Arama sonuçları

Özel okullar için hangi değişiklikler isteniyor?

Özel okullar için hangi değişiklikler isteniyor?

Özel okullar için hangi değişiklikler isteniyor? Özel okul sorunları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Raporda, özel okulların, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun özel okulları kapsamaması” yönündeki talebi yer aldı. Özel okul temsilcileri, “MEB’in 1 yıl süreyle yeni okul ruhsatı vermemesi” ve “okullara teminat sistemi getirilmesi”ni de istedi.

‘RUHSAT VERİLMESİN’

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, geçtiğimiz haftalarda özel öğretim kurumlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, sorunlarını dinledi. Kurul, temsilcilerin üç başlık halinde ilettiği talepleri raporlaştırarak, Erdoğan’a sundu. Edinilen bilgiye göre, rapora da giren başlıklar arasında özel okulların, hazırlanan ve öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler içeren “Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndan çıkarılması talebi yer aldı. Bu talebe, “özel okulların öğretmen maaşlarında SGK ve vergi ödemelerinin devlet okullarına göre daha yüksek olması” gerekçe gösterildi. Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin aylık ücretlerinin de devlette görev yapan öğretmenlerin maaşlarından az olamayacağı düzenlemesi, “Öğretmenlik Meslek Kanunu” taslağında yer almıştı.

Özel okul temsilcilerinin, “1 yıl yeni özel okul ruhsatı verilmesin” talebi de rapora yansıdı. Dershanelerin de kapanmasıyla birlikte özel okulların sayısının giderek arttığını belirten temsilciler, bu okullardaki mevcut dersliklerin yalnızca yarısının dolu olduğunu kaydetti. Son 5 senede özel okul sayısının 6 bin 700’lerden yaklaşık 12 bine çıktığı ifade edilirken, yeni açılan okulların bir çoğunun ya kapandığı ya da devretmek için başvuru yaptığı belirtildi. Raporda temsilcilerin, “Yeni okullar için ruhsat verilmesin. Özel okul açmak yerine devredilen okullara yönelinsin” ifadeleri yer buldu.

TEMİNAT TALEBİ

Kurulun raporunda, kapanma riski bulunan özel okullardaki öğrencilerin mağduriyetini en aza indirmek için mali önlemlerle ilgili de bir madde yer aldı. Bu kapsamda, özel okul temsilcilerinin özel okul açmak isteyenler için açılış başvurularında vakıf üniversitelerinin kuruluşuna benzer bir çözüm yolunun uygulanması yönündeki talebi iletildi. Açılış başvurularında kurucularından belli miktarda “teminat” göstermeleri zorunluluğu getirilmesi istendi. Kapanma durumundaki kurumlarda öğrencilerin mağdur olmaması ve eğitimin kesintiye uğramadan devam etmesi için MEB’in, okulun yönetimini devralması istendi.

01-12-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş