Arama sonuçları

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi: Puanı, yüzdelik dilimi ve üniversite yerleşme oranları nedir?

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi: Puanı, yüzdelik dilimi ve üniversite yerleşme oranları nedir?

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, devlet okulları arasında ilk kez Uluslararası Bakalorya (IB) diploması veren devlet okulu olma özelliği taşıyor. Üstelik başka okullardan öğrencileri de IB seçme sınavlarında başarılı oldukları takdirde IB öğrencisi olarak kabul ediyor.

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hüseyin Sarı pervinkaplancom instagram yayınında sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2021-2022 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre değişiklik var mı?

Bu sene 120 öğrenci alacağız. Geçen yıla göre 16 öğrenci azaldı.

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

 30

HANGİ PUAN VE YÜZDELİK DİLİM

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

Yüzdelik dilim 6.80, son giren öğrencinin puanı ise 406.5

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

0.5 dilim azaldı

-Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Hazırlık zorunlu fakat yeterlilik sınavıyla 9. Sınıfa atlamak mümkün. Ama hazırlık sınıfını atlamak isteyen öğrenci olmuyor. Bunun sebebi hazırlık ikinci döneminden itibaren Cambridge IGCSE Programını uyguluyor olmamız.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİ NASIL GEÇTİ?

-Velilerin çokça merak ettiği soruların yanıtlarından birisi de uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenileceği oluyor. Nasıl bir çözüm buldunuz? Hazırlık sınıfı öğrencileri dil eğitimini nasıl aldılar?

Uzaktan eğitim yoluyla. Uzaktan eğitim kapsamında var olan tüm teknikler kullanılarak. Edmodo, zoom, meet ve eba gibi platformlar ve özel çalışmalarla (ücretsiz kurs, uluslararası sınav hazırlıkları vb) öğretildi. Yabancı dil (İngilizce, Fransızca, Arapça, Almanca) öğrenilmeden uluslararası program başarısı mümkün olamadığı için bu durum öğrencilerimizi ayrıca motive etmektedir.

-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

20 saat (İngilizce)

-İkinci yabancı dil nedir ve haftalık ders saati nedir?

Fransızca, Almanca, Arapça olmak üzere 3 farklı dil seçeneği bulunuyor. İkinci yabancı dil haftada 4 saat.

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor?

54 öğretmenimizin yanı sıra 2 de yabancı öğretmen bulunuyor.

YATILILIK KONTENJANI NEDİR?

-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir?

Yatılı talebinin karşılanamadığı herhangi bir dönem olmadı. Koğuş sistemi söz konusu olmayıp öğrenciler 3 veya 4 kişilik müstakil odalarda kalmaktadır.192 kız, 126 erkek öğrenci kontenjanımız vardır. Hem kız hem erkek öğrenciler yatılı okuyabilir.

-Pandemi yatılılık başvurularını nasıl etkiledi? İstanbul dışından gelen öğrenci sayısında düşüşe neden olur mu?

Her şeyi etkilediği gibi yatılılık başvurularını etkilemiştir. Pansiyonda kalan öğrenci sayıları düşme eğilimi göstermektedir.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor?

631 öğrencimiz vardır. Trakya illeri yoğunlukta olmakla beraber Türkiye’nin her tarafından öğrencimiz vardır. İl dışından gelen öğrencilerin tamamı okulumuz pansiyonunda ikamet etmektedir.

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Kayıtlara yetişecek şekilde burs sistemi bulunmamaktadır.  Ancak okul idareci ve velilerin öncülüğünde henüz kurulan Sosyal Bilimler Liseliler Vakfı aracılığıyla burs sistemi harekete geçirilecektir.

BAŞKA OKULLARDAN ÖĞRENCİLER IB İÇİN GELİYOR

-Okulun diplomasının özelliği nedir?

Okulumuz ulusal diplomanın yanında IB diploması da vermektedir. IB eğitimi alan öğrenciler almış oldukları diplomalar ile 200 e yakın ülkede üniversite okuma şansı elde edebiliyorlar. Ayrıca Türkiye’de üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler IB diploması ile özel üniversitelerden burs alma olanakları mevcuttur. Buna ilave olarak da Cambridge IGCSE sertifika programından da geçme imkânı sunulmaktadır.

-Okulda uluslararası değişim programı uygulanıyor mu?

YES programıyla her yıl 2-3 öğrenci değişimi gerçekleştirilmektedir.

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

 Okulumuzun en güçlü yönü olarak ifade edilebilecek özelliğimiz sosyal etkinlik ve akademik kulüpleri aracılığı ile yapılan faaliyetlerdir. Bu anlamda bu okul anlatılmaz, yaşanır.

-Sosyal bilimler lisesi öğrencilerinin hep sosyal alanları tercih ettiği dile getiriliyor. Sizce bu yorum ne kadar haklı? Sosyal bilimler lisesinde okuyup sayısal alanlara ilgi duyamaz mı öğrenci?

Duyabilir. Sayısal alanda da başarılı olan insanlara bakıldığında iletişime açık, sosyal yönü üst düzeyde ve iç dengeleri kuvvetli insanlar olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Yani yolu sosyal bilimler lisesinden geçen bir bireyin sayısal alana geçmesi sonucunda daha başarılı olma ihtimali yüksektir.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI NEDİR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Hukuk, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, psikoloji, sosyoloji, tarih ağırlıklı tercihlerini oluşturmaktadır. Her yıl yurtdışına 5 ila 10 öğrenci lisans öğretimi için gitmektedir. Böylelikle tüm öğrencilerimiz üniversiteye yerleşmektedir. Geçen yıl ilk binde 52 derecemiz vardı.

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

MEB’nın sağladığı imkânlar dâhilinde DYK diye adlandırılan kursumuza katılım her yıl için yaklaşık 90-100 öğrencidir. 2016 yılından itibaren öğrencilerimiz okulumuzun düzenlemiş olduğu bu kurslar ile YKS’ye hazırlanmaktadır. Bu anlamda son derece yeterli, fedakâr öğretmen kadromuz olduğu söylenebilir.

-Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor?

Birlikte yaşama kültürü olan, iletişim becerisi ve öz yeterlilikleri yüksek, eleştirel bakabilen, kendini değerli hisseden öğrenciler yetiştirdiğimizi düşünüyor ve böyle inanıyoruz.

-Neden sizin lisenizi tercih etmeliler?

Söz konusu alanlarda üniversite hayali olan, topluma katkıda bulunmak isteyen, düşünmeye dair eylemi olan, kendisini gerçekleştirmek isteyen tüm bu memleketin çocuklarını okulumuzda görmek isterim.

21-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş