Arama sonuçları

Programlarda puan türü değişikliği olacak mı?

Programlarda puan türü değişikliği olacak mı?

Programlarda puan türü değişikliği olacak mı? Bu yıl değiştirilen yeni sistemle üniversite sınavına girecek adayların en çok merak ettiği konulardan biri de programlarda puan türü değişikliği olup olmayacağı. Örneğin hukuk okuyacak aday yine eşit puanla mı tercih yapacak?

Geçtiğimiz 12 Ekim'de açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) eleştiriler ve tartışmalar üzerine "revize" oldu. YÖK, en önemli iki konuda sınavın içeriğinde önemli değişiklikler yaptı.

Habertürk yazarı Pervin Kaplan bugünkü köşesinde YKS içine tarih sorularının da girdiğini ve eşit ağırlık puanıyla tercih yapacak adayların da bu soruları çözmek zorunda olduğunu yazdı. Kaplan ayrıca bu yıl puan değişiklikleri konusunu da YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a sordu.

İşte Kaplan’ın yazısı

PROGRAMLARDA PUAN TÜRÜ DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK MI?

Yapılan değişikliklerden Bunlardan biri sınavın öğleden sonra yapılacak alan testlerinin yer aldığı ikinci oturumunda eşit ağırlık öğrencilerin çözmek zorunda olduğu teste "tarih soruları" da girdi. Böylece tarih sorularını sadece sözel öğrencileri değil, eşit ağırlık yani hukuk, işletme gibi bölümlerde okuyan öğrenciler de çözmek zorunda. Bu nedenle de testin artık Türk Dili ve Edebiyatı- Coğrafya-1 değil, Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilgiler-1 oldu.
Bir başka değişiklik ise 180 puan barajı ile ilgili. Tüm adayların katılmak zorunda olduğu Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) iki baraj var. 150 puan barajı önlisans programları için geçerli, 180 puan barajı ise ikinci oturuma girmek için gerekiyordu. Bu durumda aday 180 puan barajını aşamayıp, ikinci oturumda başarılı olursa ne olacaktı?
İşte bu soruna YÖK çözüm olarak 150 puan alanların puanlarını ikinci oturumda çıkacak SÖZ, EA, SÖZ ve DİL puanlarıyla birlikte hesaplayacak. Ama bu hesaplama için ikinci oturum puanlarından en az birinin 180 olması şartını arayacak. Zaten aday 150 puan altındaysa puanı da hesaplanmayacak. Bu şekilde YÖK, ilk oturumda başarısız, ikinci oturumda başarılı olanların da yargıya gitmelerini önlemiş olacak.
Dün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile sayfamızda da okuyacağınız sınav ile ilgili yaptıkları değişiklikleri konuştuk.Saraç, özellikle sınav sürelerinin belirlenmesi ve programların puan türleri ile ilgili şu açıklamaları yaptı:


PROGRAMLARIN PUAN TÜRÜ DEĞİŞECEK Mİ?

Bu yıl sınava girecek adaylar için puan türü değişiklikleri söz konusu değil. Örneğin hukuk eşit ağırlıktan yani geçen yılın puanına göre TM puan türünden öğrenci alıyordu. Bu yıl da aynı olacak ve eşit ağırlıktan öğrenci alacak. Geçen yıl bir program hangi puan türünden öğrenci alıyorsa bu yıl da aynı puan türünden alacak. Puan değişiklikleri konusunda adayların endişe duymalarına gerek yok. Geçen sene Türkçe-Sosyal (TS) olarak adlandırılan puan türüne Sözel; Matematik-Fen (MF) olarak adlandırılan puan türüne Sayısal; Türkçe-Matematik (TM) olarak adlandırılan puan türüne de Eşit Ağırlık puan türü karşılık geliyor.


TERCİH YELPAZELERİ GENİŞLESİN İSTEDİK

Süre konusunu belirlerken üzerinde durduğumuz nokta adayların farklı puan türlerinden tercih yapabilmelerine olanak sağlamaktı. Adayın bir puanının hesaplanabilmesi için öncelikle TYT'ye girmesi ardından da ikinci oturuma katılarak burada da iki test çözmesi gerekiyor. Eğer aday 3 test çözerse iki farklı puan türü olacak. 4 testi de yanıtlarsa 3 farklı puan türüne sahip olacak. Farklı puan türleriyle tercih yapmalarını sağlamak adına ikinci oturumda süreyi 180 dakika olarak belirledik. Aday sadece tek puan türüyle tercih yapacaksa iki testten 80 soru çözecek. Bu durumda bir soru için ayıracağı süre 2.25 dakika. Ama iki farklı puan türü olsun isterse 3 test, 120 soru çözecek. Bu durumda da soru başına 1.5 dakikası olacak. LYS'lere baktığımızda da adayın matematik hariç 1.5 dakikası oluyordu. Bu yüzden de bir aday çok rahat 3 testi çözebilir. 4 testi çözmek isteyenin de 1.125 dakikası var.

20-10-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş