Arama sonuçları

Sağlıklı beslenin çocuğunuzun zekasını artırın

Sağlıklı beslenin çocuğunuzun zekasını artırın

Bebek zekasının şekillenmesinde genetik faktör kadar, çevresel şartlar ve beslenmede önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla hamilelikte iyi bir beslenmeyle, çocuğunuzun zekasını artırmanız mümkün.

Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, bebek zekasının  şekillenmesinde genetiğin yüzde 60, çevresel şartlar ve beslenmenin de yüzde 40 rol oynadığını söylüyor.

BU TAVSİYELERİ DİKKATE ALIN

Annenin hamilelik dönemi beslenmesinin, çocuğun zeka düzeyini artırdığını vurgulayan Yavuz,  gebelikte yetersiz beslenmenin, özellikle de vitamin A, D, E, B6, B12, folik asit, Omega 3 , demir, bakır, çinko, selenyum, iyot  eksikliğinde bebekte öğrenme güçlüğü, geç konuşma, davranış problemleri, motor fonksiyonda gecikme ve düşük zeka durumları ortaya çıkabildiğini vurguluyor.

Dr. Yavuz, hamilelik dönemi için anne adaylarına şu tavsiyelerde bulunuyor:

KRİTİK ZAMANLAR NEDİR? Anne karnındaki bebeğin beyin ve sinir gelişiminin en önemli periyodu, 4. ve 10. haftalar arasıdır. Bu dönemin ilk zamanlarında anne adayı gebeliğinin farkında olmayabilir. Diğer organlarla birlikte bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişiminin gerçekleştiği bu kritik zaman diliminde annenin kullandığı ilaçlar, beslenme durumu ve ruh sağlığı çok önemlidir. Dolayısıyla bu haftalarda   mümkün mertebe ilaç alınmamalı, alınacağı zaman mutlaka doktorla görüşülmeli.

BOL BALIK TÜKETİN: İyot, beyin gelişimi ve sinir sistemini etkiler, eksikliği zeka geriliğinin önemli bir nedenidir. İyot eksikliğinde tiroit bezi yeterli hormon üretemez. Bu nedenle gebelik esnasında tiroit fonksiyon testlerine bakılmalı. İyot en çok deniz ürünlerinde ve iyotlu tuzda bulunmaktadır. Bu yüzden mutlaka gebelere iyotlu tuz almaları ve haftada 2-3 kez balık tüketmeleri önerilir.

TON BALIĞINI DİKKATLİ TÜKETİLMELİ: Sadece fazla miktarda ton balığı yenmemesine dikkat edilmeli. Çünkü ton balığı fazla alındığında, anneye bir zarar vermediği halde, anne karnındaki bebeğe toksik etki yapabilecek olan civa birikimine neden olabilmektedir.

KANSIZLIĞA KARŞI HANGİ BESİNLER: Gebelik esnasında kansızlığa karşı et, yumurta, pekmez, roka, irmik,  antep fıstığı gibi besinler tüketilmeli. Böyle bir sorun varsa mutlaka tedaviyle düzeltilmeli.

FOLİK ASİT ALMAYI İHMAL ETMEYİN: Anne adayları, hamilelik süresince folik asit almayı ihmal etmemeli. Folik asidi, genellikle gebe kalmadan üç ay öncesinde almaya başlayıp,  gebeliğin ilk üç ayında devam etmelerini  öneriyoruz.

TAZE MEYVE, YEŞİLLİK TÜKETİN: Gebelik esnasında folik asidin de dahil olduğu B grubu vitaminler veya bunlardan zengin gıdalar da ihmal edilmemeli. B vitaminlerinin, hafıza kabiliyetleri ve öğrenme yetenekleri üzerinde vazgeçilmez katkıları vardır. Sinir hücrelerinin kendini yenilemesinde ve onarımında tartışılmaz etkileri söz konusudur. Ayrıca C ve E vitaminlerinin de zeka gelişimi üzerine önemli katkıları bulunmaktadır. B vitaminlerini bol taze meyve, sebze ve yeşillikli salata tüketerek, C vitaminlerini ise turunçgillerden temin etmek kolaydır.

ÇİNKO ÖNEMLİ: Büyük ve önemli görevleri olan ve ana kumandada bulunan çinko, hem gebelikte hem de bebek doğduğunda üzerinde önemle durulması gereken bir maddedir. En çok yeşil sebzelerde, ette, tahıllarda ve suda bulunmaktadır.

AŞIRI STRES DE BEYİN GELİŞİMİNİ ETKİLER: Annenin psikolojik durumu, fetüs gelişimi için oldukça önemlidir. Aşırı sıkıntı ve stres içindeki annelerde, kanda kortizon hormon seviyesi yükselir ve bebekte beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

SİGARA İÇEN ANNE ADAYLARI: Sigara içen kadınlarda fetüs beynine giden oksijen azalır, beyin hücrelerinde harabiyet meydana gelebilir. Çocukluk ve erken erişkin dönemde düşük zeka, öğrenme güçlüğü, duygusal bozukluklar ortaya çıkabilir.

ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT: Alkol alan gebelerde direk beyin hücre harabiyeti olur, dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, sebep sonuç ilişkisi kuramama, motor fonksiyon bozukluğu oluşabilir. Aynı şekilde madde bağımlılığı olan gebelerin bebeklerinde de zeka geriliği, davranış bozuklukları ve sosyalleşme problemleri ortaya çıkabilir.

Şule YILMAZ

Sağlık Editörü

info@pervinkaplan.com

pervinkaplanblog@gmail.com

08-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş