Arama sonuçları

Pandemide stajyer olmak: Üzerine öğrenciden para isteyen şirketler bile var

Pandemide stajyer olmak: Üzerine öğrenciden para isteyen şirketler bile var

Öğrenciler için staj yeri bulmak her dönem zor oluyor. Ama pandemi dönemi staj yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Staj yeri bulan kendini şanslı sayarken, firmalar öğrencilere yemek, ulaşım desteği vermiyor. Hatta üzerine  “staj katılım ücreti” adı altında öğrencilerden para isteyenler bile var.

Pandemide staj bulmak daha da zorlaştı. Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre her şirket pandemi döneminde farklı bir işleyişe geçti. Şirketler uzaktan çalışma sistemine geçerken, bazıları stajyer alımlarını ileri bir tarihe erteledi. Bu durum, özellikle zorunlu stajı olan öğrencilerin sıkıntı yaşamasına neden oldu. Öte yandan bazı üniversiteler, staj yeri bulamayanlar için ödev, üniversitede online eğitim gibi farklı çalışmalar sunuyor.

HİÇ BİR KADAR ZOR OLMAMIŞTI

Çoğu şirket stajyerleri online test, yabancı dil sınavı, yüz yüze mülakat gibi farklı kriterlerle değerlendiriyor. Bazı şirketlerin talepleri ise en az 2-3 yıllık deneyime sahip çalışanlardan istenilenler kadar ağır. Bunları başarıyla geçenler staj programına kabul ediliyor. Staj süresi 6 aydan 12 aya kadar çıkabilen uzun dönemli programlarda öğrencilere yüksek maaş, sigorta, kariyer eğitimleri gibi imkânlar sunan kurumlar var. Ancak ücret vermeyenlerin yanı sıra yemek, ulaşım gibi temel giderleri karşılamayanlar da bulunuyor. Hatta bir şirket, online staj programına katılmaya hak kazanan adaylardan 250 TL staj katılım ücreti talep ediyor.  

‘OKULU DONDURUN’ ÖNERİSİ BİLE GELİYOR

Öğrenciler, sosyal medyada da staj yapacak yer bulma umuduyla paylaşım yapıyorlar. Pandemi nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten öğrenciler yaşadıklarını şöyle dile getiriyor:

Staj yapacak kurum kalmadı. Kime mail atsam pandemi diyor. O zaman biz ne yapacağız?  ‘Deneyimli stajyer’ isteniyor. Bu nasıl oluyor?  Staj yapacak yer bulamıyoruz herkes yetişmiş eleman istiyor.  Eşin dostun yoksa ya staj yapacak yer bulamıyorsun ya da köle olarak kullanılıyorsun. Doğru düzgün staj yapamadan mezun olacağız. Staj yeri bulamayan öğrencilere ‘okulu dondurabilirsiniz’ önerisi müthiş.”

 

31-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş