Arama sonuçları

Özel okullar servis ve yemek ücretini iade etmeli

Özel okullar servis ve yemek ücretini iade etmeli

Özel okullar servis ve yemek ücretini iade etmeli. Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurulllah Dal uzaktan eğitim süresini kapsayan servis ve yemek ücretlerinin velilere iade edilmesi gerektiğini söyledi. Dal, “Ya bu dönemin öğrenim ücretinden bu düşmeli ya da veliye iade edilmeli. Velilere burada mağduriyet yaşatmayın” dedi.

Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal pervinkaplancom instagram yayınına katıldı. Özel okullarda telafi eğitiminin yüz yüze değil, uzaktan yapılacağının belli olmasına rağmen bazı okulların servis ve yemek ücretlerini iade etmelerinin hatırlatılması üzerine Dal şöyle dedi:

ÖZEL OKULLAR SERVİS VE YEMEK ÜCRETİNİ İADE ETMELİ

 “Bu konuda velilerimiz haklı. Maalesef bize de geliyor bu konu. Biz dernek olarak yaptırım gücüne sahip değiliz. Sektördeki 12 bin 800 okuldan 1500 okul üyemiz. Kendi üyelerimize bile yaptırım değil, tavsiyelerimiz oluyor. Eğer bu konular bize gelirse bu okulda üye okulsa, biz servis ve yemek ücretlerini ödemeleri konusunda uyarıyoruz. Velilerimize telafide yüz yüze eğitim olacak ve yıl sonunu bekleyin. Telafideki bölümü 60 okul gününden düşüp ücret iadesi yapılır ya da bir sonraki yılın ücretinden düşülür demiştik. Ama telafide yüz yüze eğitim yapılamayacağı velilerimiz okulların kapandığı günden itibaren kaç gün yemek ve servis alacağı varsa kurumlardan talep etmeli. Bunu yapmayanları milli eğitim müdürlerine bildirmeleri gerek. Bir ikinci yol da hakem heyetlerine gitmek ve iadesini istemek. Biz okullara velilere burada mağduriyet yaşatmayın diyoruz.  Tüm dernekler tavsiye kararı aldık. Bu iadeleri veya mahsuplaşmaları hemen yapsınlar. Yüzde 95 okullar yaptılar. Yapmayanlar maalesef var. Bir sonraki senenin hesabından mahsuplaşalım diyorlar ama bu olmaz. Bu senenin eğitim dönemi başlıyor, bu dönemden düşmeli ya da iadesini yapmalısınız. 

ÖĞRENİM ÜCRETLERİNDE İNDİRİM OLUR MU?

Dal, uzaktan eğitim sürecinde örgün eğitim ücretinin ödenmemesi gerektiğini söyleyen ve indirim yapılması gerektiğini belirten velilerin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Ekonomik sıkıntılar içinde olan veliler de var. Ama bizim masrafların yüzde 90’ı kira ve personel masrafı, bunun içinde SGS, vergi var. Geri kalan yatırımlar ve kar. Bu kar da yüzde 5 olarak hesaplanır. Maalesef son 3 yılda yüzde 5 kara geçebilen okul sayısı 20’yi geçmiyor. Pandemi döneminde bizim öğretmenler ve kira maliyetleri değişmedi. Aynı masraflar yapıldı. Sadece elektrik, su ve doğalgazda o dönemde daha az fatura ödedik ama online eğitim için yatırım yaptık. Biz tasarruf ettiysek, 2-3 harcadık. Hiçbir okul velisini kaybetmek istemez. Yapabileceği indirim varsa yapar. Maliye Bakanlığı pandemiden dolayı zarar gören sektörlere KDV indirimi yaptı. Eğitim sektörü yok içinde. 1.5 milyon öğrencimiz Anayasal hakkı olan eğitimi devlete yük olmadan ücret ödeyerek alıyor. Burada KDV olmamalı. Yüzde 1 ya da 0 olmalı. Bu şekilde olursa KDV oranını velilere geri verebiliriz. Bunu talep ediyoruz. “

17-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş