Arama sonuçları

Özel okullar: Güneydoğu’daki çocukları ortada bırakmayız

Özel okullar: Güneydoğu’daki çocukları ortada bırakmayız

Habertürk Eğitim Editörü Pervin Kaplan’ın “Güneydoğu’ya ayrı bir TEOG olmalı mı?” haberiyle birlikte eğitimciler de bölgenin çocuklarının eğitim açığının nasıl karşılanacağını tartışmaya başladı. Özel okullar bölgede olağanüstü bir durumun yaşandığını ve derslere giremeyen TEOG'a katılamayan öğrencilerin eğitim açıklarının mutlaka telafi eğitimleriyle giderilmesini gerektiğini vurgularken, bir de öneri getirdi. Okullar, "Bu çocukları ortada bırakmayız” diyerek, özel okullarda burslu olarak okutulabileceğini dile getirdi. Eğitimcilerin bir başka önerisi de bölgede yatılı okullara bu çocukların geçici süre için de alınması.
Konuştuğumuz özel okullar ve eğitimcilerin bölgede yaşanan çatışmalar yüzünden eğitimleri bir anlamda askıya alınan öğrencilerle ilgili görüşleri ve önerileri şöyle:
BURSLU OLARAK OKULLARA ALABİLİRİZ
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan
Bu bölgelerde olağanüstü bir durum yaşanıyor. Devletin birliği ve bütünlüğü söz konusu. Sınavlara giremeyen ve eğitim alamayan çocuklar için devletimiz gerekli tedbirleri alacaktır. Ekstra derslerle, hafta sonu kurslarıyla o çocukların gerekli eğitimi alması sağlanır. Bölgede mazeret sınavları tekrar uygulanabilir. Bu durum sürerse öğrencilere ekstra haklar tanınabilir, sınavlar daha geç yapılabilir. Gerekirse biz özel okullarımızda bu öğrencilere burs olanağı sağlayabiliriz. Yatılı okullarımızda değerlendirebiliriz. Kalacak yer bulan öğrencilere okullarda yer açabiliriz. Bu durum sona erene kadar onları destekleyebiliriz.
YATILI OKULLARIMIZA ALABİLİRİZ
Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu
Olağanüstü süreçlerden geçiyoruz. Bu bölgelerde minimum mağduriyet sağlamak gerekiyor. Bu koşullar ortadan kalkmadan bölgelerdeki eğitim, sağlık gibi hizmetlerin sürekliliğinden bahsetmek mümkün değil. Türkiye'de zaten eğitimde eşitlik sağlanabilmiş değil ve yaşanan mağduriyet eşitsizliği de artırıyor. Bu öğrenciler için yatılı eğitim düşünülebilir. Devlet bölgedeki yatılı okullara alabilir. Biz özel okullar olarak da elimizden gelen desteği veririz. TED'in 35 okulu var, bölgede de okullarımız var. Bakanlık isterse bu çocuklara bölgedeki koşullar düzelene kadar destek olmaya, kontenjanlarımız ölçüsünde onlara eğitim vermeye, açıklarını kapatacak katkı göstermeye hazırız.
ORTAM DÜZELENE KADAR DESTEK VERİRİZ
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Genel Başkanı İbrahim Taşel
Bölgede yaşanan olağanüstü bir durum var. Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bu çocukları ortada bırakmayız. Evlerini terk etmek zorunda kalan akrabalarının yanlarına giden TEOG'a, YGS'ye hazırlanan çocuklarımıza destek oluruz. TÖDER okulları olarak MEB bizden talepte bulunursa bunu yerine getiririz.
ÇOCUKLAR BÖLGE YATILI OKULLARINA ALINSIN
Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir
Türkiye'de şu anda eğitim çökmüş durumda. Bölgedeki öğretmenler çekildi, çocuklar için güvenli olan okullar kapandı. Bu çocuklar geleceklerini ilgelendirecek sınavlara girecek. Onları daha fazla mağdur etmemek lazım. Bölgede devletin yatılı okulları var. Geçici bir çözüm olarak çocuklar o okullarda telafi eğitimine alınmalı. radaki öğrenciler ve veliler daha fazla mağdur edilmeden sorun çözülmelidir. Bu öğrencilerin giremedikleri sınavlar için telafi yöntemleri bulmaya çalışıyorlar. Devlet bu yükü özel okula da yıkmamalı. Bu çocuklar günlerdir travma yaşıyor, psikolojik desteğe de ihtiyaçları var.
BU ÇOCUKLARIN DESTEОE İHTİYAÇLARI VAR

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan ޞimşek: Şžu anda ülkemiz karanlık bir tünelden geçiyor ve bundan da en çok çocuklar etkileniyor. Operasyonlar başlamadan çocukların eğitim hakları konusunda önlemler alınmalıydı. O bölgede zaten mağduriyet yaşayan çocuklarımızın bir de bu sebeple mağdur olmaları faciadır. Çocukların oradan çıkarılıp devletin koruması altında eğitimlerine devam etmelerinin sağlanması gerekiyor. Bu çocuklar için birşey düşünülmeli. Bombalanan, kurşunlanan evlerde yaşayan çocuklara çözüm bulunmalı. Yatılı bölge okulları, özel okullar geçici bir çözüm olarak konuşulmalı. Çocukların psikolojik desteğe de ihtiyaçları var. 

Bu haber Habertürk Gazetesi'nde Pervin Kaplan imzasıyla yayımlanmıştır.

Fotoğraf: TED Bursa Koleji 

21-12-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş