Arama sonuçları

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi. IB başka okulların öğrencilerine de açık

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi. IB başka okulların öğrencilerine de açık

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi. IB başka okulların öğrencilerine de açık. Türkiye’nin ilk sosyal bilimler lisesi ve ve ilk kez Uluslararası Bakalorya (IB) diploması veren devlet okulu olan Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi bu diploma programına her liseden öğrenci kabul ediyor. Öğrenciler IB sınavlarında başarılı oldukları takdirde bu liseye IB öğrencisi olarak geliyor, programı tamamladıktan sonra da kendi okullarına geri dönüyor.

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hüseyin Sarı pervinkaplancom instagram yayınında sorularımızı yanıtladı.

PROF. DR. MÜMTAZ TURHAN SOSYAL BİLİMLER LİSESİ: IB BAŞKA OKULLARIN ÖĞRENCİLERİNE DE AÇIK

Mümtaz Turhan Lisesi’nin özelliği Türkiye’nin ilk sosyal bilimler lisesi olması ve ilk kez IB diploması veren devlet okulu olması. IB diplomasını da konuşacağız ama ilk olarak bize her ne kadar yayımlanmış olsa da okulunuzun bu yıl kontenjanı nedir? Kontenjan ne kadar arttı? Kaç sınıf olacak ve sınıflar kaç kişilik olacak bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Okulumuzun bu yıl kontenjanı 136. Geçen sene 150 idi. Normalde 120 olması gerekiyordu. 16 kişi arttı. Bu yıl, 4 hazırlık sınıfı olacak ve sınıflar 34 kişi olacak. Ama pandemi sürecinde değişiklikler olursa bunu tabii ki güncelleyeceğiz.

2018 ve 2019 yıllarında hazırlık sınıfına en son giren öğrencilerin puanları ve yüzdelik dilimleri nedir?

2018 taban puan 432,82 yüzdelik dilim 7,55
2019 taban puan 433,01 yüzdelik dilim 6,87

Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?
Zorunlu ama isteyen atlayabilir.

Haftada kaç saat İngilizce eğitim görülüyor?
Hazırlıkta 20 saat
9.Sınıfta 4 + 2 saat,
10.Sınıfta 4 saat, IB’de 4+1 saat
11. ve 12.Sınıfta 2 saat, IB’de 4+3 saat

İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat sürüyor?

Fransızca veya Arapça.
Hazırlıkta 4 saat
9.Sınıfta 2+1 saat,
Diğer sınıflarda 2 saat

KAÇ ÖĞRETMEN VAR?

Okulda kaç öğretmen var? Yabancı öğretmen bulunuyor mu?
46 öğretmen bulunuyor. Yabancı öğretmen bulunmuyor fakat uluslararası programlar için üniversiteden akademisyenler, tüm yıl boyunca, derslere giriyorlar.

YATILI KONTENJANI NEDİR?

Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih ediliyor. Bu sene hem erkekler hem kızlar için yatılılık kontenjanı nedir? Öğrencilerin dağılımına baktığımızda ağırlıklı olarak hangi illerden geliyor?
126 Erkek, 192 Kız, Toplam: 318 öğrencimiz yatılı kalıyor. Çoğunluk İstanbul’dan geliyor ancak genel olarak Ankara’nın batısındaki illerden öğrenciler bizi tercih ediyor.

Toplam öğrenci sayınız ve bu öğrenciler arasında ne kadarı yatılı okuyor?
Toplam 660 öğrencimiz var. 292 öğrencimiz bu yıl barınıyordu. Öğrenci sayımızın yaklaşık yarısına karşılık gelmektedir.

PANDEMİ YATILIKTA ETKİLİ OLUR MU?

Pandeminin yatılılık için İstanbul dışından yatılı gelecek öğrenci sayısını etkileyeceğini düşünüyor musunuz?
Bizim pansiyon odalarımız diğer okullardaki gibi koğuş sistemi değil oda biçimindedir. Bu sebeple odalarımızda şu ana kadar üç öğrenci barınmaktaydı, yine sayıyı böyle tutmayı planlıyoruz. Bunun da bizim düzenimiz için sorun teşkil etmeyeceğini biliyoruz.

IB DİPLOMASINDAN MEZUN OLANLAR

Lisenin diplomasının özelliğine değinecek olursak? Öncelikle uluslararası diploma programı IB var. Bunu da devlet liseleri arasında ilk kez veren okul siz oldunuz? Bugüne kadar bu programdan kaç öğrenci mezun oldu?

628 öğrenci IB DP programına dahil olmuş ve eğitimden geçmiştir.

KAÇ ÖĞRENCİ PROGRAMA KATILIYOR?

IB alan öğrencilerin oranı ne oluyor?  Elbette kuralları var ve belki bundan söz edebiliriz.

2019 eylül ayında çıkan genelgeye göre 80 öğrenciden fazla bu programa alım yapılamıyor. Her sınıf 10 ila 20 arasında öğrenci mevcudunu barındırmak durumunda ve 4 sınıftan fazla da açılamıyor. Bizim kendi öğrencilerimizden olduğu gibi eğer talep olursa diğer sosyal bilimler veya farklı okul türlerinden de öğrenci alınabiliyor. Ancak sayı her hâlükârda 80 i aşamaz.

IB KAZANIMLARI NEDİR?

IB öğrencilere ne kazandırıyor? Yurtdışı avantajları neler oluyor?

Türkiye’de aslında en çok lazım olan süreğen bir öğrenme becerisini ve ne yapmalıyım sorusunun cevabının ne olması gerektiğini kazandırıyor diye özetlemek istiyorum. Ayrıca araştıran sorgulayan, bilgili, düşünen, iletişim kuran, ilkeli, açık görüşlü, duyarlı, riski göze alan, dengeli, birikimli öğrenciler yetiştiriyor.

TÜM OKUL TÜRLERİNDEN GELEBİLİRLER?

Başka sosyal bilimler liselerinden size IB programına katılmak için öğrenci geliyor mu?

Yoğunlukla Sosyal Bilimler Liselerinden olmak üzere tüm okul türlerinden IB Programı’na katılmak için sınava başvuran öğrenciler mevcuttur.

Özel bir sınav oluyor. Hazırlıktaki muafiyet sınavına benzer şekilde İngilizce sevilerini ölçüyoruz ama bu sefer farkı şu. Hazırlıkta ve 9’daki birikimleri de değerlendiriyoruz. Öğrencilerimize hazırlıkta da okumakla yükümlü oldukları kitap listeleri veriyoruz. Bunlar okunmazsa IB gelinemez. Her öğrenci IB alınmıyor.

ÖZEL OKUL ÖĞRENCİSİNE DE KAPI AÇIK

Başka sosyal bilimler liseleri öğrencileri de sizin okuldaki IB programına katılabiliyordu. Bu uygulama sürüyor mu?

Doğru ama değişiklikler var. Eskiden sadece sosyal bilimler öğrencileri alabiliyordu şimdi ise sağlık lisesinden, başka liselerden gelen öğrencilerim var. Özel okuldan da öğrenci gelebiliyor. 9’u özel okulda okumuş olsa da 10-11’nci sınıflarda bizim okula IB okumak için gelebiliyor. Ama kriter var. Yeterlilik muafiyet istiyor. Hazırlıkta nasıl Türk dili ve edebiyatı ve İngilizce sınavları yapılıp, geçiyorsa öğrenci IB kabul sınavları da bizim koordinatörlerimiz başkanlığında öğretmenlerimizin sorduğu sorular çerçevesinde IB kriterlerine uygun öğrencileri seçiyor. Sınava giriyorlar bu iki branştan. Dışarıdan alacağımız öğrencileri daha ince eleyip, sık dokuyoruz.

NAKİL Mİ GEREKİYOR?

Eski sistemde sosyal bilimler liselerinden buraya gelip, mezun oluyorlardı. Ama artık bu uygulama yok. Bir farkla. Hangi taban puan, hangi öğrenci olursa olsun bu 1-2 yıllık süreç içinde kendini yetiştirmiş öğrencilerimiz varsa onlar belirlediğimiz sınavlarda başarılı olurlarsa taban puana bakmadan alırız. 2 yıl sonunda IB’den mezun ederiz ama tekrar 12’nci sınıfta kendi okuluna geri göndeririz. Kontenjan harici öğrenci olarak geliyorlar, bizde IB öğrenci olarak bulunuyor, sonra kendi okullarına giderek, mezun oluyorlar.

IB ÜCRETİ NEDİR?

Bu senenin ücreti 3 bin 500 Euro. Bu iki yıllık bir programın karşılığı.

BAŞKA ULUSLARARASI PROGRAM VAR MI?

Aynı zamanda bir başka uluslararası program daha yürütüyorsunuz. IGCSE bununla ilgili de bilgi verebilir misiniz?

IGCSE, Lise eğitiminde öğrenci yaşının kriter alındığı İngiltere’de, genellikle 14-16 yaş grubunda öğrencilerin dahil olduğu bir programdır ve öğrenciyi İngiltere’deki üniversite öncesi alınan A-Level ve AS-Level veya IB gibi uluslararası programlara hazırlar. GCSE, University of Cambridge International Examinations (CIE) - Cambridge Üniversitesi Uluslararası Sınavları Organizasyonu tarafından 1988 yılında geliştirilmiştir. IGCSE öğrencilere Dil, Beşeri bilimler, Sosyal bilimler, Matematik, Yaratıcı, Teknik ve Mesleki çalışmalar gibi geniş bir seçenek sunmakta ve böylece öğrencinin yetenek ve ilgi alanları doğrultusunda istediği konuları seçebilmesine olanak sağlamaktadır.
Eğitimde birçok öncülük gerçekleştiren okulumuz 2016 yılında IGCSE Programına geçmeye karar vermiştir.

Bu programın kazanımlarına da baktığımızda şunları söyleyebiliriz:

Öğrencilerimize kendilerini dünya ölçeğinde yaşıtlarıyla karşılaştırma imkânı tanıması.

IGCSE’nin dünya üniversiteleri ve iş dünyası tarafından bir akademik başarı göstergesi olarak tanınması.

Yurtdışında birçok üniversiteye kabul edilmeyi kolaylaştırması.

Yurt dışında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin akademik altyapılarını güçlendirmesi.

Öğrencileri Uluslararası Bakalorya programına hazırlaması.

Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorgulama, araştırma ve problem çözme gibi becerileri yükseltmeyi hedefleyen yapısıyla eğitimin sonraki aşamalarında ve hayatta başarıyı arttırması.

Akademik İngilizceyi yoğun olarak kullanarak sosyal bilim literatürüyle tanışma ve okuma, yazma, dinleme açısından gelişme fırsatı sunması.

Çeşitli kombinasyonlarla alınabilen 60’dan fazla konu alanı içermesi.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI

Üniversite yerleşme oranlarından söz edebilir misiniz? Öğrenciler ağırlıklı olarak hangi bölümlere yerleşiyor?
Öğrencilerimizin % 90’ı üniversiteye yerleşir. Diğerleri ise yurtdışına kayıt yaptırır yada az sayıda olmak mezuna kalırlar.
Türkiye’de öğrencilerimiz, Hukuk, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İşletme, İktisat, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Türk dili ve edebiyatı, Medya, Sinema, Antropoloji…vs. bölümlerine yerleşirler.

YKS HAZIRLIK KURSU VAR MI?

Öğrencilerimizin % 90-95’i Bakanlığımızın açtığı DYK kurslarına kayıt olur ve üniversite hazırlığını buradan gerçekleştirirler.

YURTDIŞINA GİDEN MEZUNLAR OLUYOR MU?

Öğrencilerimizin % 5-10 arası da yurt dışında okur.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRERSE

Uzaktan eğitimin önümüzdeki öğretim yılında da süreceği anlaşılıyor. Velilerin de çok merak ettiği bir soru var ki; uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenilecek? Eğer eğitim yine uzaktan olursa neler yapacaksınız? İkinci dönemi nasıl geçirdiniz?
Sosyal bilimler lisesinde eğitim için illa da sınıfa gerek duymamaktayız. Aslında bizim çok da yabancısı olduğumuz bir mesele değildir uzaktan eğitim. Kendi normal süreçlerimizde bir şeklide olan, varlığından haberdar olduğumuz bir olgudur çevirici hayat. Bu süreçte ete kemiğe bürünmüş oldu ve resmileştirmiş olduk. Uzaktan ödevlendirmeler ve makale hazırlamalar ve bunların değerlendirilip tekrar öğrenci ile paylaşılarak yaşanılan olgunlaştırma süreci alışkanlıklarımız arasındaydı. Hem sayısal dersler hem sözel dersler hem de dil dersleri birkaç öğrenci devamsızlığı dışında çok iyi işledi. Ancak hiçbir öğrenci ve öğretmenin yüz yüze aldığı verimi burada alamadığını gözlemledik. Bu bizimle sınırlı değil tüm okullarda böyle diye düşünüyorum ve biliyorum. Olabileceği maksimum düzeye çekilip devamında sorun yaşamayacağımız bir alanda gerekirse yine devam etmiş olacağız.

OKULUN SOSYAL YAŞAMI NASIL?

50 ye yakın kulüp çalışması yapılır. Bunu ifade edeceğim en zor kısım. Çünkü bizi biz yapan, okulda bir iklim oluşmasını temin eden en önemli alan sosyal yaşam, sosyal etkinlik, sosyal farkındalık becerilerimiz. Hiç kimse kusura bakmasın ki, farklı disiplinler içinde en başarılı olduğumuz bir alanı soruyorsunuz. Her sesten ve her nefesten gencimizin bulunduğu, birbirine saygının açıkça ortaya çıktığı, birbirine tahammülün en çok yaşandığı ve hayatın formel akışı haline geldiği yerdir SOBİL. Adil olmak, yarışmak ama kırarak dökerek değil insanca rekabet etmek, Nabi’yi de bilmek Karsu Dönmez’i de. Baskın bir grup ve görüş değil baskın bir asırların birkimi vardır SOBİL’de.

VELİ ZİYARETLERİNE AÇIK MI?

Evet, 09.00-17.00 saatleri arasında okulumuz ziyaret edilebilir.

25-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş