Arama sonuçları

Sadece büyükler değil, çocuklar da horlar

Sadece büyükler değil, çocuklar da horlar

Sadece büyükler değil, çocuklar da horlar. Horlama denilince hemen hepimizin aklına yetişkinler, özellikle de erkekler gelir.  Ancak sanılanın aksine horlama, hatta ''uyku apnesi''  çocuklarda da  görülebiliyor. Özellikle  2-10 yaş arasındaki çocuklarda… Bunun nedeni ise geniz eti ve bademcik hastalıklarının bu yaş grubunda yaygın olarak görülmesi. 

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Betül Şahin, masum bir durum olarak görülse de, horlamanın büyüme ve gelişme geriliği başta olmak üzere pek çok önemli soruna neden olabileceğine işaret etti. Şahin şunları anlattı.

SADECE BÜYÜKLER DEĞİL, ÇOCUKLAR DA HORLAR

Çocuklarda son yıllarda, alerjik problemlerin artması, hava kirliliği,  erken yaşta sosyalleşme ve enfeksiyona maruz kalma gibi nedenlerle, üst solunum yolları, özellikle de geniz etinde büyüme ve buna bağlı ciddi horlamalar göze çarpıyor. Aynı şekilde bademcik dokusunda büyüme sonucu gelişen horlamalar da yaygın olarak görülüyor. Yine çağımızın önemli bir problemi olan obezite de,  erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da horlamayı arttıran bir etken olarak belirtiliyor.  

 

HORLAMA NE ZAMAN TEHLİKELİ OLUR?

Horlama devamlı ise, şiddeti giderek artıyorsa, uyku apnesi başladıysa, işitme kaybından şüpheleniliyorsa, enfeksiyonlar düzelmiyor veya çok sık tekrarlıyorsa, bunların yanı sıra okul başarısında ciddi bir düşüş görüldüyse, ailede, kardeşlerde benzer problemler yaşandıysa mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesinden geçilmesi gerekiyor. 

Öte yandan horlama uyku verimini azaltacağı için halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon problemlerini de beraberinde getirir. Oysa okul başarısı için kaliteli uyku çok önemlidir. Horlamayla uyku apnesi olan çocuklarda sık sık uyanma ve oksijen düşüklüğü de uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler.

HORLAMAK NASIL DURDURULABİLİR?

Tedaviden etkin sonuç alınabilmesi için öncelikle sorunun net olarak ortaya konulması gerekir. Geniz eti ve bademcik alınması operasyonları sonrasında çocuklarda horlamanın kesilmesi ve bunun yol açtığı diğer problemlerin de ortadan kalkması mümkün olabiliyor. Bu işlemler günümüz şartlarında çoğunlukla hastanede kalış gerektirmeyen pratik müdahaleler olarak yapılabiliyor. Bunun dışında horlama ve burun tıkanıklığı alerjik reaksiyonlardan kaynaklanıyorsa beraberinde alerji değerlendirmesi de yapılması gerekir.

28-04-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş