Arama sonuçları

Pişman olanlara yatay geçiş şansı

Pişman olanlara yatay geçiş şansı

Farklı bir bölüm ya da üniversiteye geçme hakkı sunan yatay geçişler için başvurular başladı. Son 1,5 yılda online yapılan sınavlar nedeniyle notlar çok yükseldi. Bu nedenle 0,1 puan bile sıralamalarda önemli hale geldi.

Her yıl yüz binlerce öğrenci, bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmesine rağmen üniversite sınavlarına tekrar giriyor. ÖSYM verilerine göre bu yıl 600 bin 859 aday, önceki yıllarda bir üniversiteyi kazanmış ya da mezun olmuş. Bunun en önemli nedeni okudukları bölümden ya da üniversiteden memnun olmamaları. Ancak üniversite ve bölüm değiştirmenin başka bir yolu daha var: Yatay geçiş.

Milliyet Gazetesi'nden Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, çoğu üniversitede başvurular başladı. Kabuller için en önemli koşul, yüksek not ortalaması. Üniversitelerde 1,5 yıldır uzaktan eğitim verildi, sınavlar da online yapıldı. O nedenle öğrencilerin çoğunun not ortalaması önceki yıllara göre çok yükseldi. Bu durum yatay geçişlerde 0,1 puanı bile önemli hale getirdi.

ÜÇ SEÇENEK VAR

Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin önünde üç seçenek bulunuyor. Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş’te, üniversitenin kendi bünyesinde eş değer düzeydeki diploma programlarına geçiş yapılabiliyor. İkinci öğretim programında sınıfın ilk yüzde 10’una girenler ile açık ve uzaktan öğretim programlarında 100 üzerinden 80 (4 üzerinden 3.15) veya üzeri puan alanlar, üniversitelerinin birinci öğretim programlarına yatay geçiş yapabiliyorlar.  

Kurumlar Arası Yatay Geçiş’te üniversitelerin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında öğrenci kabul ediliyor. Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş’te ise öğrencinin kaydolduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği programın girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması şart. Merkezi yerleştirme başarı sırası şartı aranan tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarında yatay geçişte de baraj uygulanıyor. Üniversiteler, bu şartların yanı sıra Yönetmelik’te belirlenen kurallar çerçevesinde, başvuru şartlarını kendileri de belirliyor.

Yurt dışında okuyup Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapmak da mümkün. YÖK ‘suistimal kapılarını kapatmaya’ yönelik bu yıl bir dizi değişiklik yaptı. Yurt dışından tercih yapacakların YÖK’ün sitesinden bu kurallara dikkat etmesinde yarar var.

0,1 PUAN BİLE ÖNEMLİ

Yatay geçişe başvuru için genel not ortalamasının yüksek olması gerekiyor. Bu, bazı üniversitelerde en az 65’ken bazılarında ise 75. Ancak bu notlara sahip olmak yeterli değil. Başvuru yapan öğrenciler arasında en yüksek puana sahip olmak gerekiyor. Son 1,5 yıl üniversitelerde eğitim uzaktan gerçekleştirildi, sınavlar online yapıldı. Dolayısıyla öğrencilerin not ortalamaları da yükseldi. O nedenle bu yıl 0,1 puan bile önemli. Yatay geçiş başvuruları süren üniversiteler şöyle: Koç Üniversitesi: 1-23 Temmuz; Gazi Üniversitesi: 12-30 Temmuz; Boğaziçi Üniversitesi: 26-30 Temmuz; Sabancı Üniversitesi: 9-28 Temmuz; İstanbul Üniversitesi: 26 Temmuz-6 Ağustos; ODTÜ: 26 Temmuz-6 Ağustos; Anadolu Üniversitesi: 9-25 Ağustos; Dokuz Eylül: 1-13 Ağustos; Hacettepe Üniversitesi: 2-16 Ağustos; Marmara Üniversitesi: 18-20 Ağustos.

14-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş