Arama sonuçları

Pandemiden sonra nasıl bir düzen gelecek?

Pandemiden sonra nasıl bir düzen gelecek?

Eğitimden sağlığa, çalışma biçiminden toplumsal yaşama kadar birçok değişikliğe neden olan koronavirüs salgını son bulduktan sonra nasıl bir dünya kurulacak? Pandemi sonrası nasıl bir toplumsal düzen yapılanacak? Bu soruların yanıtları Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından Vodafone Business ana sponsorluğunda"Yeni Dünyaya Hazır Mıyız?" ana temasıyla düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde aranıyor.

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, pandemi gerçeğiyle birlikte, gücünü dijitalleşmeden alan yepyeni bir dünya düzeniyle tanışıldığını söyledi.

DİJİTAL KANALLARI KULLANMA ALIŞKANLIKLARI

Aksoy, şöyle dedi:  "Bireylerin dijital kanalları kullanma alışkanlığında önemli bir artış gördük. 2019'da 1,1 milyar olan e-Devlet Kapısı'na giriş sayısı 2020'de 2,3 milyarı aştı. Halihazırda yaklaşık 54 milyon vatandaşımız, e-Devlet üzerinden sunulan 5 bin 456 hizmetten yararlanıyor. İşletmeler de bu yeni dünya düzenine uyum sağlayabilmek için dijital yatırımlarını 6 yıl öne çekti. Örneğin, e-ticaret ivme kazandı. Türkiye'de 2020'nin tamamında 200 milyar TL'yi aşkın e-ticaret hacmi yakalandı."

Geçen yıl Türkiye'de e-ticaret kullanan nüfusun yüzde 36,5 olduğunu aktaran Aksoy, şunları kaydetti:

SİBER GÜVENLİK HARCAMALARI ARTACAK

"Dünya genelinde siber güvenlik harcamalarının 2022'de 133,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. IDC'nin tahminlerine göre, 2023'e kadar dijital dönüşüme küresel çapta 6,8 trilyon doların üzerinde yatırım yapılacak. Bugün Kovid-19 karşısında dünyayı ayakta tutan nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zeka ve bulut gibi teknolojiler yarın dünya ekonomisinin tekrar toparlanmasının mimarları olacak.

YENİ TOPLUMSAL DÜZEN NASIL OLACAK?

Aksoy, pandemi sonrası oluşacak yeni toplumsal düzenin odağında dijitalleşmenin olacağına dikkati çekerek, şunları söyledi: "Toplumsal dönüşümü gerçekleştirebilmek için tüm ülkeyi kapsayan yaygın bir fiber ağına ihtiyacımız var. Elektrik, su, doğal gaz nasıl öncelikli temel hizmet olarak görülüyorsa fiber yatırımı konusunun da eş değerde önceliklendirilmesi ve bir kamu politikası haline getirilmesi gerekiyor."

Fiber altyapı uzunluğundaki yüzde 10'luk artışın, GSYH'de yüzde 1'lik artışı tetiklediğini belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"Ülkedeki fiber uzunluğu artış oranı yüzde 50 olsa bu yatırım kaynaklı GSYH büyümesinin 2023 yılında 44 milyar dolar olacağını hesaplıyoruz. Sektör olarak, bir an evvel fiber yayılımını sağlamalıyız. Bunun için 2 şeye ihtiyaç var; herkesin mevcut yatırımlarını maliyet bazlı bir fiyatlandırma modeliyle paylaşabilmesi ve 2023 fiber hedeflerine ulaşmak için nasıl bir yatırım modeli oluşturulması gerektiğine karar verilmesi.

Fiber hane kapsamasının 20 milyon hanenin üzerine çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün ilave 15 milyon hanenin kapsanması için 5 milyar dolar yatırım gerekiyor. Bu noktada, mevcut fiber altyapıya erişimin düzenlenmesi ve yeni yatırımların ortak altyapı üzerinden gerçekleştirilmesi önem taşıyor. Böylece daha büyük kapsamlı yatırımlara imkan sağlayan maliyet tasarrufları sağlayabiliriz ve ülkemizin dijital dönüşümünü hızlandırabiliriz. Ekonominin normalleşme ve toparlanma sürecinde sektörümüzün öncü bir rol oynayabileceğine inanıyoruz. Vodafone olarak teknolojideki gücümüzle ve dijital servislerimizle bu yeni düzene uyum sağlamak isteyen herkesin yanında olacağız."

Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Sedef Seçkin Büyük de Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin 50 konuşmacı 600 katılımcıyla 2012'de başlayan yolculuğunun, yıllar içinde Türkiye'den ve dünyadan 110 konuşmacı ve 2 bin katılımcıya ulaştığını aktardı.

 

24-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş