Arama sonuçları

'Özel okullara teşvik uygulamasına son verilmeli'

'Özel okullara teşvik uygulamasına son verilmeli'

'Özel okullara teşvik uygulamasına son verilmeli.' BirGün'ün haberine göre, SOL Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Eğitim Politikaları Sözcüsü Esen Karaküçük, AKP iktidarının özel okullara yönelik teşvik politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Karaküçük, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 2018 yılında, devlet okullarındaki öğrencilere dezavantaj yarattığı gerekçesiyle özel okullara teşvik uygulamasını kademeli olarak azaltıp kaldıracaklarına ilişkin açıklama yaptığını hatırlattı. Karaküçük, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında başlatılan özel okullara yönelik teşvikin artarak sürdüğünü belirtti. “Vaatlere, tutulmayacak sözlere değil, sorunların çözümünde acil olarak atılacak adımlara ihtiyaç var” diyen Karaküçük, şöyle devam etti:

‘PSİKOSOSYAL SORUNLARA NEDEN OLUYOR’

“Tabii sorunların yaratıcısı olanların çözüm üretmesini beklemiyoruz. Böyle de oldu. Resmi Gazete'de 2020-2021 Eğitim öğretim yılına ait öğrencilere verilecek teşvik paketi açıklandı. Buna göre özel okul öğrencilerine seçtikleri bölümlere bağlı olarak 5000 ila 8000 liraya kadar destek verilecek. Çocuklarımızın nitelikli, eşit, erişilebilir ve laik eğitim hakkı için devlet okullarına ciddi kaynak aktarılması gerekiyor. Yoksulluk, çocuk işçiliği, cinsiyetçilik, gericilik, göçmenlik ve kimlik sorunları maddi sorunlar dışında ayrımcılığa sebep olarak psikososyal sorunlar da yaratıyor. Dezavantajlı durumda olan milyonlarca çocuğumuz var. Bu durum değişmelidir. Anayasanın 10. Maddesi çocukların eşitlik ilkesine vurgu yapar. Vicdani olarak da eşitlik ilkesi vazgeçilmez bir ilkedir. Hep söyledik, bir kez daha tekrarlayalım: Özel okullara aktarılan kaynaklar kamu kaynaklarıdır ve halka aittir. Öncelikle kamuya ait kaynaklar acilen kamusal eğitime geri kazandırılmalıdır.”

‘ANAYASA HALKIN ÇOCUKLARINI KAPSAMIYOR MU?’

Devletin bir dizi toplumsal ve eğitimsel sorumluluğu olduğunun altını çizen Karaküçük, şöyle dedi: “Anayasa geniş halk kitlelerinin yoksul çocuklarını kapsamamakta mıdır? Eğitimde olanak eşitliği anayasal bir haktır. Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitim hakkı gasp edilmekte, bir nesil yok edilmektedir.”

Karaküçük, Milli Eğitim Bakanı’nın çocuklarını özel okula gönderemeyen velilere, almış oldukları özel okullara teşvik kararlarını açıklaması gerektiğini dile getirerek şunları kaydetti:

“Olması gereken; eğitimde, sağlıkta, enerjide, tüm temel gereksinimlerde hizmetlerin ücretsiz olmasıdır. Her alanda kamulaştırmalar yapılmalı, hizmeti alanların söz yetki karar hakkı teslim edilmelidir. Bu kapsamda özel okulların da acilen kamulaştırılması gerekir. Özel okullara teşvik uygulamasına son verilmelidir. Çocuklarımızın gelecek umudu yok edilemez. Bu kara tablo ve bu eğitim sistemi kökten değişmeli, öğretmenlerin, bilim insanlarının, eğitim sendikalarının, velilerin talepleri ve söz yetki karar hakları gözetilmek suretiyle sil baştan yenilenmelidir. Herkesin insanca yaşayabileceği, çocuklarımızın açlıktan, yoksulluktan, farklılıklarından ve eğitimsizlikten dolayı ötekileştirilemeyeceği, ayrımcılığa uğramayacağı, şeker de yiyebileceği güzel bir ülke için mücadelemiz sürüyor, sürmeye de devam edecek.”

30-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş