Arama sonuçları

Sadece Esenyurt’ta 15 bin yabancı öğrenci var

Sadece Esenyurt’ta 15 bin yabancı öğrenci var

Türkiye’nin en büyük ilçesi olan ve 57 ilden daha fazla nüfusa sahip olan, İstanbul’un Esenyurt ilçesinin had safhaya ulaşan yeni okul ihtiyacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayladığı imar planı değişikliği ile ortaya çıktı. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, 15 bin 519 yabancı öğrencinin de bulunduğu Esenyurt’un 57 yeni okula ihtiyacı olduğunu belirtti.

Yeterli okul yapılmadığı, Çevre Bakanlığı’nın onayladığı bir plan değişikliği raporunda yer alan İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısı ile ortaya çıktı. Oda TV’nin haberine göre Esenyurt’ta, plan değişikliği ile sanayi alanından eğitim alanına alınan 582 ada 4 parselle ilgili hazırlanan raporda, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talep yazısı da yer aldı.

57 YENİ OKUL GEREKİYOR

İlçede ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 97 resmi okul olduğunu ve bu okullarda toplam 167 bin 642 öğrenci bulunduğunu vurgulayan Milli Eğitim, ilçenin 57 yeni okula ihtiyacı olduğunu belirtti. Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı imzasını taşıyan yazıda ayrıca, ilçede 15 bin 519 yabancı uyruklu öğrenci olduğuna da dikkat çekildi. Milli Eğitim Müdürü Yazıcı’nın başvurusunun sonuç bölümünde özetle şöyle denildi:

“Esenyurt Merkez Mahallesinde bulunan 582 ada, 4 parsel sayılı 68.585,78 metrekare yüzölçümlü taşınmazın bölgedeki okul ihtiyacının giderilmesi için üzerine 10 adet ortaöğretim okulu yapılmak üzere Bakanlığımız İnşaat Emlak Genel Müdürlüğü adına tahsisi yapmıştır. Söz konusu taşınmaz üzerine planlanan okul ve tesislerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için uygulama imar planında ‘Sanayi Alanı’nda kalan taşınmazın, plan tadilatı ile ‘Eğitim Tesis Alanına’ alınmasının sağlanması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğüne talepte bulunulması hususunda gereğini arz ederim.”

Milli Eğitim’in başvurusu üzerine plan değişikliği 5-6 Ocak 2022 tarihinde onaylanarak askıya çıktı.

ORTAÖĞRETİM EĞİTİM KAMPUSU

Plan değişikliği ile ilgili plan notlarında söz konusu arazi “Lise” alanı olarak belirlendi. Lise alanında da şu yapılalar yapılacak:

“Liset Alanı; eğitim kampüsü niteliğinde olup içerisinde sosyal bilimler lisesi, imam hatip lisesi, güzel sanatlar lisesi, fen lisesi, spor lisesi, Anadolu lisesi, ticaret lisesi v.b. Çok programlı liseler ile bunlara hizmet verecek atölyeler, konferans salonları ve sergi salonları, kütüphane, amfi tiyatro, zemin altı kapalı spor salonları, planetaryum gibi kullanımlar, kız-erkek öğrenci yurtları, mescit yapıları ve bunların sağlıklı bir şekilde işletilmesini sağlayacak idari yapılar(İlçe Milli Eğitim Binası) v.b. fonksiyonlar yer alacaktır.”

NÜFUSU İLE DİKKAT ÇEKİYOR

TÜİK'in son verilerine göre Türkiye'nin en kalabalık ilçesi, 957 bin 398 nüfusu ile Esenyurt. Nüfusun 491 bin 843'ü erkek, 465 bin 555'i kadın. Bir önceki yıla göre erkek nüfusu artış gösterirken, kadın nüfus azaldı. Nüfusun yüzde 6'sını yaşlılar, yüzde 43'ünü gençler ve yüzde 52'sini ise orta yaşlılar oluşturuyor. Esenyurt, Türkiye'nin 57 ilinden daha fazla nüfusa sahip. Türkiye'nin en kalabalık ikinci ilçesi ise Ankara Keçiören ilçesi. TUİK'in  verilerine göre Keçiören’in nüfusu 938 bin 568. Bu nüfusun  460 bin 765'i erkek, 477 bin 803'ü ise kadın.

İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

Öte yandan İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, ilanlarını yayınladığı toplam 38 ilkokul, 23 ortaokul ve 4 anaokulu olmak üzere toplam 65 okulu kapsayan 21 ihaleyi iptal etmişti. Valilik iptal gerekçesi olarak, inşaat maliyetlerinde yaşanan yüksek artışları göstermişti.

 

09-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş