Arama sonuçları

Putin’den ‘teknoloji devleri’ çıkışı

Putin’den ‘teknoloji devleri’ çıkışı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, teknoloji devi şirketlerin, toplum içerisinde giderek daha önemli rol oynamaya başladığını belirterek bu şirketlerin bazı alanlarda fiilen devletle rekabet ettiklerini söyledi.

Putin, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" haftasında yaptığı konuşmada  küresel gündemde daha fazla tartışılan teknoloji şirketlerine dair değerlendirmelerde bulundu. Putin, şöyle dedi:

PUTİN’DEN ‘TEKNOLOJİ DEVLERİ’ ÇIKIŞI

"Hizmete dayalı başarılı bir şirket ile büyük verileri toplayarak toplumu kendi takdirine göre kaba bir şekilde yönetmeye çalışan, meşru demokratik kurumların yerini alan bir şirket arasındaki çizgi nerededir? Teknoloji devi, ağırlıklı olarak dijital alandaki şirketler, toplum içerisinde giderek daha önemli rol oynamaya başladı. ABD'deki seçim sürecinde de gördüğümüz gibi, bu şirketler artık sadece ekonomik devler değiller. Bu şirketler bazı alanlarda fiilen devletle rekabet ediyorlar."

EŞİTSİZLİKLER ARTTI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünyadaki sorunları ve eşitsizlikleri artırdığını söyleyen Putin, ekonomik sorunların ve eşitsizliğin büyümesinin toplumları sosyal veya ırksal açılardan böldüğüne işaret etti. Putin, "Sistemik sosyoekonomik sorunlar, özel ilgi gerektirecek kadar toplumsal hoşnutsuzluğa yol açmaktadır ve bu sorunların özünde çözülmesi gerekir" diye konuştu.

EĞİTİM VE SAĞLIKTA MALİYET ARTIYOR

Küreselleşmenin, Amerikan ve Avrupalı şirketlerin karlarında önemli artışlara neden olduğunu vurgulayan Putin, şöyle devam etti: "Artan gelirleri ise bilindiği gibi nüfusun ancak yüzde 1'i aldı. Diğer insanların hayatlarında ne oldu? 30 yıldır bazı gelişmiş ülkelerde vatandaşların yarısından fazlasının gelirleri durdu, artmadı ancak eğitim ve sağlık hizmetlerinin maliyeti 3 kat arttı." 

GERÇEK VE SANAL EKONOMİLER

Putin, gerçek ve sanal ekonomiler arasında büyüyen uçuruma dikkati çekerek, bunun da çok ciddi, öngörülemeyen şoklara neden olabileceğini belirtti. Küresel kalkınmadaki istikrarsızlığın ana nedeni olarak birikmiş sosyoekonomik sorunlar olduğuna işaret eden Putin, küresel ekonomik toparlanma sürecinde devletin payının artacağı öngörüsünde bulundu. Putin, şöyle devam etti:

"Ekonominin daha da gelişmesi büyük ölçüde bütçe teşviklerine dayalı olacak ve burada devlet bütçeleri ve merkez bankaları kilit rol oynayacak. Aslında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu tür eğilimleri zaten görüyoruz. Sosyoekonomik alanda devletin, daha fazla sorumluluk ve devletler arası yakın etkileşim sağlaması gerekmektedir."

 

29-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş