Arama sonuçları

Parayla tez yazdıran akademisyenlikten atılır

Parayla tez yazdıran akademisyenlikten atılır

Parayla tez yazdıran akademisyenlikten atılır. Akademide tez yazma pazarı kurulduğunun açığa çıkması ve haber olması üzerine YÖK açıklama yaptı. Parayla tez yazdırmanın da intihal ile aynı şey olduğunu belirten YÖK,  parayla tez yazdıranın intihal yapan gibi akademisyenlikten atılacağını belirtti. 

Habertürk’te yer alan haberde parayla tez yazma pazarının nasıl bir sektör haline geldiği anlatılmıştı. Bu habere göre parayla tez yazma bedeli lisans tezleri için 2 ila 3 bin, yüksek lisans tezleri için 3 ila on bin TL arasında değişirken bu rakam doktora ve doçentlik tezlerinde 20 bine kadar çıkıyor. Bu tez yazmak için kurulan komisyonlar arasında ise akademisyenler de yer alıyor. 

PARAYLA TEZ YAZILMASINA YÖK NE DEDİ 

YÖK, para karşılığı tez yazdırılmasının da bir intihal olduğunu belirterek, “Aynı şekilde cezalandırılır” dedi. Yani para karşılığı tez yazdırıldığı saptanan akademik görevinden atılacak. 

İşte YÖK’ün parayla tez yazdıran ve bununla akademik kariyer yapanlara yönelik açıklaması: 

DEVLET MEMURLARINDA İHTİHAL DÜZENLEMESİ YOKTU: Anayasa Mahkemesi 14 Ocak 2015 tarihinde 2547 sayılı YÖK Kanunu’nun akademik ve idari personelin disiplin işlemlerine ilişkin 53. maddesini iptal edince, yeni kanun meclise yollandı. Ama bu arada disiplin işlemleri cezalar bakımından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine uygun olarak yürütüldü. Bu kanunda da intihale ilişkin bir hüküm bulunmadığından bu tür fiillere ilişkin yeknesak ve caydırıcı bir yaptırım uygulanamadı. 

YENİ KANUNDA AKADEMİSYENLİKTEN ATILMA VAR: Bu eksiklik, YÖK'ün önerisiyle çıkan 2/12/2016 tarih ve 6764 sayılı Kanun ile giderilmiş ve intihal fiili, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası ile cezalandırılmıştır. 

DEVLET YA DA VAKIF AYRILMAZ: Buna göre, başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi gösterenler, Devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarındaki bir akademik kadroya atanmamak üzere üniversite öğretim mesleğinden çıkarılırlar.

 İHTİHALİ BELİRLEMEDE ÜNİVERSİTEYE GÖREV: Bu konuda üniversitelerin ilgili yetkililerinin (tez danışmanı , jüri heyeti vb.)  çok dikkatli olması gerekiyor.  İntihal olayı yaşanmadan üniversite de, ilgili yetkililerce tespiti  mümkün olabilir. Bu konuda üniversitelere büyük görev düşüyor.İntihal durumu tespit edilen tezlere ilişkin üniversite yetkililerinde de (Örneğin tez danışmanı) ihmal veya gayri hukuki durum tespit edilirse onlar hakkında da yasal işlem yapılabiliyor. 

ÜCRET KARŞILIĞI TEZ: Habertürk’te yer alan iddialarda da (ücret karşılığı başkasına yazdırma) aynı şekilde etik ihlal olduğunu , bilgi hırsızlığı yapılarak akademik bir ürün ortaya çıkarıldığını değerlendirerek aynı cezai işlem uygulanacaktır.  YÖK olarak bu konuda çok hassas davranmaktayız, kimsenin akademik hırsızlık yapmasına müsaade etmediğimiz gibi tespiti durumunda da en ağır şekilde cezalandırılmalarını da sağlamış bulunmaktayız.

24-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş