Arama sonuçları

Peltek konuşmasın diyorsanız ne yapacaksınız?

Peltek konuşmasın diyorsanız ne yapacaksınız?

Genellikle nasıl olsa değişecekler düşüncesiyle süt dişleri ihmal edilir. Oysa çocukların doğru ve dengeli beslenebilmeleri ve sesleri doğru çıkarabilmeleri için bu dişlerin bakımına özen gösterilmesi gerekir.

Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işın Ulukapı,  bebeklerin ortalama 6 aylıkken süt dişlerinin çıkmaya başladığını,  yaklaşık olarak 2.5 yaşına geldiklerinde de toplam 20 süt dişinin ağızda yerini aldığını söylüyor. 

6-7 yaşlarında genellikle önce alt kesici dişlerden başlamak üzere, süt dişlerinin düşerek yerlerini daimi dişlere bıraktığını anlatan Ulukapı, bu değişim sürecinin 12-13 yaşlarına kadar sürdüğünü ifade ediyor. Ulukapı, ortalama  13 yaşında ise 20 yaş dişleri hariç, tüm sürekli dişlerin ağızda yerini söylüyor.

Genellikle ‘’nasıl olsa değişecekler” düşüncesiyle süt dişlerinin çok önemsenmediğini vurgulayan  Ulukapı,  oysa süt dişlerinin işlevlerinin çok önemli olduğunu ve ihmal edildikleri takdirde problemler yaşanabileceğini anlatıyor. Çocukların büyüme ve gelişimleri için doğru ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Ulukapı, bu besin maddelerinin kesilmesi ve öğütülmesi görevinin  bu dönemde süt dişlerinde olduğunu söylüyor. 

PELTEK VE TISLAMALI KONUŞMA

Ulukapı, bir başka önemli konunun da konuşma ve seslerin doğru çıkarılabilmesi olduğuna dikkati çekerek, özellikle ön bölgedeki dişlerin erken kaybının çocuklarda peltek ve tıslamalı konuşmaya yol açabildiğini belirtiyor. Süt dişlerinin ayrıca, kendilerinin yerine sürecek olan sürekli diş tomurcuklarına da rehberlik ettiklerini anlatan Ulukapı,  ‘’Zamanından önce kaybedilen ve çekilen dişler için gereken önlemler alınmazsa, ileride dişlerde çapraşıklıklar ortaya çıkmaktadır. Estetikte süt dişlerinin çok önemli bir işlevidir. Özellikle ön dişleri çürük ya da eksik olan çocuklar yaşıtlarından farklı bir görünümleri olduğu için psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir” diyor.

SÜSLÜ FIRÇA, TATLI MACUN

Çocukluktan itibaren sağlıklı dişlere sahip olmak için çocukların 1 yaşına geldiğinde diş hekimiyle tanıştırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ulukapı, hiç şikayet olmasa da çocukların 6 ayda bir kontrole götürülmeleri gerektiğini söylüyor.   

Prof. Dr. Işın Ulukapı, çocukların diş fırçalamaya heveslendirilmesinde yaşlarına göre çeşitli boyutlarda ve çizgi film kahramanlarıyla süslü diş fırçalarının,  tatları ve renkleri güzel olan çocuk diş macunlarının  yardımcı olacağını ifade ediyor.

Şule YILMAZ
info@pervinkaplan.com
Fotoğraf: Bilfen Okulları 

 

14-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş