Arama sonuçları

Özel okullardan açıklama: Zam oranını her kurum kendi belirler

Özel okullardan açıklama: Zam oranını her kurum kendi belirler

2022-2023 öğretim yılında özel okul öğrenim ücretlerinde ne kadar zam olacağı tartışılmaya devam ediyor. Dün Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) sosyal medya hesabından yaptığı ve ”2022-2023 öğretim yılı okul ücretleri için zam artış oranının yüzde 62.98 olduğunun görüldüğü” açıklaması ise tepkiyle karşılandı.

Gelen tepkiler üzerine bugün Türkiye Özel Okullar Derneği, özel okul zamlarıyla ilgili açıklama yaptı. TÖZOK’tan yapılan yazılı açıklamada zam oranının her okulun kendisinin belirleyeceği ifade edildi.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"DERNEĞİMİZİN ÜCRET ARTIŞ ORANI BELİRLEMEK GİBİ BİR ÇALIŞMASI YA DA HEDEFİ YOKTUR"

“Rekabet yasalarının geçerli olduğu ülkemizde, her kurum ücretlerini, kendi bütçe hesaplarını yaparak bağımsız olarak belirler ve açıklar. Ne derneğimizin ne başka bir kuruluşun ücret artış oranı belirlemek gibi bir çalışması ya da hedefi yoktur ve olamaz.

Diğer yandan Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca ilgili yönetmelikte belirtilen esaslara göre her yıl Ocak ayında özel okul ücretleri açıklanmaktadır. Yine bu yönetmelikte özel okulların, okullarına devam eden öğrencilerine uygulayabilecekleri maksimum ücret artış oranı tanımlanmıştır. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu artış oranları Eylül ayından itibaren, 2022-2023 yılı için uygulanacak artışlardır. Bu yılın ücretlerinde değişiklik yoktur. Özel okullarımız yönetmelik gereği yılda sadece bir kez ücret artışı yapabilmektedir.

"62.98 MAKSİMUM ARTIŞ ORANINI İFADE ETMEKTEYDİ"

Dün derneğimizce sosyal medyada yayınlanan oran, maksimum artış oranını ifade etmekteydi. Bu hesaplama yapılırken MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri ve Bakanlığımızın geçmiş yıllardaki uygulamaları dikkate alınmıştır.

Ancak kamuoyu bu oranı “yıllık artış oranı bu şekilde olacakmış” gibi yanlış algıladığından açıklama geri çekilmiştir. Amaç hiçbir zaman okulların bu maksimum artışı yapmaları değil mümkün olduğu kadar daha düşük oranlara inerek velilerini rahatlatmalarıdır. Bakanlığımızla kurumlar hangi konularda rahatlatılabilir, yükleri hafifletilebilir çalışması yapılacaktır. Ayrıca velilerimiz lehine KDV oranının %1’e düşürülmesi talep edilerek artış oranının daha da düşürülmesi hedeflenmektedir.

"DOĞAL ŞARTLARDA HİÇBİR OKUL ÜCRET ARTIŞI YAPMAK İSTEMEZ"

Bu vesile ile kamuoyuna açıklamak isteriz ki; Doğal şartlarda hiçbir okul, ücret artışı yapmak istemez. Zira ücret artışı yapılmazsa veli kaybetme ya da yeni veli bulma kaygısı olmaz. Ancak özel okulların kullandığı sarf kalemlerinde (elektrik, doğal gaz, akaryakıt, temizlik malzemeleri, kırtasiye, kağıt vb.) %80 ile %300 arasında değişen oranlarda ücret artışı olmuştur. Asgari ücret bugünden geçerli %50 artmıştır. Devletin kendi öğretmenine bu yıl Ocak ayında yaptığı ücret artışı %30,5 olup Temmuz artışı ile birlikte toplam artışın daha yüksek olması beklenmektedir. Ağırlıklı olarak yabancı öğretmen çalıştıran özel okullarımız da olup, bu öğretmenlerimizin personel ücretleri daha bu yıl içinde % 80 artmıştır.

"DERNEK OLARAK ÖNCELİĞİMİZ ÖĞRETMEN VE ÇALIŞANLARIMIZIN HAK ETTİĞİ ÜCRETİ ALMASIDIR"

Özel okulların giderlerinin %60-70 arası oranda değişen kısmı personel ücretleridir. Dernek olarak önceliğimiz öğretmen ve çalışanlarımızın hak ettiği ücreti almasıdır. Dolayısıyla kurumlarımız iki kat dikkatli bütçe hesabı yapmalı ve her türlü ekonomik tedbiri uygulamalıdır. Amacımız, bir yandan okullarımızı daha düşük oranlarda artış yapmaları için daha dikkatli hesap yapmaya yönlendirmek, diğer yandan da devlet eliyle sağlanacak yardımları devreye sokmak için çalışarak, artışların çok daha aşağılara çekilmesini sağlamaktır."

05-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş