Arama sonuçları

Rektörler nasıl seçilmeli?

Rektörler nasıl seçilmeli?

Rektörler nasıl seçilmeli? Boğaziçi mezunlarının yüzde 99’u dışarıdan rektör atamasına karşı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’li Melih Bulu’yu rektör olarak atamasına tepkiler srürüyor. Üniversitelerde rektörlerin nasıl belirleneceğine yönelik tartışmalar devam ederken Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi ile akademisyenlerin, öğrencilerin eylemleri de haftalardır devam ediyor.

BirGün'ün haberine göre, New York Üniversitesi’nden akademisyen Dr. Didem Türkoğlu’nun 1131 Boğaziçi Üniversitesi mezunuyla anket yaptı.

REKTÖRLER NASIL SEÇİLMELİ?

22-80 yaş arasındaki Boğaziçi mezularının katılımıyla yapılan araştırmaya göre mezunların yüzde 99.02'si "üniversitelerde rektörlerin belirlenmesinde üniversite içi mekanizmaların devreye girmesi" gerektiğini düşünüyor.

Bunlar içerisinde en ağırlıklı görüş yüzde 54 ile "üniversitelerde rektörlerin tüm bileşenlerin seçimiyle göreve gelmesi" gerektiği. Mezunların yüzde 34’ü ise "akademik personelin rektörleri seçmesi" gerektiğini düşünüyor.

"Üniversite rektörlerinin belirlenmesinde Cumhurbaşkanı ataması"nın en doğru yöntem olduğunu düşünenlerin oranı yalnızca yüzde 0.4. "YÖK tarafından atanmasının en doğru yöntem olduğunu düşünenler"in oranı da yüzde 0.4.

Sonuçlar mezunların üniversitenin özerk yapısının korunması gerektiği fikrinde birleştiğini, bunun yanında çoğunluğunun katılımcı demokratik bir yönetişim modelini benimsediğini gösteriyor.

01-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş