yaptı. En çok veli ve öğretmenlerimiz mağdur oldu. Hâlâ maaşını alamayan öğretmenlerin olduğu kurumlar var. Özel okullarda şu anda en önemli sorun şu: Okul sayısı artıyor ancak öğrenci sayısı o kadar büyümüyor. 3 yıl içinde öğrenci sayısı 600 binden 1 milyon 200 bine çıktı. Ama kriz iki sene önce bu sinyali verdi. Ben de bu konuda özel okul sahiplerini ve yetkilileri uyarmıştım. ‘Sıkıntı geliyor, kota koyalım, önlem alalım, teminat olsun’ diye. Geçen hafta beş özel okul derneği olarak yayınladığımız deklarasyonumuzla alarm zilini çaldık. Şu anda bazı özel okullarda büyük kontenjan boşluğu varken halen okul açılmasına izin verilmesi öldürücü bir rekabete dönüşür.

HANGİ ZORLUKLAR VAR?

Okulun mülkü kendisine ait olanlar bu dönemi rahat atlatır. Eskiden özel okullarda durum böyleydi, kira diye bir şey bilmezdik. Okul açılışları hızla artınca, kiraların tavan yapmasına neden oldu. 100 bin liralık yerler 250 bin TL’ye kiralandı. Bu rekabet yüzünden fiyatlar arttı. Mal sahibi olanlar kiralara talep olunca fırsattan yararlandı. Şimdi kiralar düşmeye başladı, hepsi rayına oturuyor. Ancak okul sahiplerinin özkaynak yetersizliği de var. Muhtemelen 3 sene sonra rayına oturacaktır. Okullar öğrenci bulamadığı için kapanıyor. Öğrenci sayısını arttırmak için teşvikin geri gelmesi lazım. Yüzlerce okul şimdi devir, satılık için bize geliyor.

VELİLER HANGİ ÖNERİLERİ DİKKATE ALMALI?

Velilerimize tavsiyem, lütfen kurumlara giderken temizliğine, hijyenine bakın. Kültürel, sosyal, sportif faaliyet alanlarını inceleyin. Kendi sosyo-ekonomik yapınıza göre bir okul seçin. Ödeme gücünüze göre bu seçimi yapın. Ancak mutlaka okulun idarecisi ile tanışın. Kurumun kendi yapınıza uygun olup olmadığına bakın. Yeni okulları velilerimizin irdelemesi şart. İsim hakkı veren okulların da sorumluluk alması lazım. 5-10 seneyi geçmiş hiçbir kurumumuzla bu tür sorunlar yaşanmıyor. Acımasız rekabet var. Bir özel okul yatırımı en az 5-6 sene, hatta 10 senede kâra geçer duruma gelir. 1000 kişilik okul açanın 70 kaydı varsa, ne kirayı ne öğretmen maaşını ödeyebilir. Bir öğrencinin özel okulda maliyeti, 20 kişilik sınıf olduğunu kabul ederek söylüyorum, en az 14 bin liradır. Eğer üstüne cebinizden bir şey koymazsanız sene sonunda yine para çıkar. 8-10-12 bin liraya öğrenci kaydediyorsanız sıkıntıya girdiğinizin göstergesidir.

29-09-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş