Arama sonuçları

Özel okullarda ücret iadesi: Ayrılana ödenir

Özel okullarda ücret iadesi: Ayrılana ödenir

Pandemi ile birlikte başlayan uzaktan eğitimde özel okullarda öğrenim ücreti sık sık veli ile okulları karşı karşıya getiriyor.Veliler uzaktan eğitim sürecinde okulların giderlerinin azaldığını belirterek, ücret iadesi talep ediyor. Özel okullar ise uzaktan eğitim için yeni yatırımlar yaptıklarını ve eğitim sürecini uzaktan aksatmadıklarını söyleyerek, bu talebi haksız buluyor. Birçok okul ise uzaktan eğitim sürecinde yemek ve servis ücretlerini velilere iade etmemekte direniyor. Uzaktan eğitim sürecinde velilerin şikayetlerinden biri de okullar arası nakillerin durdurulması oluyor. Bu da velilerin devlet okullarına geçmelerini engelliyor.

Velilerin yaşadığı sorunlar, TBMM gündemine taşındı. Birgün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre CHP Milletvekili Murat Emir, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, “Özel okulların veliye okul ücret indirimlerini zorunlu tutarak, iade oranlarını belirlemek için Bakanlık olarak bir düzenleme yapılacak mıdır?” diye sordu.

YÖNETMELİKLE YANIT VERDİ


Bakan Selçuk, Emir’e verdiği yanıtta mevcut yönetmeliği hatırlattı. Ücret iadelerinin, MEB Tanıtım Yönetmeliği’nin, “Ücret Tespiti” maddesine göre yapıldığını belirten Selçuk, yönetmelikteki, şu maddeyi paylaştı:

“Sınavla öğrenci alan resmi okulların 9’uncu sınıflarına kayıt yaptırdığını belgelendirenler hariç, okuldan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde 10’u dışındaki kısmı iade edilir. Öğrenim yılı başladıktan sonra ayrılanlara, yıllık ücretin yüzde 10’u ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir” maddesini paylaştı.

MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ

CHP’li Murat Emir, yanıta tepki gösterdi. Bakan Selçuk’un haksız kazanca yol açan durum karşısında ilgisiz kaldığını ifade eden Emir, şöyle dedi:

“Pandemi döneminde özel okuldan devlet okuluna nakil yaptırmayı yasaklayan kendileri değilmiş gibi, veliye, ‘Ücret iadesi istiyorsan, çocuğunu okuldan al’ diyor. Kendisi de özel okul sahibi olan Bakan, temel bir hak olan eğitim konusunda velinin yanında duracağına, özel okul işletmecilerinden yana bir tavır sergiliyor. Bu sene de eğitim-öğretim yılının büyük bir bölümünde yüz yüze eğitim yapılamadı. Bu süreçte özel okulların elektrik, su, kırtasiye ve yakıt gibi ödeme kalemlerinde büyük oranda azalma görüldü. Veliler de haklı olarak, yüz yüze eğitimin yapılamadığı dönemlere ait okul ücretinin bir kısmının hakkaniyetli bir şekilde kendilerine iade edilmesini istiyor ancak okul yöneticileri bu talebe olumsuz yaklaşıyor. Yaşanan mağduriyetin muhatabı MEB ise sorunu görmezden geliyor. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı’nın sorumlu davranıp bu konuda kapsamlı bir düzenleme için harekete geçmesini bekliyoruz.”

SÖZLEŞMEYE VELİ TEPKİSİ

Özel Okul Velileri Platformu sosyal medyadan bir özel okul ve veli arasında imzalanan sözleşmenin mali yükümlülükleri bölümünü paylaşarak tepki gösterdi. Mali yükümlülüklerin 2’nci maddesine dikkat çekilen açıklamada, “Bazı özel okulların veli sözleşmeleri hakkaniyetten çok uzak. Veremediği hizmetin bedelini almayı kendisine hak gören bu anlayış değişmeli artık” ifadeleri yer aldı. Tepkiye neden olan 2’nci madde şu şekilde: “Okulun, tatil veya herhangi bir nedenle ders yapılmayan günlerine ait ücretleri geri istemeyeceğim gibi okulu kendiliğinden terk eden disiplin kurulu tarafından okulla ilişiği kesilen öğrencim için ödediğim ücreti geri istemeyeceğim.”

07-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş