Arama sonuçları

Özel okullarda kriz bitti mi? Yeni okul açılışları durdurulmalı mı?

Özel okullarda kriz bitti mi? Yeni okul açılışları durdurulmalı mı?

Özel okullarda kriz bitti mi? Yeni okul açılışları durdurulmalı mı? Türkiye'de bir süre özel okul açılmasın mı? Özel okullarda yaşanan ekonomik kriz 2019-2020 eğitim ve öğretim yılına damga vurdu. Eğitim yılın birinci döneminde Doğa Koleji ile başlayan öğretmen ve personellerin maaşlarının ödenmemesi salgın gibi birçok özel okula yayıldı.

BirGün'ün haberine göre, Doğa Koleji’nin İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı’na devrinin gerçekleşmesinin ardından özel okul krizi sona erdi gibi düşünülse de ikinci yarı yılın başlamasıyla birlikte birçok okulda veliler yeniden eyleme başladı.

'TÜRKİYE'DE BİR SÜRE ÖZEL OKUL AÇILMASIN'

Adana’da 30 yıldır eğitim veren Özel Seyhan Okulları sahibi Oktay Seçmen yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle iflas ettiğini ve eğitime ara verdiğini açıkladı.

Okul yönetiminin velilere, çocuklarını başka okullara kayıtlarını aldırabileceklerini ifade eden bir mesaj attı. Bunun üzerine veliler pazartesi günü okul önünde eylem yaptılar. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunan veliler çocuklarının dönem ortasından mağdur edilmesini istediler.

Bir diğer kriz yaşanan okul ise 39 yıldır eğitim hayatında yer alan Kartal Özel Ahmet Şimşek Koleji. Ekim ayında öğretmen ve okul personelinin ödemelerinin yapılmamasıyla başlayan krizin ardından öğretmenlerin büyük çoğunluğu okulu bıraktı. Veliler, 3 Ocak’ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Okul sahibi Ahmet Şimşek velilere krizin çözüleceğini ve çocuklarının mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Dün (okul önünde yeniden bir araya gelen veliler, öğretmenlerin ödemelerinin hala yapılmadığını ve öğretmenlerin büyük bölümünün okuldan ayrıldığını belirttiler.

MATEMATİK ÖĞRETMENİ HEM FİZİK HEM MÜZİK DERSİNE DE GİRİYOR

Bianet'ten Ruken Tuncel'in haberine göre, velilerden Gülay Şakar, şunları söyledi: “Ahmet Şimşek ikinci döneme başlarken ödemelerin yapılacağını, öğretmenlerin, personellerin ve çocuklarımızın mağdur edilmeyeceğini söyledi. Fakat öğretmenlerin ekim ayından beri ödenmeyen maaşları bölük pörçük verildi. Personellerin 9 aylık maaşı ise hiç verilmedi. Öğretmen eksikliğinden dolayı öğretmenler birkaç branşın dersine giriyor. Matematik öğretmeni hem fizik hem müzik dersine de girebiliyor.

“Çocuklarımız okula gitmek istemiyor. Başka okullara kayıt aldırmak isteyen veliler, çocuklarının seviye tespit sınavında döküldüğünü söylüyorlar. İyi okullar çocukları bu seviye ile alamayacaklarını belirtiyorlar. Ayrıca 12 sınıf öğrencileri üniversite sınavına girecekler fakat çocuklar ders adına bir şey görmüyorlar.

“Okul sahibi soruna çözüm üretmek yerine velileri suçluyor. Bizler, özel okullarda yaşanan bu krizin bir an önce çözülmesini istiyoruz. Okulumuzun kapatılmasını değil, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çözüm üretilmesini istiyoruz.”

YÖNETMELİKLE OLMAZ YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı (TÖZOK) Nurullah Dal ise, hala devam eden özel okul krizine ilişkin şöyle konuştu:

“Bu krizin önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı kontrolü ele almalı. Özel eğitim kurumlarının finansal yapısı incelemeli ve yeterliliği olmayan okullara izin verilmemeli.

"Şu an 12 bin özel eğitim kurumu var. Bir süreliğine özel eğitim kurumlarının açılmasına izin verilmemeli. Açılacak eğitim kurumlarından teminat istenmeli, kota konulmalı ve bir planlama doğrultusunda açılmaları sağlanmalı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel okul açma standartlarını yükseltmek istediklerini söyledi ve yönetmelik değiştiğini söyledi. Fakat bu yasal düzenleme gerektiriyor, yönetmelikle olmaz.

"Veliler de özel okullar konusunda bilinçli olmalılar, eğitimde kampanya olmaz. Kayıt yaptırdıkları okulları iyi araştırsınlar, vaatlere kolay kanmamalılar.”

21-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş