Arama sonuçları

Pandemide staj kapıları kapandı

Pandemide staj kapıları kapandı

Staj yapmak zordu, pandemide neredeyse imkânsız hale geldi. Hibrit çalışma modeline geçen kurumlar, staja sınırlı kontenjan ayırıyor. Başvuruları kabul etmeye başlayanların çoğu ise martta stajyer alımlarını tamamlıyor.

İşe alımlarda gençlerde aranan kriterlerin başında mesleki deneyim geliyor. Lise ve üniversite döneminde yapılan stajlar ise deneyim elde edebilmenin ilk aşaması. Staj yapacak yer bulmak her dönem zordu, pandemiyle birlikte artık neredeyse imkânsız hale geldi. Bazı kurumlar salgının başında stajyer alımlarını durdurmuştu ya da kontenjanlarını azaltmıştı. Bu yıl da stajyer alımı yapmayacağını ilan eden kurumlar var. Birçok işyerinin uzaktan çalışma sistemine geçmesi ve boşalan ofislerin daha küçük alanlara taşınmasıyla staj uygulamaları da değişti. Evden online eğitimlere katılım imkânı sunanların yanı sıra belirli günlerde ofise gelmeyi ya da ikisinin bir arada olduğu hibrit staj programlarını uygulayanlar da var. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli, stajyerlere kapılarını açan şirketlerden başvuruları devam edenleri derledi.

KADROYA GİRME ŞANSI

Mercedes-Benz: Üniversite öğrencileri için Uzun Dönem Staj Programı’nı (Professional Experience Program - PEP) uygulayan kurum, son sınıfta olan ve yüksek lisans yapan öğrencilere 11 aylık staj olanağı tanıyor. Öğrencilere mezuniyetten sonra firmanın kadrosunda yer alma şansı da sunan staj programı için başvurular mart ayına kadar devam ediyor.

BSH: Türkiye’de Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarıyla üretim yapan BSH, İstanbul, Trakya ve Kocaeli’deki üretim merkezleri için staj başvurularını almaya devam ediyor. Lisans programlarının son aşamasında olan, iyi İngilizce bilen, çok kültürlü bir ekipte çalışmak isteyen öğrenciler, bu programlara başvurabiliyor.

Hayat Kimya: Hayat’ı Keşfet Staj Programı ile öğrencilere 2 ay iş deneyimi kazandıran kurum, pandeminin seyrine bağlı olarak Kovid-19 tedbirleri kapsamında ofis ortamında veya online staj olanağı sunuyor. Son başvuru tarihi 10 Mart.

PROJE GELİŞTİRECEKLER

Garanti BBVA: Garanti BBVA, 3. sınıf üniversite öğrencilerinin katılabildiği Talent Camp ile Genel Müdürlük birimlerinde en az 6 hafta staj imkanı sunuyor. Staj sürecini başarıyla tamamlayan öğrenciler ise mezun oldukları sene MT işe alım programının son mülakat aşamalarına doğrudan dahil olma şansı elde ediyor. Talent Camp başvuruları Şubat – Mart aylarında açılıyor.

Şişecam: Başarılı yaz stajyerlerini Genç Yetenek Programı Together ve yeni mezun alım süreçlerine dahil etmek amacıyla “First Step” Yaz Staj Programı düzenleyen kurum, öğrencilere genel müdürlük birimlerinde, fabrikalarda ve Ar-Ge merkezinde staj yapma olanağı sunuyor.

STAJ SEFERBERLİĞİNE DEVAM 

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan Kariyer Kapısı’nda öğrenciler hem kamu ilanlarına hem de Ulusal Staj Programı’na ulaşabiliyorlar. Özel sektörden kamuya kadar tüm kurumları tek çatı altında buluşturan Ulusal Staj Programı’na başvurular devam ediyor. Staj ilanları kariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresinden görülebiliyor.

KONTENJANLAR SINIRLI

Sektörlere göre staj olanakları değişiyor. Ancak pandemiyle birlikte sağlık, otel, restoran, kafe gibi servis hizmetlerini kapsayan HORECA sektörü, turizm, medya gibi sektörlerde artık staj yapmak çok zor. Staj bulamayan öğrenciler, seslerini çoğu zaman sosyal medyada dile getiriyorlar. Bu sorunu yaşayan öğrencilerin görüşleri şöyle:

İsa Özdoğan: Sağlık kurumları işletmeciliği öğrencisiyim; staj yeri arıyorum. Okuduğum şehirdeki devlet hastanesi stajyer alıyor ama herkes için yeterli değil. 

Eda Kerek: Dil konuşma terapisi öğrencisiyim. Rehabilitasyon merkezlerinde, özel klinikler ya da hastanelerde staj yapabiliyoruz. Pandemi nedeniyle hiçbir kurum stajyer kabul etmiyor, edenlerin de kontenjanları sınırlı.

Emre Yılman: Gazetecilik öğrencisiyim. Sektörde staj yapmak daha çok çevre edinmekle ilişkili. Çünkü bir yerel gazeteye dahi başvurduğunuzda öğrenci ve mezun sayısının fazlalığından dolayı staja kabul edilmek zor. Yeni mezunlardan öğrencilere sıra gelmiyor. Onlara da çok düşük ücretler veriliyor. 

Emir Jobass: Mekatronik okuyorum, yurt dışında robotik, yazılım geliştirme alanlarında staj yeri arıyorum ama zor oluyor. Türkiye’de şirketler pandemi ve ekonomik nedenlerle daha az personel çalıştırmak istiyor. 8-10 stajyer alanlar bile 2-3 kişi almaya başladı. 

09-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş