Arama sonuçları

Pandemiye rağmen Matematik Köyü'ne yoğun ilgi

Pandemiye rağmen Matematik Köyü'ne yoğun ilgi

Matematik Köyü'nün kurucusu Ali Nesin, pandemiye rağmen ülkenin her yerinden çocukların gelmeye devam ettiğini ve yeteneklerini keşfedip büyüdüklerini söyledi.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü'nün içindeki Nesin Köyleri, çocuklara hem eğitim veriyor hem de onların yeteneklerini keşfetmesinde yol gösterici oluyor.

Yazar Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin'in öncülüğünde, yurttaşların bağışlarıyla ve gençlerin gönüllü emeğiyle imece usulü 2007 yılında kurulan Nesin Matematik Köyü’nün yanında, Felsefe Köyü ve Sanat Köyü de var. Gönüllü akademisyenlerin eğitim verdiği köylerde, müfredat, sınav, not, ceza ve dikkat dağıtacak televizyon yok.

Ali Nesin, 2020 yılının şubat ayında dünyadaki diğer ülkelerde salgının olduğunu ve Türkiye’de de yayılma ihtimalini düşünerek 30 kadar burslu öğrenciyle 14 ay boyunca eğitimlere devam ettiklerini söyledi. Pandemi sebebiyle geçen yıl gerçekleşecek programların çoğunu iptal etmelerinden dolayı finansal krize girdiklerini dile getiren Nesin, “Bu yıl programlarımıza biraz daha devam edebiliyoruz ancak her yıl 10 bin kadar başvuru olurken, bu yıl yaklaşık 3 bin başvuru aldık. Pandemi bizi dersler açısından etkilemedi ancak köy eskisi kadar canlı değil” dedi.

FARKLI YÖNLERİNİ KEŞFEDİYORLAR

Her yıl bütün şehirlerden öğrencilerin gelmesi konusunda dikkat ettiğini belirten Nesin, “Bu şekildeki çeşitlilik öğrenciler için çok daha iyi oluyor. Bu köylere Türkiye’nin her yerinden öğrenciler, çocuklar geliyor. Bazı çocuklar buraya geldiklerinde birçok yeteneğini keşfediyor. Öğrenciler buraya geldiklerinde sıkışan eğitimden kurtuluyor. Ayrıca benim daha öncesinde düşünmediğim bir şekilde çocuklar buraya geldiklerinde büyüyorlar. Sadece eğitim anlamında değil burada yaptıkları işlerle toplumsal sorumluluklarını alan çocuklar sosyal becerilerini de geliştirmiş oluyorlar. Öğrencileri seçerken de cinsiyet konusuna özellikle dikkat etmiyorum ama ilginç bir şekilde her dönem yarı yarıya bir eşitlik oluyor. Burada verdiğimiz eğitimin ana faktörü akademisyenlerden çok öğrencilerdir.2 saatlik dersin yarım saati ben ders veriyorum geri kalan sürede öğrenciler ders içinde aktifler ve düşünüyorlar. Bu da onların farklı yönlerini keşfetmelerini sağlıyor” diye konuştu.

Nesin Köyleri’nin müdürü olan Emrah Bakırcıoğlu ise, “Pandemiye kadar biz yılın tamamında aktif olan bir köydük. Pandemi bizi de hazırlıksız yakaladı açıkçası. Köy olarak Bizi 4 yıl kadar geriye gittiğimizi söyleyebilirim. Bu süreçte normal işleyişin devam etmesi açısından biraz borçlandık. Ancak bu köyler ekonomik nedenlerle kapanmaz. Kamunun desteği de kapanmasına izin vermez zaten. Geçen sene yaz okullarımızı bizde uzaktan yaptık ama gördük ki asıl olay derslerden ziyade öğrencilerin burada köy ortamında bir arada olmalarıymış” ifadelerini kullandı.

"KÖY ORTAMI ÖĞRENCİLERİN SOSYAŞ İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİYOR"

Köydeki ortamın öğrencilerin sosyal ilişkilerini geliştirdiğini vurgulayan Bakırcıoğlu, “Burada bir yaşam biçimi var ve kıymetli olan da bu. Bu köyde ekonomik farklılıkları olan, kültürel farklılıkları olan birçok kesimden insan var. Hepsi eşit şartlarda aynı eğitimi görüyor Çok çeşitli insanlar var ama burada herkes eşit. Öğrencilerin burada tecrübe ettiği şeyleri başka bir okulda yaşamasının imkânı yok” dedi.

Uzun yıllardır lise projelerinin olduğunu ifade eden Bakırcıoğlu, şunları söyledi: “Nesin Köyleri artık bir eğitim arazisi olarak kabul edilebilecek. Uzun yıllardır bunun olması için mücadele ediyoruz. Bizim karşımıza hep bürokratik engeller çıktı. Şuan henüz bir çivi bile çakılmadı ve süreç sonuçlanınca hemen lise binasını yapacağız. Lisenin işleyişi örgün eğitimdeki gibi bir idari sisteme bağlı olacak ama Nesin Köylerinin kültürüne uygun bir işleyişi olacak.”

01-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş