Arama sonuçları

Özel okulların yarısından çoğu boş

Özel okulların yarısından çoğu boş

2017 yılından itibaren Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı olan Nurullah Dal, son 4 yılda Türkiye’deki özel eğitim kurumlarında yüzde 100 artış olduğunu belirtti. Hürriyet'in haberine göre, Türkiye’deki 12 bin 500 özel öğretim kurumunun 3 milyon 800 binlik kontenjana sahip olduğunu ifade eden Dal, bu kontenjanın yarısından fazlasının boş olduğunun altını çizdi. Boş kontenjanların daha çok son yıllarda açılan okullarda olduğunu belirten Dal, butik okullarda doluluk oranının daha fazla olduğunu söyledi.

“1.400 okulumuz var. Bunların tahminen 450 bin öğrencisi bulunuyor. 45-50 bin öğretmen görev yapıyor” diyen Dal, TÖZOK olarak özel okulla  için lobi çalışması, Ankara ile ilişkileri güçlendirme çalışması, kanun yönetmelik konusunda çalışmalar, hizmet içi eğitimler yaptıklarını belirtip, dünyada eğitimdeki yeni trendleri, uygulamaları Türkiye’ye taşımaya çalıştıklarını belirtti. 

HER OKULUN MALİYETİ FARKLI

Özel okullar çok pahalı deniyor. Hizmet sektöründe aldığınız hizmetle ilgili arz talep dengesi var. Ben pahalı okul kavramını kabul etmiyorum” diyen Dal, arz talep dengesinden dolayı daha yüksek talep edip öğrenci bulabilen okullar ve düşük talebi olduğu için kalitesi yüksek olup daha az ücret isteyen okulların da olduğunu belirtti. Türkiye’nin en pahalı okulunun 100 bin lira aldığını söyleyen Dal, bu okul işletmelerinin 1 milyon ile 5 milyon dolar arası cari açığı çıktığını sözlerine ekledi. Hem çalışan hem de yabancı öğretmen sayısının fazla olduğunu söyleyen Dal, bunun da yüksek ücretlerin sebeplerinden olduğunun altını çizdi.

OKULLARIN YARISINDAN ÇOĞU BOŞ

“Dershaneler kapatıldıktan sonra özel okul sayısının arttığını belirten Dal, 4 yıllık temel liselerle bu alanda sayı arttı. 3 bini aşkın dershanenin bini temel lise oldu. Bu dönüşümde, geçiş sürecinde pek de şart aranmadı. Devlet de veliye teşvik vererek bu okulları destekledi. Girişimciler de burada çok kazanacaklarını düşünerek okul açmaya başladılar” dedi. Sıkıntıların bu süreçten kaynaklandığını söyleyen Dal, “Türkiye’de 12 bin 500 özel öğretim kurumu var. 4 yılda yüzde 100 artış oldu. Kontenjan 3 milyon 800 bin. Ancak, çok boş kontenjanımız var, yarısından fazlası okullarımızın boş” ifadelerini kullandı.

150 BİNE YAKIN BURSLU ÖĞRENCİ VAR

“Özel okulda sadece zenginler okumaz” diyen Dal,1 milyon 440 bin öğrencinin minimum yüzde 10’u tam burslu olduğunu söyledi. Yılda 144– 145 bin öğrencinin hiç ücret ödemeden okuduğunu söyleyen Dal, devletin kanunen her okulda yüzde 3 oranında burslu öğrencinin okumasını istediğini de sözlerine ekledi. 

Dal, “Türkiye’nin en pahalı okulu olan Robert Koleji’nde bile yüzde 10 civarında burslu öğrenci var. Ayrıca yüzde 30-40 burs verenler var. Yenilikleri denemek için en büyük imkan özel okullardır. Özel okulculuğun bir şekilde güçlenmesi lazım. Ve hedefimiz yüzde 15” dedi.

07-10-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş